Hírek

2012.11.30. 11:40

Keresettek a magyar élelmiszerek Budai Gyula szerint

Zalaegerszeg - Az állattenyésztés, tehát az alapanyag termelés fejlesztése nélkül a hazai élelmiszeripar nem lehet versenyképes.

Arany Gábor

Erről is szó esett azon a sajtótájékoztatón, amelyet Budai Gyula, a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára tartott pénteken a zalaegerszegi városházán. A Kárpát-medencei mézfesztivál megnyitására érkező államtitkár hangsúlyozta: a hazai és külföldi piacokon keresettek a magyar élelmiszerek, ám az alapanyag hiánya miatt az igényeknek nem tudunk megfelelni. Kiemelte, láthatóan megváltozott a hazai fogyasztók hozzáállása, keresik a magyar termékeket, és a nagy áruházláncok is versenyeznek már, hogy melyikük kínál több magyar terméket.

Pintér László országgyűlési képviselő utalt rá, a hazai hárommillió darabos sertés- és 700 ezres szarvasmarha-állomány töredéke a korábbiaknak és a kívánatosnak. Az állattartás fellendítése nemcsak a magyar élelmiszeripar fejlődésének záloga, hanem tízezreknek adhat megélhetést.

Budai Gyula hangsúlyozta, meg kell teremteni a magyar tulajdonú élelmiszeripari bázist, és ehhez a kormány segítséget nyújt, például a meghatározó gyártókkal stratégiai szövetséget kíván kötni. Emellett jelentős erőfeszítéseket tettek a külföldi piacok visszaszerzésére, Oroszországban ez már sikerült. A szovjet utódállamokban pedig komoly kereslet van a termelési technológiákra és a feldolgozott élelmiszerekre. Jelentős piacként említette Törökországot, ahová nagy tételben kerül magyar húsmarha.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!