Hírek

2012.09.19. 05:56

Ismétlődő házszámok - Késve érkező posta, visszaforduló pizzafutár

Zalaegerszeg - Nincs könnyű helyzetben, akinek az Újhegy úton akad dolga. Jobb, ha kérdezősködik, vagy keres valakit, mert a házszámok nem sokat segítenek. Több megismétlődik, a sorrendjükben nemigen találni logikát.

Arany Gábor

- Kigyulladt a műhelyem, szóltam a tűzoltóknak, ők meg pár perc múlva visszahívtak, hogy miért szórakozom velük. Ott állnak az általam  megadott címnél, de nincs tűz. Én meg mondtam, az a másik Újhegy út 30., úgyhogy jöjjenek tovább, mert ebből a házszámból legalább négy van itt - idézte fel a néhány évvel ezelőtti esetet Remy Martin. A férfi egyike azoknak, akik saját bőrükön tapasztalták, milyen galibát okozhat az átgondolatlan utcakeresztelő és számozás.

Szenterzsébet-hegy új-hegyi részén járunk. A házak számozása finoman szólva nem szokványos. Az öreg-hegyi elágazótól nem messze látni például 30-as számot, aztán később csak helyrajzi számmal jelölt portával is találkozunk. Feljebb megtaláljuk a 36-ost, mellette újra a 30-ast, utána viszont rögtön a 42-es  következik.

- Valamikor Béke utcának nevezték ezt a több kilométer hosszú utat, de amikor a falut a megyeszékhelyhez csatolták, átkeresztelték Újhegy útra, mert a városban, Olában már volt Béke utca  - kezdte magyarázni Vaspöri Tibor, a településrészi önkormányzat tagja, aki az Újhegy út 39-ben lakik, de persze ebből a  számból is van még. 

- Ha befordulunk lent a teskándi útról, akkor a vorhotai részen a házszámok egymást követik sorban, de itt fent a hegyen azokból több is megismétlődik, nem kevés problémát okozva. Legutóbb a mentősök csak segítséggel találtak oda egy cukorbeteg asszonyhoz, a posta meg gyakran csak késve ér célba, és fordult már innen vissza pizzafutár is, mert feladta keresést - sorolta a példákat.
 
Azt csak találgatni lehet, miként alakulhatott ki az összevisszaság. Egyes vélemények szerint az emberek önkényesen választottak maguknak házszámot, s úgy vált mind kuszábbá,  ahogy a város, illetve Vorhota széle és az Új-hegy közötti, eleinte főleg hétvégi házas telkekkel szegélyezett út állandó lakókkal benépesült és új porták ékelődtek be, alakultak ki. S mi lehetne a megoldás? Talán az,  ha az öreg-hegyi elágazótól másik névre keresztelnék az Újhegy utat, mondta Vaspöri Tibor.
 
Ehhez az első lépést a településrészi önkormányzatnak kell megtenni, tudtuk meg dr. Koczka Csabától. A városháza okmány- és lakcímnyilvántartó irodájának vezetője kifejtette:  A tárgyalják meg ezt a problémát a következő ülésükön, és az erről szóló jegyzőkönyvet küldjék be, ezt követően lehet intézkedni. Helyszíni bejáráson kell tisztázni a helyzetet,  felmérni az ingatlanok elhelyezkedését, a számozásokat, és  megoldást keresni erre a problémára  ajánlotta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!