Hírek

2012.03.05. 19:10

Kivágták a fákat - Költségesek és balesetveszélyesek voltak (fotókkal)

Motorfűrésztől volt hangos a zalaegerszegi Kossuth utca a közelmúltban, kivágták a kerékpárutat szegélyező díszalmafákat az utca Csány tér felőli részén. A közeljövőben is várható fasor-megújítás a belvárosban, az Ady utcai ostorfák helyére kerülnek majd más fajták.

Szabó Judit

A díszalmafák kivágására azért volt szükség, mert az út szelvényét szabadon kell hagyni, az öreg fák pedig belógtak a szakaszra. Megnyírni sem lehetett volna a koronájukat  úgy, hogy teljesüljön az említett követelmény, mert idős korban  már nem ajánlott a visszametszés, indokolta a beavatkozást   Cseke Tibor városüzemeltetési osztályvezető. A fák  az eltávolításuk  előtt készült szakvélemény szerint is vágásérettek voltak,   elkezdtek korhadni, és fagyöngy lepte el az ágakat,   mutatott rá  az osztályvezető. Volt ugyan tiltakozás a városban a terv ellen, de a fasor cseréjéről nem mondott  le az önkormányzat, azért sem,  mert a termés ráhullott  az útra, csúszásveszélyt okozva, s megnehezítve  a burkolat  takarítását.    A régi almák mellé már a kivágásuk előtt elültették az új díszkörtéket. Ezek oszloposan nőnek és a metszésük során figyelnek arra, hogy ne zavarják a közlekedést, említette Cseke Tibor.


Tavasszal újabb fasor cseréjét bonyolítják le: az Ady utcai ostorfák helyére amerikai ámbrafákat ültetnek. Az  ostorfák gondozása munkaigényes és költséges, a díszítő értékük ehhez  képest csekély, hallottuk a városházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!