Hírek

2011.12.17. 15:07

Felülmúlhatják a sztúpánkat? Egy alsó-ausztriai kisvárosban épülhet fel Európa legnagyobb buddhista szentélye

Egy alsó-ausztriai kisvárosban, Gföhlben épület fel Európa legnagyobb buddhista szentélye, ha a tervet a település lakosai is jóváhagyják egy népszavazáson februárban. Jelenleg a zalaszántói sztúpa Európa legnagyobb buddhista szentélye.

MTI


A referendum kiírásáról azért döntött a városi tanács a héten, mert akadnak helyi lakosok, politikusok és egyházi személyek, akik ellenzik, hogy "pogány bálványimádásra szolgáló templom" épüljön a waldvierteli városkában.
   
A sztúpa legalább 30 méter magas és 25 méter széles lenne, és egy összesen 600 négyzetméter alapterületű, közösségi terekből, szerzetesi cellákból és meditációs termekből álló vallási komplexum részét alkotná.
   
Jelenleg az 1992-ben - Kelet-Európában elsőként - emelt zalaszántói sztúpa Európa legnagyobb buddhista szentélye, ez ugyancsak 30 méter magas, viszont "csak" 24 méter széles.
Az építmény a vallás szabályai szerint készült, építése során növényi magvakat, vallási dokumentumokat, tibeti könyveket helyeztek ela belsejében. A sztúpa délkelet felé néz, rajta a felirat: "Ez a Béke-sztúpa, amely a 316 méteres Zalaszántói hegyről néz a Balatonra, 30 m magas és 24 méter széles. Kívánjuk, hogy Európa legnagyobb sztúpája járuljon hozzá a világbékéhez! Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található a sztúpa belsejében. A Buddha-szobor Dél-Koreából származik."  A sztúpát 1993. június 17-én személyesen a 14. dalai láma, Tenzin Gjaco avatta fel, 2007-ben felújították, s újra szentelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!