Hírek

2012.05.02. 06:45

Ledolgozhatják a hátralékot a bérlakásban élők Nagykanizsán

Nagykanizsa - Folytatódik a ligetvárosi barakképületek felújítása. A munkában most is részt vesznek az önkormányzati lakásokban élő hátralékos emberek, akik így napi 5600 forinttal törleszthetik tartozásaikat.

Horváth-Balogh Attila

A 2010-es szociális építőtábor lebonyolítói, a budapesti Alapítvány a Társadalomelméleti Kollégiumért tagjai - szintén a lakók bevonásával - két háztömb, összesen nyolc lakás részleges felújítását végezték el anno. Az érintett ingatlanok külső homlokzat- és födémszigetelést kaptak. Ezután újabb négylakásos épületegyüttes felújításán dolgozott az egyesület a Habitat for Humanity művezetőinek irányításával és a családok bevonásával. A projekt idén 9 lakás korszerűsítésével folytatódik, a munkálatok a napokban kezdődtek és előreláthatóan május 12-ig tartanak.

- A lakók segítségével most is az ingatlanok külső hőszigetelésére, a falak újravakolására, színezésére és a nyílászárók passzítására, illetve további 27 lakás födémszigetelésére kerül sor - mondta el Kovács Vera, a Szociális Építőtábor Egyesület ötletgazdája, mely a Társadalomelméleti Kollégiumból vált ki az építkezések levezénylésére. - Most közel 20 családot vontunk be.


Fehér Kata, az egyesület elnöke hozzáfűzte: a szükséges építőanyagot és pénzt adományokból, vállalkozók, építőipari cégek felajánlásaiból tudják biztosítani. Munkájukkal tavaly elnyerték a Sozial Marie Díjat, a vele járó pénzjutalmat is a szociális építőtáborok finanszírozására fordítják. A Habitat for Humanity ugyancsak ismét csatlakozott a projekthez, például arról tartanak előadást a lakóknak, hogy miképpen lehet energiát spórolni. A mostani korszerűsítés becsült teljes költségvetése 8,2 millió forint, aminek nagyjából felét a város önkormányzata állja. A szociális építőtábort működtető fiatalok természetesen, meglátogatták a 2 évvel ezelőtti beruházások kedvezményezettjeit.

- Vigyáztak a lakásokra, ugyanúgy néznek ki, ahogy 2 éve itt hagytuk őket - árulta el Kovács Vera. - Úgy tudjuk tőlük, hogy többségük azóta is rendesen fizeti a lakbért.

A mostani felújítás egyik kedvezményezettjének, Bogdán Miklósnak ugyan nincs sem lakbér-, sem rezsielmaradása, de ő is az érintett épület egyik lakója, így aztán kötelességének tekinti, hogy részt vegyen a munkában. Annál is inkább, mert van tapasztalata a hőszigetelésben.

- Jó ötlet ez a segítség - magyarázta, hozzátéve, örülnek, hogy ledolgozhatják a tartozásukat, ugyanis sokan közülük munkanélküliek.


Az egyesület az ország más településein is bonyolított le hasonló programokat. Fehér Kata jelezte, örülnének, ha kanizsai civil szervezet is felvállalná a ligetvárosi házak felújítását, szakmai segítséget adna a Szociális Építőtábor Egyesület. Megtudtuk, most 18 lakó 17 nap alatt dolgozza le közel 1,8 millió forintos hátralékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!