Hírek

2012.08.03. 13:57

40 halász emléknap Vonyarcvashegyen

Vonyarcvashegy - Strandhalászattal és halászléfőző versennyel kezdődött pénteken a 40 halász emléknap.

Szabó Judit

A rendezvényt huszadik alkalommal szervezték meg azokra a balatoni halászokra emlékezve, akik 1729 telén egy jégtáblán rekedtek, s majdnem a Balatonba vesztek. A szél azonban megfordult, és partra segítette őket. A negyven halász hálából emelte a vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolnát. Az emléknapok nyitó programjaként bemutatták pénteken a vonyarci strandon, milyen módszerrel halásztak régen a Balatonban.

- A hálót a part felé húzva megpróbáltuk a partszélben lebzselő halakat kifogni a strandolók segítségével - vázolta Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, és a Zalai Hírlapnak elmondta: manapság már így nem halásznak. - Háromféle módszert alkalmazunk: varsákkal, illetve vízleeresztés idején a Sió zsilipbe épített csapdában angolnákat fogunk. Busára halászunk még erre a célra kifejlesztett, állított hálókkal, a Keszthelyi-öbölből induló két halászhajónk pedig vontatott hálókkal elsősorban keszeget fog.

Nemrég programot indítottak Egye ki a busát a Balatonból! címmel, hogy megszabadítsák a betelepített, planktonevő fajtól a tavat, teret engedve az őshonos halaknak. A Vonyarcvashegyen állomásozó mobil halsütödében is kínáltak éppen ezért busából készült ételeket.

A halászléfőző versenyre baráti társaságok, halászok, a keszthelyi egyetem csapatai és sokan mások jelentkeztek. A halászként dolgozó sármelléki Csanaki Gábor az alaplevet készítette ottjártunkkor.

- A halászlé lényege a ponty, de annál jobb, minél többfajta hal van benne - említette, s elmondta, hogy régebben a halászhajókon is szoktak főzni, például harcsapörköltet.

A keszthelyi egyetem egyik csapata a hozzávalók előkészítésénél tarott egy óra tájban. A csapat vezetőjétől, Háromházi Alberttől megtudtuk: bár Szekszárdon született, nem tésztával készíti a halászlét, mert anélkül egyszerűbb. Nagyon remélte, hogy jó eredményt érnek el a versenyen, hiszen egyszer már az első helyezést is kiérdemelték.

A 40 halász emléknap szombat délelőtt megemlékezésekkel folytatódik: koszorút helyeznek el a Balatoni Halászok Parkjában, a 40 Halász Emlékhelynél és megkoszorúzzák a Balatont. Délután fúvószenekari találkozó lesz, majd könnyűzenei koncertek kezdődnek, vasárnap este pedig a Szent Mihály kápolnában misével és hangversennyel, végül tűzijátékkal zárul a rendezvénysorozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!