Hírek

2012.03.24. 18:56

Tündérkertek találkozója gyümölcsoltó boldogasszony napján Zalában

Egészséges népi kezdeményezésnek nevezte V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a Kárpát-medencében őshonosnak tekinthető gyümölcsfák megőrzésére irányuló mozgalmat. Az úgynevezett tündérkertek létrehozóinak találkozóját szombaton tartották a Pórszombat melletti Medes-hegyen.

Gyuricza Ferenc


A rendezvény helyszínének és időpontjának kiválasztása is szimbolikusnak tekinthető, hiszen a házigazda Kovács Gyula erdész egyik legfőbb képviselője a tündérkertészeknek, míg március 25-ét a népi hiedelem Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának nevezte, egykoron ebben az időszakban végezték a szemzést, azaz oltották a gyümölcsfákat.

A rendezvényen Kovács Gyula bemutatta a szemzés menetét, ugyanakkor a jelenlévők ősi fajtájú gyümölcsöket, valamint azokból főzött pálinkát és lekvárt is kóstolhattak. A házigazda birtokán több, mint ezer egyedi fajtájú gyümölcsfa található, ám a mai napig kap újabb és újabb oltóanyagokat, legutóbb éppen Erdélyből.

- A tündérkertek létrejötte beleillik az öngondoskodásnak abba a fejlesztésébe, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogat - mondta V. Németh Zsolt, majd azt is hozzátette, a legnagyobb sikereket ott érték el, ahol egy már létező népi kezdeményezés mellett állt a tárca. Ilyennek tekinthető a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet által indított Nyúlunk a munkáért program, amelyben nyulak tenyésztését támogatta a minisztérium, de hamarosan őshonos baromfiakra is kiterjesztik a programot, amivel a tojás árának emelkedését akarják ellensúlyozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!