Hírek

2012.04.20. 16:54

Buldózer helyett szolgáltatóház

A romatelepek ledózerolása helyett az ott lakók életminőségét kívánja javítani a kormányzat új telepprogramja, amelyre (első körben) e hét elejéig pályázhattak az önkormányzatok.

Horváth A. Attila

A határidőt március végén hosszabbította meg a komplex telepprogram irányítója, a KIM társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága, azzal az indokkal, hogy a vártnál jóval több önkormányzat jelezte csatlakozási szándékát. Megyénkből ugyanakkor nem tolongtak támogatásért az önkormányzatok, jóllehet telepszerű környezet itt is van bőven; a közigazgatási minisztérium tájékoztatása szerint egyetlen zalai település adott be pályázatot. Hogy melyik, arról csak nem hivatalos információnk van, a tárca ugyanis nem közölte, az érintett önkormányzat vezetője pedig egyelőre nem kívánt nyilatkozni a programról; azt mondta, meg szeretnék várni a pályázat eredményhirdetését.

Az új telepprogram részleteiről a minisztériumnál érdeklődtünk. Mit jelent a gyakorlatban az új irányelv, amely szerint "a telepek ledózerolása helyett egyszerre próbálnak segíteni az érintett családok szociális, egészségi, foglalkoztatási, oktatási-képzettségi problémáin"? Kötelező-e munkalehetőséget biztosítani a résztvevőknek? - kérdeztük.

- A projekt körülbelül 70 százalékát a humán szolgáltatások teszik ki. Ide tartozik például a gyermekeknek és felnőtteknek nyújtott oktatási, képzési és közösségi szolgáltatás, valamint a foglalkoztatás elősegítése. Munkaerő-piaci programokat is el kell tehát indítani, de nincs minimális elvárás arra vonatkozóan, hogy hányan vegyenek rész támogatott foglalkoztatásban - kaptunk választ az államtitkárság sajtóirodájától.


Mint megtudtuk, ezúttal csak települési önkormányzatok pályázhattak, de partnerként legalább egy nonprofit szervezetet be kell vonniuk a tervezésbe. Kötelező továbbá az együttműködés a kormányzati háttérintézménnyel, a Türr István Képző és Kutató Intézettel, valamint az Országos Roma Önkormányzattal. Előírás, hogy a szegregált lakókörnyezet közelében, már meglévő ingatlanon szolgáltatóházat alakítsanak ki (Csillagház-Cserhaj néven), a programok ugyanis ott zajlanak majd, és ott kaphatnak segítséget ügyeik intézéséhez is az érintettek. Ezekben a házakban a telepről hiányzó (például higiéniai) szolgáltatások is elérhetők lesznek.

Vajda Lászlót, a megyei közgyűlés kisebbségi tanácsnokát, a megyei ckö tagját kérdeztük arról, vajon miért nem láttak fantáziát a zalai önkormányzatok a pályázatban.

- Ez nem telepfelszámolási program, nem a lakhatási helyzet javításáról szól a pályázat, ehelyett a szegregált környezetben kell létrehozni egy centrumot. Zalaszentgróton is gondolkodtunk azon, hogy beadjuk a pályázatot, megnézettük szakértőkkel is a feltételeket, végül elálltunk tőle. Az az egyik gond, hogy nem világos, a pályázat lejárta után ki tartja fenn, ki kezeli az épületet, mi lesz a sorsa a beruházásnak. Őszintén szólva nem tartom jónak ezt a konstrukciót, úgy látjuk, ezzel elsősorban nem a telepeken élő romák járnak jól, hanem a konzorciumi partnerek és a szakértők - mondta el véleményét Vajda László.

A kisebbségi politikus vezetésével éppen tíz évvel ezelőtt mérték fel a zalai telepeket és telepszerű környezeteket, akkoriban 78 ilyen lakóhelyet számoltak össze. Számuk azóta sem csökkent jelentősen, bár az elmúlt években több telepfelszámolási program is indult a megyében. Vajda László szerint ezek cseppek voltak csupán a tengerben.

- A kilakoltatások miatt meg fog nőni a telepeken élő romák száma. Véleményem szerint az államnak közvetlenül az önkormányzatokat kellene támogatnia a helyi igényeknek megfelelően, s ezekből a forrásokból célzottan a családok lakhatási körülményein kellene javítani. Tartok tőle, hogy megint csak elszórjuk a pénzt és nem haladunk előre...


Országosan 4,7 milliárd forintból
Várhatóan 30-50 pályázatot támogat a kormányzat, a rendelkezésre álló teljes keretösszeg közel 4,7 milliárd forint. 45-150 millió forintos támogatást igényelhetnek a pályázók, önerőre nincs szükség, a költségekkel azonban el kell számolni. A program része egyebek közt a pedagógiai fejlesztés, az egészségügyi és mentális ellátás, a szenvedélybetegségek kezelése, valamint a felkészítés az önálló családi életre. A befejezést követően legalább két évig fenn kell tartani az új szolgáltatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!