Hírek

2011.12.23. 14:05

Zalában nincs álveszettség járvány

Az országos sajtóban napvilágot látott hírekkel ellentétben Zala megyében nincs álveszettség járvány – ezt az információt kaptuk a megkérdezett szakemberektől. A vírus által terjesztett Aujeszky-kór a kutyák idegrendszerét támadja meg, s veszettségre utaló tüneteket produkál.

zaol.hu

Az álveszettségnek is nevezett Aujeszky-kór magyarországi megjelenéséről több országos sajtóorgánum is beszámolt, s az előfordulási helyek között Zala megyét, konkrétan Lentit és környékét is megjelölve. Ennek alapján kérdeztünk meg több szakembert is, akik cáfolták, hogy tudomásuk lenne a kutyák idegrendszerét megtámadó vírusos megbetegedésről.

- Egy szakmai berkekben közkedvelt elektronikus levelezős fórumon körülbelül egy hónapja értesültem az Aujeszky-kór megjelenéséről – válaszolta érdeklődésünkre Nagy Ferenc lovászi állatorvos, aki maga is aktív vadász. – A környező társaságokat és a pacientúrámhoz tartozó vadászokat rögtön értesítettem, de jómagam is kiemelt figyelmet fordítottam a jelenségre, hiszen az Aujeszky-kór valóban veszélyes lehet a vadászkutyákra. Információim szerint főleg Sárvár környékén, illetve Győr-Moson-Sopron és Nógrád megyében fordultak elő fertőzések. Zalában viszont sem járványról, sem egyedi megbetegedésről nincs tudomásom.  

Nagy Ferenc hozzátette: a róla elnevezett kórt még 1902-ben fedezte fel Aujeszky Aladár állatorvos. A vírus által terjesztett agyvelőgyulladást abban az esetben kaphatják el a kutyák, ha a tünetmentes hordozó házi sertések vagy vaddisznók nyers húsából, esetleg véréből fogyasztanak. Az állatorvos szerint az emberre veszélytelen vírus nagyobb hányadban vaddisznóknál fordul elő, de a házi sertések igen csekély százaléka is hordozó lehet. 

- Ezért nagyon fontos, hogy a zsigerelés esetén vadászkutya ne tartózkodjon a közelben, s tartózkodjunk attól a régi szokástól, hogy a kutyának odavetünk egy-két véres, nyers cafatot – tette meg hozzá Nagy Ferenc.

Az Aujeszky-kór zalai megjelenéséről Néber Szilveszter, az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezetének titkára sem tud, mint mondja szerkesztőségünktől értesült arról, hogy állítólag lenne ilyen. Hasonlóképpen nyilatkozott lapunknak a lenti Szabadság vadásztársaság fővadásza, Rákos Csaba is.


A Bors információi szerint számtalan vadászkutya hullott el az elmúlt hetekben Vas és Zala megyében. Az állatok egytől-egyig vaddisznóhajtás után lettek rosszul, ezért a szakemberek álveszettség-járványtól tartanak.
A Vas és Zala megyéből kapott hírek szerint több vadászkutya is furcsa körülmények között lelte halálát –  nyilatkozta a Borsnak Marót Béla fővadász, az Országos Vadászkamara kynológiai bizottságának elnöke. – Az elhullásokban azonos körülmény, hogy a kutyák egytől-egyig disznóhajtás után lettek betegek, és gazdáik elmondása alapján a veszettség tüneteit mutatták – teszi hozzá a szakember, aki éppen ezért arra gyanakszik, hogy álveszettség, vagy másik nevén Aujeszky-betegség üthette fel a fejét a vaddisznóállományban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!