Hírek

2012.10.25. 03:42

Bajnai Gordonnal új politikai tábor alakul?

Zalaegerszeg - Az Orbán-kormányt leváltani szándékozó mozgalmat és összefogást hirdetett kedden, a nemzeti ünnepen elmondott beszédében Bajnai Gordon volt miniszterelnök. Az alábbiakban zalai politikusok véleményezik az elhangzottakat.

Munkatársainktól

Az exminiszterelnök kormány- és rezsimváltást szorgalmazott, valamint bejelentette visszatérését azon a fővárosi demonstráción, ahol jelképesen zászlót bontott a civil tömörülések alkotta Együtt 2014 mozgalom. Az önmagát középre pozicionáló szerveződés vegyes fogadtatásra lelt ellenzéki körökben: egyelőre sem az LMP, sem az MSZP nem sorakozott fel Bajnai Gordon mögé (mindkét párt távolságtartóan nyilatkozott), a DK ugyanakkor jelezte, támogatja az összefogást és a majdani miniszterelnök-jelölt személyét is.

Összeállításunkban zalai politikusok véleményét kértük.

Baracskai József a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció zalai tagjaként a Zalai Hírlapnak elmondta, egyetértenek az összefogás szükségességével, a demokratikus ellenzék hazai erőinek közös célja kell legyen, hogy 2014-ben leváltsa az Orbán-kormányt és véget vessen az antidemokratikus és elhibázott gazdasági kormányzásnak.

– Az ország érdeke a legelső szempont, csak azután következhetnek a pártok, szerveződések politikai elképzelései és a személyi ambíciók – sorolta Baracskai József, aki Zalaszentgrót polgármestere. – Utóbbit, mármint az esetleges személyi ellentéteket muszáj félretenni, s úgy látom, ezt mindenki így gondolja.

Baracskai József hozzátette, örülnek, hogy Bajnai Gordon nem mosta össze az elmúlt húsz évet, különbséget tett a különböző kormányzati ciklusok hibái között, s részvételre buzdított minden demokratikusan gondolkozó embert, bármelyik oldalon is áll.

– A következőkben sokoldalú találkozókon esik majd szó az összefogási mozgalom teendőiről, hiszen sokkal több köt össze bennünket, mint amenynyi elválaszt – zárta szavait.

Dr. Fodor Csaba, az MSZP Zala megyei elnöke úgy látja, a jelenlegi hatalmat a szocialisták nélkül nem lehet leváltani, és egy ilyen rendeltetésű összefogásból a pártokat nem lehet kihagyni. A választási győzelemhez ugyanis rendelkezni kell a megfelelő háttérrel.

– Az MSZP világos álláspontot képvisel: minden demokratikus erővel kész a programaalapú együttműködésre, a kérdés tehát az, hogy lesz-e olyan közös program, amely mögé felsorakozva leválthatjuk a kormányt. Az MSZP már elkezdte a maga programalkotását, jelenleg erről érdemes tehát beszélni, nem személyekről és miniszterelnök-jelöltekről. Bizonyára lesz több alkalmas személy, akik közül ki kell majd választani, hogy kivel váltható le nagy bizonyossággal Orbán Viktor – fogalmazott Fodor Csaba.

Paksy Zoltán, a Lehet Más a Politikai zalai ügyvivője az alábbiakban foglalta össze véleményét:

– Az LMP-n belül volt némi vita a rendezvényen való részvételről, végül a párt vezető testülete nagy többséggel úgy döntött, hogy nem vesz részt rajta. Ez logikusan következik az LMP elveiből, hiszen megalakulása óta szakítást hirdet az elmúlt 22 év politizálásával, s ezt létrejötte óta következetesen tartja is. A gyűlésen beszédet mondottak között több olyan személy is volt, aki komoly szerepet játszott az elmúlt időszak politikai döntéseiben, nemcsak Bajnai Gordon, de például Tamás Gáspár Miklós is. Mind a jelenlévők személye, mind a Bajnai által meghirdetett zászlóbontás azt mutatja, hogy ez a fellépés a baloldali és liberális irányzat számára kínál összefogást, túllépve a jelenlegi és korábbi pártkereteken. Bár a Bajnai Gordon által elmondottakban és helyzetértékelésében sok igazság volt, az LMP szilárdan követi a politikai megosztottságon felülemelkedő harmadik utas politikáját, s nem kíván semmilyen politikai irány felé elmozdulni.

Vigh László kormánypárti országgyűlési képviselő, a Fidesz egerszegi választókerületi elnöke szerint pártjának nem a Bajnai Gordon-féle összefogással kell foglalkoznia, hanem az ország állapotának javításával. Azzal, hogy Magyarország jól jöjjön ki a nemzetközi válságból.

– Természetesen figyelünk a másik politikai oldalra és elemezzük az eseményeket, de úgy gondolom, nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani a Milla rendezvényének. Jól látható ugyanis, hogy óriási különbség volt a békemenet és az ellenzéki demonstráció résztvevőinek létszáma között, még úgy is, hogy a millások az egész országból megpróbáltak minden támogatót összehívni a rendezvényükre. Bajnai Gordon visszatérése már régóta sejthető volt, az pedig a baloldal erejét jelzi, hogy nem tudtak egy olyan embert felmutatni, aki még nem égette meg magát a politikában. Bajnai Gordonnak vastagon köze volt ahhoz a nyolc évhez, amely alatt az állam óriási adósságállományt halmozott fel. Ezt a súlyos örökséget vette át a Fidesz, ezért nehéz elindítani a növekedést. Hiába mondják, hogy ne emlegessük a múltat, erről beszélni kell – válaszolta Vigh László.

A képviselő úgy látja, a jó szándékú keresztény-konzervatív polgárok továbbra is a Fideszt támogatják, s inkább azok az emberek fordultak el, akik csodát vártak, akik például azt remélték, hogy pillanatok alatt tömegesen hozhatók létre új munkahelyek. Vigh László szerint az is óriási eredmény, hogy 80 ezer emberrel több dolgozik ma Magyarországon, miközben másutt csökken a foglalkoztatottság.

– Az október 23-ai kiállás célja az volt, hogy lássák az Európai Unióban, Orbán Viktor nincs egyedül, tömegek támogatják őt. Ez nagyon fontos üzenet, amikor a nemzeti érdekeink képviselete a tét. Nehéz politikai küzdelmet vív a kormány, hiszen nem mehetünk szembe az unióval, és a piacokat is nyugtatni kell, ugyanakkor világossá kell tenni, hogy a kettős mérce nem elfogadható.

Olvasóink véleménye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!