Hírek

2012.01.13. 18:42

Az utóbbi tíz év legjobb évjárata várható a 2011-es szőlőből

Egy minap megtartott szakmai szavazáson az ország 13 legemlékezetesebb fehér bora közé választották dr. Bussay László 2008-as szüretelésű olaszrizlingjét. A zalai borászt ennek kapcsán értékelésre kértük.

Gyuricza Ferenc


Dr. Bussay László azt mondta, nem véletlen, hogy évekkel a szüret után választanak egy bort a legjobbak közé, hiszen a hordóban érnie kell, s még palackozás után is sokat javulhat.

- A gazdának kötelessége a hordóban tartott borait havonta végigkóstolni - mondta a 2009-ben Zala megye díszpolgára címet kapott borász. - Ha kóstolás után úgy látjuk, az adott nedű nem lett jobb annál, mint amit az előző alkalommal tapasztaltunk, akkor a bor azt mondja: kész vagyok, palackéretté váltam.

 

A csörnyeföldi dombokon termelt olaszrizling génállományát a hatvanas években szelektálta a nemzetközi hírű pécsi szőlőtudós, Németh Márton. Dr. Bussay László 2008-as évjáratú bora sokak tetszését elnyerte, a brit Cambridge-i egyetemen tanító professzorok éppúgy elismeréssel szóltak róla, mint a közelmúltban nála járt három, Michelin-csillagos éttermekben dolgozó sommelier.

 -  Sajnos, mire a csúcsra jutott ez a bor, szinte teljesen elfogyott - teszi még hozzá mosolyogva. - Sokat vásárolt belőle a külügyminisztérium, azt hallottam, protokollborként használták, illetve exportáltunk is jócskán.
 
A borász a kilátásokról szólva jelezte, az utóbbi tíz év legjobb évjárata várható a 2011-es szőlőből. Tiszta ízű, karakteres, fajtajelleget jól kidomborító borokra számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!