Hírek

2012.06.24. 20:35

''Hajótörött'' porcelánok Zalakaroson

Zalakaros - „Egy hajótörés porcelánjai” címmel nyílt kiállítás szombaton a gyógyfürdő épületében. A különleges tárlat olyan 18. századi kínai porcelánokat mutat be, melyek festése, díszítése annak ellenére fennmaradt, hogy közel háromszáz éven keresztül hullámsírban feküdtek.

Sámel József

A 18. századból származó kínai porcelánokat mutat be az a páratlan tárlat, mely a hétvégén a karosi fürdő épületében nyílt meg.

A Zelnik István magángyűjteményéből összeállított kiállítást idehaza ezidáig csak Budapesten láthatta a közönség. A karosi fürdő épülete a második, s egyben utolsó magyarországi helyszín, a korabeli kínai porcelánok ugyanis szeptember 15-től nemzetközi vándorútra indulnak. Mint az a szombati megnyitón elhangzott: a kínai porcelánok közel 300 évig feküdtek a tenger mélyén. Ennek ellenére számos olyan használati tárgy (tányér, váza, csésze, egyéb edény) került elő, melyeken még ma is látható a mesésen szép kék-fehér díszítés. Mindez annak köszönhető, hogy a porcelánt úgynevezett máz alatti festéssel készítették a kínai manufaktúrák.

A megnyitón Novák Ferenc polgármester és dr. Burján Richárd, a fürdő igazgatója ama örömüknek adtak hangot, hogy a fürdő és a város meglévő, főként a testet kényeztető szolgáltatásai mellé most már olyan turisztikai csemegét is kínálhatnak, amely a lelket, illetve a szemet és a szellemet gyönyörködteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!