Hírek

2012.02.13. 07:09

Jobbik - Viszályról írnak a pártból távozók

Nemrég arról számoltunk be, hogy a Jobbik baki alapszervezete a megyei vezetéssel kialakult konfliktusra hivatkozva feloszlatta magát. Az írásra több reagálás érkezett, más alapszervezetek volt tagjai is megfogalmazták sérelmeiket.

Horváth A. Attila

 SÉRELMEK

 SÉRELMEK

 SÉRELMEK

Álláspontjuk szerint nem igaz, hogy a Jobbik alulról szerveződő párt; a megyei közgyűlésbe 2010-ben bekerült delegáltakat például a választmány kétszer is leszavazta, mire az országos vezetés határozatban jelölte ki a listán szereplőket. Az önkormányzati választásokat követő tisztújítás szerintük valójában a tisztogatásról szólt, a vezetés igyekezett eltávolítani az érdekeit keresztező tagokat. A keszthelyi tagság közel fele át- jelentkezett Hévízre, ám azóta ez utóbbi szervezet feloszlott. A gellénházai szervezet szintén feloszlatta magát, Pacsáról 3 tag Bakra ment át, Zalaegerszegről 15 fő távozott. A pacsai elnök, a megyei közgyűlés tagja külföldön vállalt munkát. E beszámoló alapján úgy tűnik, repedezik a korábban egységesnek mutatkozott Jobbik. Mit gondol erről a vezetés?

VÁLASZOK

-A pártnak van alapszabálya, amelynek számos pontját Bakon figyelembe sem vették „működésük” során. Saját szervezeti és működési szabályzatukat meg sem alkották, az előírt számú taggyűléseket nem tartották meg - kezdte válaszát Zakó László megyei Jobbik-elnök. - A taggyűlésekről a jegyzőkönyvet részemre meg kellett volna küldeniük, ilyet sohasem kaptam. Az általam összehívott, beszámoltató taggyűlésük előtt inkább feloszlatták magukat. Kiss Ferenc, aki korábban Bakon volt tag, Jobbik-tagként független színekben elindult egy időközi zalaegerszegi választáson a jobbikos jelölttel szemben, ezért ki lett zárva a pártból. A Jobbiktól kapott megyei közgyűlési külső bizottsági tagságáról eszébe sem jutott lemondani. Vélt sérelmeivel teletömi a világhálót, a baki önfeloszlatásról a bejelentést is hamarabb vitte a sajtónak, mint hogy én tudomást szereztem volna róla.

Zakó László közölte: a megyei közgyűlésbe bejutott jobbikos képviselők sorrendjét a megyei választmány állapította meg, a be nem jutottak sorrendjébe beavatkozott, illetve a teljes listát jóváhagyta az országos elnökség.

A hévízi szervezet dokumentálhatóan fáradtságra, elfoglaltságra hivatkozva oszlatta fel magát, a Keszthelyről Hévízre pártoló tagságnak más véleménye volt a büntetőeljárás alá vont korábbi keszthelyi elnökről. Hozzátette: a pacsai elnök, a megyei közgyűlés tagja, Péntek László Németországban dolgozik, kinti próbaideje lejárta után tisztségei be lesznek töltve.

- Közösségi oldalakon, e-mailekben olyan elképesztő rágalomhadjáratot folytattak egyesek bomlasztási szándékkal, ami kizárja velük a közös munkát. Jómagam a rendet, a tisztességet és az egyenes jellemű embereket szeretem. Ha ez diktatúra, akkor bizony diktátor vagyok - zárta válaszát Zakó László.


EGERSZEG

Pete Róbert, a párt megyeszékhelyi vezetője hangsúlyozta: a zalaegerszegi Jobbik egyetlen tagját sem zárta ki, akik távoztak, önként tették.

- Hogy miért? Talán nem érezték jól magukat egy olyan csapatban, ahol dolgozni kell, vagy az nem tetszett, hogy nem kerültek pozícióba. Talán nem feleltek meg annak az emberi színvonalnak, amit elvárunk a tagságunktól; ezt nem tudjuk. Mindenesetre mulatságos, hogy olyanok beszélnek összefogásról, nemzeti értékekről, akik a sajtó útján gyalázkodnak - így Pete Róbert, aki bízik abban, „hogy ezek az emberek mielőbb megtalálják a lelki békéjüket”. Hasonlóan békülékenyen zárták levelüket a volt jobbikosok: „nincs bennünk sem harag, sem gyűlölet, bátran biztatunk minden hazát szerető honfitársunkat, csatlakozzanak ahhoz a közösséghez, ami reményt és erőt ad, ami segíti őket a nehéz időkben...”


- 2007-től az vezet minket, hogy megmutassuk városunk lakosságának, lehet érték alapon is politizálni, s ideje a közösség érdekében, nem szűk pártérdekek mentén tevékenykedni. Ennek is köszönhetően vált a zalaegerszegi Jobbik a Dunántúl egyik legerősebb szervezetévé - jelezte Pete Róbert. Az Egerszegről Bakra távozott volt jobbikosok pedig úgy fogalmaznak: a bakiak próbálták összefogni és megtartani mindazokat az egyenes, őszinte, segítő szándékú, nemzeti érzelmű jobbikosokat, akik a választások idején erőn felül segítették a pártot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!