Hírek

2012.01.25. 17:56

Nem győzi horgolni a virágokat, figurákat

Színpompás virágoskert a tél kellős közepén? Igen, létezik. A Szalapán élő Fekete Béláné jóvoltából, aki azt mondja: horgolással bármit el lehet készíteni, legyen az virág, figura vagy akár női táska.

Sámel József

Tény, az elmúlt évtizedekben nem volt éppen felszálló ágban a horgolás, ám az elmúlt esztendőkben újra kezd hódítani a kézimunka e formája.
 
- Anyukám annak idején saját mintával még rokkán is szőtt, nagyon sokat hímzett, ebben nőttem fel - idézte az előzményeket Fekete Béláné, majd elárulta: már gyermekként kedvet kapott ő is. - Természetesen megtanultam mindent, de idővel az egészből a kötés és a horgolás maradt meg. E kettő tetszett leginkább. Mára változott a helyzet, kötni nem szeretek, horgolni annál inkább. Hogyan is kezdődött? Boltban láttam fonalból készített angyalt, gondoltam, megpróbálom meghorgolni, talán sikerül. Nagy kedvem volt hozzá, s szép lett. Ezután jött a többi, szaloncukrok, karácsonyfadíszek, aztán komplett betlehem. Nyaklánc, gyűrű, hajpánt ugyancsak szerepel(t) a sorban. Aztán következett a virágos korszak, mely a mai napig tart.


A kert ennek köszönhetően az elmúlt hónapokban jócskán kiteljesedett. Nefelejcs, gyöngyvirág, tulipán, margaréta, ibolya pompázik benne egyebek között.

- Tulajdonképpen bármelyik virágot, illetve annak szirmait el lehet készíteni, melyhez lehet megfelelő alapot (levélzetet, szárat, stb.) kapni - folytatta, hozzátéve: a többi már csak a kézügyességen múlik. -Szerencsére egyre több helyen, újságokban, interneten jelennek meg minták, s persze kialakultak fórumok is a témában. Bizonyos gyakorlat után az ember már mintát nézve is elkészíti az adott darabot. Persze idő és türelem kell hozzá, s az anyag sem olcsó. Az alap és a fonal egyre többe kerül. S az idő sem elhanyagolható! Az apróbb virágok például egy óra alatt elkészülnek, a nagyobbakhoz jóval több idő kell. De nagyon szeretem, megnyugtat ez a munka.

No meg persze igény is van rá. Fekete Béláné családja, rokonsága bizony figyelemmel kíséri a munkásságát. Ő pedig szívesen ajándékozza kézimunkáit. Azért is, hogy a fiatalokat megismertesse a horgolás szépségeivel.


- A fiatalok nem nagyon foglalkoznak ezzel, nincs rá idejük, nincs hozzá türelmük. A lányaim megtanulták, hogyan kell horgolni a dísztárgyakat, ennek örülök. Amúgy sokszor nem győzöm gyártani a virágokat és az egyéb figurákat. Volt rá példa, hogy karácsonykor este álltam neki szaloncukor, angyal, s jégcsap készítésének, hogy a saját fánkon is legyen belőlük mutatóba. Merthogy előtte mindet elosztogattam.

S a folyamat nem áll meg. Már a húsvétra készülő horgolt csibék, tojások gazdái is megvannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!