Hírek

2012.01.24. 13:54

Erzsébet segít a rászorulókon

Egy év kihagyás után ismét pályázhatnak a szociálisan rászorulók üdülésük, rekreációjuk támogatására. Az Erzsébet-program keretében jelenleg 2 milliárd forint szolgálja a nemes célt.

Varga Lívia

A támogatást üdülési szolgáltatás formájában vehetik igénybe a nyugdíjasok, a fogyatékossággal élők, a nagycsaládosok, illetve a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények munkavállalói.

- Nagyon örülünk a támogatásnak, az elmúlt egy évben ugyanis erre nem volt lehetőség - mondja Boda László, a Zala Megyei Idősügyi Tanács elnöke. - Azt viszont nem értjük, hogy a szociálisan rászorulók az aktívakkal ellentétben miért csak állami tulajdonban lévő üdülőkben költhetik el a támogatást. Ráadásul néhány Balaton környéki és észak-magyarországi elfogadóhelyet leszámítva egyelőre azt sem tudni, hol használható majd fel a támogatás, most keresik ugyanis az elfogadóhelyeket.

A rászorulók postán küldhetik el kérelmüket a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak február 29-ig. Az MNÜA honlapjáról letölthető pályázati lapok kitöltésénél érdemes figyelni, az érvénytelenül beadott dokumentumok javítására ugyanis nincs lehetőség.

A nyertes pályázóknak 40 ezer forint értékű üdülési szolgáltatást biztosít az alapítvány, 10 ezer forint önrész megfizetése mellett. Fogyatékossággal élők esetében a 18. évét betöltött kísérőnek 20 ezer forintos támogatás jár, amihez 5 ezer forint önerő szükségeltetik. Ugyanennyit ad az MNÜA a nagycsaládosok esetében a szülővel együtt igénylő 18 év alatti gyermekeknek is.

S ha már a nagycsaládosoknál tartunk: az Élmény együtt elnevezésű pályázatra azok a teljes munkaidőben dolgozó szülők pályázhatnak, akiknek családjában a pályázat beadását megelőző hónapban az egy fő-re jutó jövedelem nem haladta meg a nettó 100 ezer forintot, továbbá három vagy több 18. életévét be nem töltött gyermeket nevelnek, s utánuk családi pótlékot kapnak.

A Feltöltődés nevű pályázatra a 60. évüket betöltött, öregségi nyugellátásban részesülő idősek pályázhatnak. Az elbírálásnál előny, ha havi ellátásuk összege nem haladja meg a 85 ezer forintot. A fogyatékossággal élőknél ez az összeg havi nettó 120 ezer forint, míg a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények munkavállalói közül azok élveznek előnyt, akiknek a pályázat beadását megelőző havi járulékalapot képező bruttó keresete nem több 150 ezer forintnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!