Hírek

2012.09.12. 06:48

Vizsgára készülő mentők

Zalaegerszeg - Falat bontottak, födémet törtek át, alpinista technikával sérülteket mentettek mélyből és magasból a Zala Különleges Mentők Egyesület tagjai az elmúlt héten. Készültek az októberi, Hajdúszoboszlón megrendezendő nemzetközi minősítő vizsgára.

Arany Gábor

- Az erők hatékonyabb alkalmazása érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tavaly novemberben döntött a speciális helyzetekben bevethető Hunor, valamint Huszár Mentőszervezet megalakításáról - kezdte az előzmények ismertetését Sárga Sándor, a Zala Különleges Mentők Egyesület statikus szakembere.

A Hunor (Hungarian National Organisation For Rescue Services) a hivatásos katasztrófavédelmi szakemberekből, tűzoltókból áll, s meghatározása szerint "nehéz kutató-mentő mentőszervezet". A Huszár pedig "közepes városi kutató, mentőszervezet" és a hazai önkéntes mentőegységek legjobbjait fogja össze. A csapatok alkalmasak katasztrófák esetén legalább 7-10 napon át folyamatosan, három váltásban olyan speciális mentési feladatokra, mint a romok alatt rekedt áldozatok keresése, mentése, szükség szerint elsősegélynyújtás. Földrengés sújtotta területen magától értetődő feladat a műszaki mentés, áldozatok kiemelése, túlélési esélyeik biztosítása. A Hunor Mentőszervezet végső létszáma több mint kétszáz fős lesz, míg a Huszár fele ekkora.

- A szervezetek felkészültségét nemzetközi normák szerint mérik. A legutóbbi minősítő vizsgát itthon 2005-ben Lentiben tartották, ahol a 2003 nyarán alakult Zala Különleges Mentők (akkor még Zalaegerszegi Különleges Mentők) már sikerrel szerepelt - idézte Sárga Sándor.

- Az újabb minősítő vizsgát Hajdúszoboszlón tartják október közepén. Az erre való felkészülés jegyében szeptember elején a Hunor és Huszár tagjai egyhetes kiképzésen vettek részt, közöttük 12 zalai mentő is.

A felkészítésen és gyakorlaton való részvételt a zalai katasztrófavédelmi igazgatóság gépjárművek biztosításával és a tűzoltó kollégák helyettesítésével segítette elő.

A Pécelen megtartott kétnapos elméleti oktatást követően a másfélszáz főnyi mentőcsapatok Zsámbékra települtek, ahol a légelhárító rakéták egykori bázisán kezdődött a munka. A táborverés után nonstop következtek a feladatok. Az első éjjelen egy toronyból kellett alpinista technikával sérültet lehozni. Másnap földrengéstől rommá roskadt épületbe kellett bejutniuk a födémet megbontva, falakat áttörve, hogy a kutyák felkutathassák a túlélőket, akiket helyszíni ellátásuk után biztonságos helyre, no és orvoshoz juttattak.

A zalaiak összehangolt munkáját a felkészítő gyakorlat szakmai mentora, az egyébként húszéves tűzoltó tapasztalattal rendelkező svéd Per-Anders Berthlin külön kiemelte az értékeléskor. Ez azt is előrevetíti, hogy a zalaiak egy hónap múlva jó eséllyel megismétlik az ENSZ nemzetközi kutatás és mentési tanácsadó csoportja (INSARAG) által 2005 őszén Lentiben megtartott vizsgán nyújtott jó teljesítményüket.

 



A Hunor és a Huszár mentőcsoport alkalmazható országos (hazai) szinten, EU-n kívüli és EU-n belüli beavatkozásra a lakosság élet-, egészség és anyagi javainak védelme érdekében. Működését itthon Budapesten 3 órán, vidéken 8 órán, külföldön pedig 48 órán belüli megkezdi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!