Hírek

2012.10.05. 07:08

Az Amazontól a pálmaházig - 2014 végéig tart a nagyszabású átalakítás

Keszthely - Hamarosan nem kell lepellel takargatni a Helikon Kastélymúzeumhoz tartozó egykori Amazon szállót. A patinás épület megújul, s ezzel együtt a Festetics-kastélyban is több felújítás, fejlesztés valósul meg.

Sámel József

Köszönhető mindez az 1,819 milliárd forintos pályázati összegnek, melyet a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. nyert.

- Feladatunk a Festetics-örökség megőrzése - fogalmazott Pálinkás Róbert igazgató. - A beruházás legnagyobb része a leromlott állapotú Amazon szálló épületének teljes körű megújítása lesz, erre mintegy 900 millió forintot költünk. A rekonstrukció természetesen mindkét szárnyat érinti. Az épületben - kávézó és konferenciaközpont mellett - helyet kap a "Főúri utazások és veterán autó látogató központ" tárlat, s egy régi járműveket bemutató interaktív kiállítási tér. A jelenleg az épületben lakó bérlőket áthelyezzük.

A Kastélymúzeumban átalakul, szétválik a bejárat-kijárat rendszere. A pénztárt áthelyezik, ruhatárat alakítanak ki. S költöznek a munkahelyek is.

- Az épület központi helyén lévő jelenlegi igazgatói iroda, s a szomszédos helyiségek (összesen öt terem) felszabadításának köszönhetően Festetics-arcképcsarnokot alakítunk ki. A látogatók III. György és II. Tasziló eredeti főúri ruháit is láthatják majd - folytatta az igazgató. - Úgy gondolom, elengedhetetlen, hogy bemutassuk azokat az embereket, akik elmondhatatlanul sokat tettek Keszthely fejlődése érdekében. Ezzel együtt a dolgozói helyeket az északi szárnyba helyezzük át. A Pálmaház fejlesztése szintén folytatódik, ott talajfűtés készül, s belső sétautak szolgálják a vendégeket.

A beruházás kezdete közeledik. Október második felében aláírják a támogatói szerződést, indul a közbeszerzés, majd kiválasztják a kivitelezőket.

- A munka várhatóan jövő év tavaszán indul, s 2014 végére befejeződik. Míg az Amazonban folyamatosan mehet majd a munka, addig a kastély esetében azt igyekszünk a látogatóforgalomhoz igazítani.

Pálinkás Róbert hangsúlyozta: az 1,8 milliárd forint rengeteg pénz, de a Helikon Kastélymúzeumra és a hozzá tartozó teljes vertikumra el lehetne költeni 4-5 milliárd forintot. A kastély külső homlokzatának renoválására, a spaletták, ablakok átalakítására, rekonstrukciójára, szigetelésére egyaránt szükség lenne. A tető felújítására százmilliós nagyságrendben lehetne költeni. A park fejlesztése 250-300 millió forintba kerülne, az egykori honvédségi terület esetében pedig milliárdos nagyságrendről beszélhetünk. S akkor még ott van Fenékpuszta, aminek rekonstrukciójára szintén milliárdos összegeket lehetne költeni.

- A kastélyt üzemeltető társaság állami tulajdonban van, saját pénzünk nincs fejlesztésekre. Az épület éves állagmegóvása 30-50 millió forintba kerül, önerőből azt sem tudjuk megvalósítani. Marad tehát a támogatás és a pályázat. Már készülünk a 2014-2020 közötti időszak pályázati lehetőségeire, melynek legnagyobb projektje Fenékpuszta lehet. Jelenleg a szakértőkkel egyeztetünk, hogy a Festetics-örökséget és a római emlékeket miként lehet egy nevező alá hozni, bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!