Hírek

2012.10.30. 15:28

Kinek a fája? A Zajki-hegyi gazdák kártérítést várnak

Letenye-Zajk - Zajki-hegyi gazdák fordultak szerkesztőségünkhöz, miszerint a környéken erdőkitermelés folyik, s a kivágott fát zártkertjeiken húzza keresztül a vállalkozó a deponáláshoz, kárt okozva szőlőben, dió- és gesztenyefáikban. Sőt: több akácfájukat is kivágta.

Horváth-Balogh Attila

Mint a helyszínen megtudtuk: az önkormányzat több saját területen nőtt erdőrészletet eladott a vállalkozónak, melynek szerződés szerint nem csak a kitermelés a feladata, hanem az érintett területek pontos kimérése is.

- Egy hónappal ezelőtt kezdődött a kitermelés és döbbenten konstatáltuk, hogy a mi fáinkat is vágják. Esetemben 600 négyzetméternyi területről termelték le az akácot, ami körülbelül 2 kocsi fát, s 250 ezer forintot jelent. Ráadásul ahelyett, hogy az erdőben kifejezetten a rönkök mozgatására kialakított utat használnák, húzzák-vonják a fákat a gazdák magánterületein, zártkertjein keresztül, nem nézve se Istent, se embert - mondta el Vadász János, az egyik gazda. - Én azt gondolom, a vállalkozó pontosan ki se mérte a területeket, melyekről kivághatja a fákat. Próbáltam egyeztetni vele, de nem jutottam előbbre - azt szeretném, hogy amit tőlem kitermelt, azt fizesse ki. Mondtam neki, hogy a méterbe rakott rönkök között megismertem a fáimat, ha nem jutunk dűlőre, elhozom őket. Erre az volt a válasz: akkor rendőrségi ügy lesz belőle.

Szőlőhegyi utunk során több helyen is felháborodott gazdákkal találkoztunk: Kozári Péterből, Drezsenyák Miklósból, Hóbor Vincéből és Bagladi Ferencnéből dőlt a panasz. A szűk, nadrágszíj-szerű parcellákon kidöntött, megroncsolt dió- és gesztenyefák, szétborított karós szőlő jelzik, merre jártak a favágók.

- Szerencse, hogy a szüreten már túl vagyunk - mondta Bagladi Ferencné. - Ahogy a traktor húzta a rönköket, beleakadt a környező, még álló fákba, amik rádőltek a szőlőre, teljesen tönkretéve az ültetvényt. Nem tudom, lesz-e belőle jövőre valami ezek után.

- Legalább annyit megérdemeltünk volna, hogy előtte szóljon: ember, a te földeden vontatjuk át a fát - mondta Kozári Péter. - Én is próbáltam felvenni vele a kapcsolatot, azt ígérte, hogy majd beszélünk, de elfelejtett eljönni a találkozóra. A kártalanítás tehát szóba sem kerülhetett.

Mint azt hétfői zajki látogatásunk során mi is láthattuk: mindemellett az önkormányzat tulajdonában lévő zúzalékos hegyi út is jelentősen károsodott a kitermelési munkálatok során. A gazdák egybehangzóan állítják, biztosak benne, hogy rajtuk kívül még többeket érint az ügy, számos zártkert-tulajdonos ugyanis az ország másik részében lakik, nem jár ki Zajkra, így nem is szerez tudomást a történtekről - hacsak nem értesítik őket is.

Bagladi Róbert, a település polgármestere hétfőn érdeklődésünkre még azt mondta: a vállalkozóval kötött megállapodásban négyzetméterre pontosan rögzítették, mely területről, milyen és hány fa termelhető ki.

- A vágást végző cég tehát kötelezettségeket vállalt, azt kell megvizsgálni, hogy ezeket betartja-e, vagy sem - szögezte le a polgármester. - A magángazdák szerint a kitermelés érinti az ő területeiket is, és ha ez így van, azokhoz semmi köze, de erről részleteket még nem tudok, most igyekszem tájékozódni és intézkedni, hogy minél kevesebb probléma fakadjon ebből a továbbiakban. Megpróbálok egyeztetni a vállalkozóval, ha nem járok sikerrel, le kell állítani a kitermelést, hogy megelőzzük a további károkozást.

Természetesen, szerettük volna szóra bírni az érintett vállalkozót, akit kétszer is felhívtunk, ám ő nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Bagladi Róbert polgármester kedden már arról tájékoztatott: kiderült, hogy a térségben több cég is végez kitermelést, de úgy tűnik, rajtuk kívül valaki más is garázdálkodik az erdőkben - a nagy vágás örve alatt lopja a fát. Ezért az ügyben a rendőrség segítségét kérték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!