Hírek

2012.03.08. 18:56

Örök kérdés: Te melyik orvosnál szülsz?

Az év elejétől a soproni kismamák nem választhatják meg, mely nőgyógyásznál szeretnének szülni. Veszprémben, s még több városban már régebb óta ugyanez a helyzet. Az érintett kórházak orvosai nem vállalják a folyamatos készenlétet, azt, hogy szabadidejükben bármikor rendelkezésre álljanak. Zalai kórházakban tájékozódtunk.

MTI/AP

Sok intézményben azonban továbbra is masszívan tartja magát a több évtizede meggyökeresedett rendszer, így a várandósok körében az ismerkedés első öt percében szinte biztosan elhangzik a kérdés: „ ... és te melyik orvosnál szülsz?” Kismamákat kérdeztünk a dilemmáról, s a zalai kórházakban tájékozódtunk.

- Mindkét lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai - gondolkodik el K. Sipos Petra zalaegerszegi kismama, aki a első gyermekével várandós. - Ha az ember megkér egy orvost, akkor általában már a terhesség alatti vizsgálatokra is a magánrendelőjébe jár. - Ez anyagi áldozatot követel, s a szülést követően legalább 50 ezer forintot illik adni, ha minden rendben ment. Ezt nem mindenki tudja vállalni - folytatja Petra.

Felmerül még szempontként, megeshet, hogy a fogadott orvos úgy programozza, alakítja a szülés időpontját, hogy munkaidejére essen, s ne kelljen esetleg éjszaka szaladnia a kórházba.

A másik serpenyőbe természetesen a bizalom, a "számíthatok rá" érzése kerül. A szülés ismeretlen, sokakban szorongást keltő esemény, nem csoda, hogy a várandósoknak kapaszkodót jelent az ismerős orvos. Emellett ott munkál a késztetés, hogy az ember mindent megtegyen a baba és az anya biztonsága érdekében.

- A többi kismamától azt hallom, kényelmesebb szobát, személyesebb bánásmódot remélnek a fogadott szülésztől. Mi még nem választottunk orvost, de nem tudom, muszáj-e egyvalakihez ragaszkodni - folytatja a hatodik hónapban járó hölgy. - Eddig ahhoz mentem vizsgálatra, aki éppen rendelt, s azt mondhatom, mindegyikük nagyon rendes volt, kedvesen bánt velem...

- Elégedett voltam a választott nőgyógyászommal, de aki igazából végigvezetett a szülés minden fájdalmas pillanatán, s aki tartotta bennem a lelket, az a szülésznő volt, Bocskor Róbertné Gyöngyi - kapcsolódik a témához Horváth Zsuzsanna, aki a 11 hónapos Matyi után augusztusra újabb babát vár párjával, Stefán Zoltánnal. Ő ugyanis a szülésznőt is megválasztotta, amit csak ajánlani tud mindenkinek.


- A szülést levezető szakemberek megválasztása mélyen rögzült igény - vélekedik  dr. Vajda György, a Zala Megyei Kórház nőgyógyászatának osztályvezető főorvosa.

Tudomása szerint a soproni kollégák sem elvi vagy etikai megfontolásokból tértek ki a kismamák megkeresései elől, hanem kényszerűségből.

- Az osztályon ugyanis három főállású kolléga maradt a külsősök mellett - bocsátja előre. - Ekkora létszámmal fizikai képtelenség megfelelni az ügyeleti kötelmeknek és a kismamák kéréseinek is.

Mint elmondja, a választott orvossal történő szülést a szokásjog élteti, ennél hivatalosabb formula nem regulázza.

- A kérdés abszolút szabályozatlan és megoldatlan, jogilag eleve nehezen értelmezhető, ám hallgatólagosan elfogadott - folytatja dr.Vajda György, aki jogi végzettséggel is rendelkezik, 2008 óta igazságügyi orvosszakértőként ténykedik.- A leendő anyuka és az orvos között szóban köttetik egy konszenzusos megállapodás, amelyben egyik félnek sem tisztázottak pontosan sem a jogai, sem a kötelezettségei. Fontos volna a kérdés megfelelő mederbe terelése, de nem merev adminisztratív eszközökkel, hanem életszerű, a gyakorlat próbáját is kiálló szabályokkal, amelyek mind az orvos, mind a páciens számára megteremtenék a szükséges védelmet.

Kérdés, egyáltalán kinek volna dolga ezt áttekinteni, ki döntheti el, hogy egy kórház milyen gyakorlatot követ... A zalaegerszegi intézményben pillanatnyilag nincs napirenden, hogy változtatnának a kialakult gyakorlaton.

S hogy mennyien élnek a lehetőséggel? A főorvos csak óvatos becslése vállalkozik, nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a két tábor.


- Álszemérem volna eltitkolni, hogy a gazdasági körülmények, az emberek tehetőssége illetve szűkölködése is jelentősen befolyásolja egy-egy család orvosválasztási képességét. A mindennapi megélhetésre szánt kasszából nyilván nem fognak ilyen célra átcsoportosítani összegeket. Egyre többen vannak evvel így.

Az is megesik persze, hogy a felkért orvos mégsem tud megjelenni, ami nem egyszer csalódást okoz, rossz szájízt hagy az anyákban. Sőt, ha előtte ügyeletet adott, a szabályok szerint a kötelező pihenőidőben ezt nem is tehetné meg...

- Az ügyelet leadását követő 8 órában valóban nem lehetne dolgozni, de az egészségügyben adódnak olyan sürgősségi helyzetek, amelyeket nem lehet bürokratikus szabályokkal kezelni. Főként manapság, amikor az orvoshiány miatt néha a műtéti teamet is nehéz kiállítani. Három szakembert azonnal fel tudnánk venni.

Amúgy sajátságosan magyar találmányról van szó, ilyen szisztéma se közel se távol nem honosodott meg. Szinte mindenütt létezik ugyan privát szülés, ám ahhoz méregdrága magánintézmények állnak rendelkezésre. Amerikában pedig nem egyetlen orvost, hanem 3-4 fős teamet választ az anya, s a kórház azt garantálja, hogy ebből a csapatból kerül ki a szülésvezető.

Dr. Novák Péter, a keszthelyi kórház nőgyógyászatának osztályvezető főorvosa elmondta, náluk is mélyen rögzült szokás a megkért szülés, az anyák 60-70 százaléka így érzi magát biztonságban. Sőt, a szülésznőt is megválasztják a várandósok.

- Természetesen teljesítjük az anyák kérését, de felvethető a kérdés: tényleg ez -e a jövő útja? Nem tudok róla, hogy Európában bárhol hasonló szisztéma működne, Norvégiában például szülésznők vezetik le a gyermekek világrajöttét, s csak akkor hívnak orvost, ha császármetszésre van szükség vagy más gond van. Másutt pedig intézményt választanak az anyák, így teszik le a voksukat.

Az osztályon hat orvos dolgozik, ami nagy szó egy ekkora városban, de szinte valamennyien 50 felettiek. Ő is azt mondja, nem jönnek a fiatalok, s felteszi a költői kérdést: ki lesz itt 15 év múlva?

A Kanizsai Dorottya Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán a szülő nők ugyancsak megválaszthatják orvosukat. A kismamák 25-30 százaléka él a lehetőséggel.


Már nem vonzó a nőgyógyász szakma
A téma az orvosok felől közelítve sem egyértelmű. A szakembergárda öregszik, ma már nem olyan vonzó e nagy kockázatú, s reflektorfényben álló terület, mint néhány évtizede. A fogadott orvos gyakorlatilag azt vállalja, hogy csaknem az év 365 napján elérhető, rendelkezésre áll, bármikor riasztható. Ráadásul a szülések zöme éjszaka zajlik, a pihenés óráit kell megszakítani. Miközben az osztályon eleve ott az ügyeletes kolléga, közpénzből megfizetve (hogy mennyire az már más kérdés) ugyanerre a feladatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!