Hírek

2012.07.01. 18:28

A sült keszeg akkor finom, ha ropogós

Gyenesdiás – Keszegfesztivált rendeztek a hét végén Gyenesdiáson. A Kárpáti korzón délutánonként civil szervezetek sütötték a balatoni halat, s kulturális programok kapcsolódtak a rendezvényhez.

Szabó Judit

– Szeretnénk, ha ismét reneszánszát élné a balatoni hal fogyasztása – fogalmazta meg a negyedik alkalommal megszervezett fesztivál legfontosabb célját Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere. Az elmúlt években négy-öt mázsa keszeg fogyott el két nap alatt a fesztiválon, a keresletre tehát nem lehet panasz, összegezte az eddigi tapasztalatokat. A rendezvénnyel kicsit a gazdaság fehérítéséhez is hozzájárulnak, említette, hiszen mindenki biztos lehet abban, hogy nem orvhalászoktól származik a hal, amit a gyenesi fesztiválon elfogyaszt.



– Megpucoljuk, beirdaljuk, paprikás lisztbe forgatjuk és forró olajban megsütjük – osztotta meg velünk a receptet Hosszúné Bokor Mária. – Önkéntesként sütjük a keszeget egész hét végén. Nagyon nagy az érdeklődés, voltak vendégek Egerből és Debrencenből, olyanok is, akik kifejezetten a fesztiválra időzítették a balatoni nyaralásukat. – Minden rendezvényre eljövünk főzni a baráti körünkkel – mondta Keresztes József, a gyenesdiási gasztronómiai programok szakácsa. – A keszeget a balatoni halgazdaságtól kaptuk, ma két mázsát sütünk ki – érzékeltette a feladat nagyságát, s elmondta: sok múlik az irdaláson. – Kis keszegnél 36, nagynál 56 irdalást kell csinálni. Ropogósra kell sütni, hogy barna színe legyen, akkor lehet a húsát finoman lehúzni – avatott be a részletekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!