Hírek

2011.11.25. 12:20

Sztárok ''költöznek'' Hévízre: advent a fürdővárosban

Noha hamarosan beköszönt a tél, Hévízen a kulturális élet terén nem lesz holtszezon, sőt, élettel telik meg a város. Megkezdődik az ünnepvárás időszaka, melyet gazdag adventi program ölel. A szombaton nyíló jégpályáról nem is beszélve!

Zalai Hírlap


JÉGÜNNEP: gazdag a kínálat, ismét sok ezer vendéget várnak

A Hévízi Adventi Jégünnep elnevezésű rendezvénysorozatról Papp Gábor polgármesterrel beszélgettünk .


– Hévízen megszokottá vált, hogy az ünnepekhez, jeles évfordulókhoz gazdag program társul. Már mondhatjuk: lehet tavasz, nyár, vagy ősz...

– Vagy éppen tél! Célul ugyanis pontosan azt tűztük ki, hogy városunk az év minden szakában, hétvégéjén, napján érdekes és színvonalas programot kínáljon a vendégeknek, a helyi és környékbeli lakosságnak. Azért, hogy tudják és érezzék, mi több, személyesen megtapasztalják: Hévíznek nem csak csodálatos és egyedülálló természeti adottságai vannak, hanem nyüzsgő és értékes kulturális élete is. S persze azt, hogy ide egész esztendőben érdemes eljönni. A karácsony előtti, azaz adventi programmal már tavaly is próbálkoztunk, de az új önkormányzat késő ősszel állt fel, így nem maradt időnk a szervezésre. Ebben az évben azonban már gőzerővel kezdtünk dolgozni a korábbi rendszer átalakításán. Az újszerű rendezvényeink (Boldog Békeidők Hévíze, Hévízi Vakációfesztivál, Magyar Dal Napja, stb.) egyértelműen bebizonyították, hogy van létjogosultsága az elképzeléseinknek. A siker a reményeinket is meghaladta. Az összejöveteleken, koncerteken sok ezer ember vett részt. Külföldiek és magyarok, helybéliek és vidékiek. Sokan döntöttek úgy, hogy egy program kedvéért az egész hétvégét itt töltik, ez pedig a szállásadókat szolgálta. S persze a vállalkozóknak, kereskedőknek is hasznot hozott. Öröm, hogy ők is változtattak a marketing tevékenységükön, így a városba érkezők valóban ezernyi élményt kaptak. Bízom benne, hogy ez az együttműködés a jövőben tovább erősödik.

– Gondolom, a korábbi programok sikere után nem volt kérdés, hogy az adventi időszakban is folytatni kell a sorozatot.

– Valóban. A tapasztalatokat feldolgozva, egyeztetve az érintettekkel, gondoltunk egy merészet, az ünnepélyes karácsonyvárást összekötöttük a jégpálya létével. A létesítmény már tavaly is – fiatalok és idősek tekintetében egyaránt – egyfajta városi találkozóhelyként működött. A minőséget szem előtt tartva idén sokat változtattunk a működésén, megjelenésén. S ehhez kapcsolódnak olyan programok, melyek kiteljesítik Hévíz adventi időszakának kulturális életét. Alaposan átgondoltuk a lehetőségeinket, megvásároltuk a jégpályát. Az előző évet alapul véve egész biztos, hogy idén is tömegek keresik majd fel. A népszerűségét pedig tovább növelik majd a koncertek és egyéb nívós események. Szóval jó döntésnek bizonyult, hogy – az óvodás korosztálytól a nyugdíjasokig – nyitottunk a generációk és a színvonalas, változatos programok irányába. A jövőben egyébként szerepet kap programjaink tekintetében az exkluzivitás is. Már az idei adventi sorozatban is lesznek olyan belépős rendezvények, melyeket zártabb körben tartunk, meghittebb, elegánsabb környezetben. A Városi Sportcsarnokban egy kisebb beruházásnak köszönhetően új kulturális színtér alakult ki, amellyel az előadásokhoz illő, meghittebb környezetet próbálunk teremteni. Egyértelmű igény látszik az ilyen jellegű programokra is. Törekvéseink középpontjában a minőség mellett azonban a megfizethető ár is szerepel. Mindehhez hozzá kell tennem, hogy átnézve a város költségvetését, úgy döntöttünk, hogy a november 26-tól március 1-jéig tartó időszakban ingyenes lesz a parkolás Hévíz egész területén. Azt hiszem ez egy ajándék a hozzánk érkezők számára.


– S nyitottak a külföldiek felé is...

– A helyzetet e téren is felmértük, kiderítve, hogy egyes országokból mennyien üdülnek Hévízen. Tudjuk, hogy az idén a korábbi éveknél is több orosz turista érkezik a városba a téli időszakban, különösen a pravoszláv karácsony napjaira. Nos, készültünk: a programba beépítettük a célzottan nekik szóló eseményeket. Tisztában vagyunk vele, hogy erős gazdasági környezetből érkeznek, költenek. Nincs tehát megállás, tovább kell nyitnunk; a turizmus szempontjából jelenleg a kínai piac is elérhetőnek tűnik. Velük egész évben tárgyaltunk, bízunk benne, hogy erős kapcsolatok alakulnak majd ki, s a távol-keleti országból is folyamatosan érkeznek majd a vendégek. A programok szervezésekor természetesen továbbra sem feledkezünk meg a német nyelvterületről, a szomszédos országokról, a magyar vendégekről és a helybéliekről sem. Szeretnénk elérni, hogy Zala más városaiból, településeiről is érkezzenek vendégek Hévízre, pontosan úgy, mint évtizedekkel ezelőtt. E célt is szem előtt tartjuk majd a jövőben.

– Úgy tudom, már elkészült a jövő évi kulturális program tervezete. 2012-ben is lesznek újdonságok, újszerű programok?

– Fontos, hogy időben elkészüljön a pontos program, hogy azokat a szállásadók, vállalkozók mielőbb, még időben kiajánlhassák csomagjaikban. Ezt a város felajánlja a szállásadóknak és a vendéglátóknak. Újdonságok pedig természetesen lesznek. Többet azonban nem is szeretnék elárulni; egyelőre csak annyit: igazi meglepetések várják majd a vendégeket jövőre, olyan programok, melyek nemcsak Zala megyében, hanem országos viszonylatban is kiemelt figyelmet érdemelnek. A megújulási folyamat pedig Hévízen nem áll meg...  


Meghitten, mégis vidáman - Neves előadó mondta: jobb, mint Budapest

Hévízen meghitt lesz az adventi időszak, ám programok tekintetében az örömteli, vidám arcát mutatja majd a város – fogalmaz Halász Gábor, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója.

– A karácsonyig tartó heteket átszövik a rendezvények, melyek minden igényt kielégítenek. Az előadókat – már mondhatom: szokás szerint – úgy kértük fel, hogy gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt igényes, magas színvonalú, kellemes programot kínáljunk. Az adventi szervezésünk az idei tapasztalatokon alapul. A korábbi rendezvényeinken kiderült, hogy jó úton járunk, a zenés, szórakoztató hévízi eseményekre szinte minden alkalommal több ezer ember érkezett. Szóval, az adventet is átszövi a zene, mégpedig az élő zene. Nem húszperces hakni fellépőket, hanem igazi legendákat hívtunk meg. A koncertek sorát Koncz Zsuzsa nyitja, de – a teljesség igénye nélkül – december 18-ig tartó időszakban fellép Tolvai Renáta, Király Viktor, színpadra lép Vincze Lilla és Bartók Eszter. Koncertet ad a 100 Folk Celsius, a Bon-Bon zenekar, Brasch Bence, Lola, a Neoton Família, Szíj Melinda, az Alma zenekar, valamint Balázs Fecó és a Korál együttes. Mindemellett számos szórakoztató eseményen, bemutatón vehetnek majd részt a lakók és a vendégek. Ígérhetem, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább tetsző programot, a néptánctól a színházi előadásokon át a gyermekműsorokig. Fellépnek vidéki és helyi együttesek is. Az ünnepváráshoz kapcsolódóan egyébként a helyszín is újszerű és méltó lesz: a jégpálya melletti színpad ad helyet a rendezvényeknek.


Halász Gábor kiemelte: ahogy az idei rendezvények esetében, úgy a Hévízi Adventi Jégünnep során is több terület kapcsolódik a programsorozathoz. A gasztronómia és a helyi kézművesek kínálata mellett a Fontana filmszínház is beáll a sorba. Ezzel kapcsolatosan elárulta, hogy a mozi a kicsik között a leglátogatottabb volt országosan. A továbblépés érdekében jövőre a 3D-s rendszert is bevezetik. Hévíz ezáltal is ismertté válik, de mint kiderült, a neves zenészek, együttesek is másként tekintenek már a fürdővárosra.

– A fellépők döbbenten állnak a változás előtt. Ők az idős generáció, a gyógyulni vágyók városaként könyvelték el Hévízt. Aztán a fellépések előtt és után csodálkoznak, hogy mennyi fiatal vett részt a koncertjükön. Az egyik neves előadó azt mondta: „Hévíz jobb volt, mint Budapest!” Jártamban- keltemben sokat beszélgetek a helyi lakókkal, s bizony nagyon érdekes dolgokat hallok. Az idősebbek mesélik, hogy a ´60-as években az ország legismertebb, legkedveltebb előadói léptek fel a településen. Aztán ez a gyakorlat az elmúlt tíz-húsz évben felhígult. Úgy vélték, Hévíz a tava, gyógyászata miatt önmagában is vonzó. Ez nem így van, és öröm, hogy e téren gyakorlatilag száznyolcvan fokos változást sikerült elérnünk az idén: Hévíz a programjai miatt is vonzóvá vált. Ez nem változhat a jövőben, s a megújulási szándék és tendencia sem csökkenhet, ez mindenki érdeke. Az adventi sorozat egészen biztosan újra megerősíti majd az elképzeléseinket. 


Korcsolyázástól a sült gesztenyéig

A november 26 – december 31. közötti időszakban rendkívül mozgalmas lesz a piactér területén álló jégpálya és környéke.

A pálya mellett elhelyezett faházaknál forralt bor és sült gesztenye, helyi termelők által készített finomságok: rétesek, sültek, helyi ételkülönlegességek, kézzel készített ajándéktárgyak kelletik magukat. Számos rendezvénnyel is szolgálnak a résztvevőknek: játszóház, Luca-napi műsor, tűzzsonglőrök, fúvós koncertek, adventi bábelőadás várja a vendégeket.
A fent említett időszakban, sőt igazából egészen márciusig, a város egész területén ingyenesen parkolhat az érkező, a rendezvények látogatása díjtalan.  


Zséda különleges hangulatot ígér

Nemcsak koncertezni, de kislányként, családjával is sokat járt Hévízen Zsédenyi Adrienn, az ország egyik legismertebb énekesnője. Zséda nem mindennapi fellépésre készül, vendége Szentpéteri Csilla zongoraművész lesz.


Az énekesnő számára megkülönböztetett fontosságú az advent, a várakozás, készülődés időszaka.

– Emiatt is készült 2005-ben az Ünnep című lemezem. Egy adventi koncertnek mindig különleges hangulata van, ilyenkor a lelkek ünneplőbe öltöznek, valahogy sokkal fogékonyabbak, nyitottabbak vagyunk , a várakozás hangulata „mélyre visz”– meséli Zséda. – A szüleimtől kaptam a karácsonyhoz kapcsolódó élményeimet, az ünnepi készülődés szeretetét. Édesapám bölcsen azt szokta mondani, „ a karácsonyt nem megrendezzük, hanem eljön”. Az otthonunk már ünnepi díszben van, a kisfiam miatt is fontos számomra a készülődés, hogy érezze, valami különleges közeledik.

Zséda arról is mesél, zsúfolt programja ellenére szinte már az összes ajándékot beszerezte...

A napokban jelent meg Zséda következő, szólókarrierjének 10 éves évfordulójára időzített lemezének előfutára, a Legyen úgy! című dal. Ám az énekesnőt nemcsak hallgathatjuk, de a november közepén megjelent Zséda 2012 című kiadványában megismerkedhetünk kedvenc üzleteivel és stílustanácsokat is olvashatunk tőle. Mindehhez pedig egy egész évre szóló határidőnapló is társul.  


Király Viktor: angolul, magyarul

Szombaton a Megasztár 4 győztesét, Király Viktort köszöntheti a közönség a Jégünnepen.


Az énekes 2008-ban nyerte meg a tehetségkutatót, azóta két nagylemeze jelent meg. Első Király Viktor címmel, melyről a legismertebb slágerek a Forgó szél és az angol nyelven is elkészült Ha arra indulsz. Második lemezének címadó dalára, a Solóra külföldön is felfigyeltek, legújabb dala pedig a „bulizós” hangulatú Crazy.  


Koncz Zsuzsa: koncert, ajándékba

Talán nincs még egy énekesnő Magyarországon, akinek pályája, dalai és életszemlélete annyira kötődik a hazához, mint Koncz Zsuzsáé. A megzenésített versek, a tematikus, társadalomkritikus szövegek jelenléte a kezdetektől folyamatos.


Nevét egy tehetségkutatóban ismerte meg az ország, azóta majdnem 50 év telt el, ám jelenléte a zenei életben folyamatos, sikere töretlen. Munkáját számos díjjal, kitüntetéssel jutalmazták, egyebek mellett 2001-ben a Francia Becsületrend Lovagja kitüntetést kapta, 2008-ban pedig Kossuth- díjjal ismerték el művészi munkásságát. Az énekesnő nemcsak itthon, külföldön is elismert művész. Németországban például öt német nyelvű lemeze jelent meg.

Koncz Zsuzsa áprilisban több ezer ember előtt adott koncertet a Papp László Budapest Sportarénában. A koncertről DVD is készült, mely most ősszel jelent meg. Hétfőn a hévízi adventi koncertek programsorozat részeként a sportcsarnokban életműkoncerttel ajándékozza meg rajongóit.  


Mindig „karácsonyi” dalokat énekel

Maradj velem, Homok a szélben, Kölykök a hátsó udvarból, A csönd éve: csak néhány dal az elmúlt több, mint négy évtizedből, mely összefonódott Balázs Fecó nevével. A Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész december 18-án lép fel Hévízen.


Szenteste előtt néhány nappal hangulatos este ígérkezik Balázs Fecó és a Korál zenekar nagykoncertjén, melyet a Hévízi Adventi Jégünnep keretében rendeznek.

– Tulajdonképpen egész évben karácsonyi dalokat énekelek, hiszen a lírai dalok állnak hozzám legközelebb – mondta a fellépés kapcsán Balázs Fecó, aki idén ünnepelte 60. születésnapját. Megannyi elismerés birtokosa, ebben az évben kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. Korán, 17 évesen kezdte zenei pályáját még a Neotonnal. – Hévízen a kihagyhatatlan nóták szólalnak majd meg, melyek az elmúlt negyvenöt évben születtek. Szubjektív a válogatás, a hozzám közel álló és slágerré lett dalokat énekelem majd el, így például a még 1972-ben született A kőfalak leomlanak, a Homok a szélben vagy az Évszakok című is elhangzik.

Nem tartja magát termékeny szerzőnek Balázs Fecó, akkor ír, ha érzései, gondolatai úgy diktálják. A közönsége több generációt képvisel, ezt tapasztalta születésnapi koncertjén is.

– A fiatalok és az idősek is ott voltak, a nagymama jött az unokával. Sokan felnőttek a dalaimon, egy újszülöttnek pedig minden vicc új – összegzett. A hazai zenei élet kapcsán pedig úgy fogalmazott, a legfontosabb az egészség, élhet mindenki a maga értékrendje szerint. – Szeretettel várok mindenkit Hévízen, a saját korosztályom képviselőit is.  


Új dalok is műsoron

Öt év után nemrégiben új albuma jelent meg, az ezen szereplő dalok közül is elénekel majd néhányat Zorán, aki december 21-én a hévízi Sportcsarnokban lép a nagyérdemű elé.


Előadóművész, zeneszerző, gitáros, énekes, aligha kell bemutatni bárkinek is. Unatkozni nem igen van ideje mostanában, hiszen őszitéli koncertsorozata bőven ad elfoglaltságot Sztevanovity Zoránnak. Néhány hét alatt bejárja az országot – tizenegy helyszínen várták, várják –, fellép az országhatáron túl, Erdélyben is.

– Turnéim alkalmával, akár tavasszal, akár ősszel, a legtöbb esetben eljutok Erdélybe vagy Felvidékre – említette a művész, akinek Körtánc – Kóló címmel nemrégiben látott napvilágot legújabb albuma, mely tíz dalt tartalmaz. A szövegíró Sztevanovity Dusán, a zenék többségét Presser Gábor jegyzi, egy esetben Zorán, egy másikban pedig Jávori Ferenc Fegya a szerző. Ezzel a lemezzel is ismerkedhet majd a hévízi közönség.

– Általában két óránál hosszabbak a koncertek, nyilván az új lemezről nem játszunk olyan sok dalt, de néhány persze elhangzik: ennyiben tehát lemezbemutató koncert is lesz a hévízi – fogalmazott a művész. – Van egy bázis, azok a számok, melyek összefonódtak az előadóval, jelen esetben velem. Ezek stabil „szereplői” a műsornak, a többi azonban cserélődik, ezúttal például az új album dalaival egészül ki a repertoár.

– Mely slágerekre számíthat a közönség?

– Nem árulok el semmit a műsorból, legyen egy kis meglepetés is.

– Az advent időszakát gyakorlatilag utazással és fellépésekkel tölti. Marad idő, lehetőség egy kis megnyugvásra?

– Idén nagyon zaklatottan alakul ez az időszak, pedig nagyon fontosnak tartom az ünnepet. Ebben a hektikus létben jól jönnek a befeléfordulások, az, hogy még jobban odafigyeljünk a szeretteinkre, hogy kiszálljunk az örökös rohanásból. Ezúttal azonban másként alakult, egyrészt az új lemez ad még feladatot, másrészt karácsony után lesz a turnézáró, sportarénabeli koncertem is. Szenteste, karácsonykor azonban sosem vállalok fellépést, ez a néhány nap mindig a családé.


Slágerekkel érkezik a Bon-Bon zenekar

A Bon-Bon sem hiányozhat a fellépők közül, a népszerű zenekar is gondoskodik a Hévízi Adventi Jégünnep közönségének jó hangulatáról. Az együttes december 4-én várja a szórakozni vágyókat.


Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: több mint másfél évtizede alakult a Bon-Bon együttes. Török Tamástól, a zenekar basszusgitárosától azt is megkérdeztük, vajon számukra mi volt a nehezebb: ismertté válni vagy ismertnek maradni.

– Ismertnek maradni, mindig érdekesnek lenni jóval nehezebb, ez egyértelmű – érkezett a válasz. – A köztudatba egy őrültséggel, egyetlen nótával is bekerülhet az ember, de hosszú távon az már kevés. Ami az ismertséget illeti, ránk egyébként igaz a „lassú víz partot mos” szólás. Sosem állt mögöttünk semmi és senki, a sikereinket csak annak köszönhettük, hogy a közönség a kegyeibe fogadott bennünket.

– A minőség és a népszerűség manapság ritkán jár együtt a zenei életben is: hogy sikerül megtartani mindkettőt?

– Egyre nehezebb, de törekszünk rá. Kerüljük a bulvárszerepléseket,  nem lépünk fel rangon alulinak tartott műsorokban, ezek olcsó sikerre jók csak. Sokan keresnek bennünket magánéleti kérdésekkel, de próbálunk hárítani, nem ez a fontos. A közönség tizenhat éve kíváncsi ránk, lényegesnek tartjuk, hogy ezután is a zenénkért szeressenek bennünket.

– Bőséges a választék: milyen dalokkal érkeznek a zalai fürdővárosba?

– Hévízen természetesen a slágereket játsszuk. A rajongók nyilván minden dalt ismernek, de azt szeretnénk, ha az is jól érezné magát a koncerten, aki csak arra tévedt... 


Korcsolya, jég, programok: a tavalyinál jóval színvonalasabb szolgáltatást ígérnek

A korcsolyázás szerelmesei idén is megtalálják számításaikat Hévízen. Ahogy tavaly, úgy idén is jégpályát működtet az önkormányzat a városban. A különbség annyi, hogy a korábbinál jóval színvonalasabb lesz a szolgáltatás.

Szombaton nyitja meg kapuit a jégpálya, mely ezúttal is a piac területén kapott helyet. Egy év alatt azonban sok minden változott.


– Tavaly az önkormányzat amolyan tapasztalatszerzési szándékkal vágott bele a jégpálya üzemeltetésébe, s persze azért, hogy a lakosságnak, a vendégeknek új sportolási, szórakozási lehetőséget biztosítson. A létesítmény a piac területén működött, és szervezett programokkal is várta a vendégeit – idézte a kezdeteket Laczkó Mária, a létesítményt üzemeltető GESZ megbízott vezetője. – Mivel az adatok kedvezőek voltak, a város úgy döntött: megvásárolja a pályát, ez közbeszerzés keretében megtörtént. A létesítmény kialakítása során a minőség, a színvonal további emelésére törekedtünk. Szebb lett például a környezete, és a szolgáltatások terén is előbbre léptünk. A jégpálya sátorban kapott helyet, a korcsolyázókat pedig fedett oldalak védik a széltől. Ez kétségtelenül kellemesebbé teszi a sportolást. A pálya mérete egyébként nőtt, s a világítása is nagyobb teljesítményű, élvezhetőbb lett.

Hévíz lakossága ingyenesen használhatja a pályát, ám a vendégeket is kedvezményes árak várják. Az üzemeltető reményei szerint az oktatási intézmények diákjai a tavalyihoz képest jóval nagyobb számban látogatják majd a létesítményt.


– Bízunk abban, hogy a testnevelő tanárok, animátorok élnek majd a korcsolyázási lehetőséggel, s hozzák majd a csoportokat. Az érdeklődés már most jelentős mértékű, fontos, hogy a csoportok tekintetében előzetesen időpontot kell egyeztetni. A látogatottsághoz természetesen mi is hozzájárulunk, a Festetics György Művelődési Központtal közösen érdekes és látványos programokat szervezünk. A Hévízi Adventi Jégünnep zenés rendezvényei mellett például osztályok közti korcsolyaversenyt hirdettünk meg. A hét végék programok és forgalom tekintetében zsúfoltak lesznek (a pályán egyébként egyszerre száz fő tartózkodhat), de bízunk abban, hogy a hétköznapokon is sokan élnek a lehetőséggel. Akinek esetleg nincs korcsolyája, annak sem kell pályán kívül maradnia. Nálunk ugyanis bérelhet sporteszközt, gyakorlatilag minden méretben, a legkisebb cipő egyébként 27-es.

Laczkó Mária azt mondja, a jégpálya a Balaton körül élők lehetőségeit, igényeit is nagyban szolgálja.

– Keszthelyen, illetve a Balaton-part környékén nagyon sok ember tud és szeretne is korcsolyázni. Ezt nem mindig tehetik meg, nem tudnak tervezni. Előre ugyanis nem lehet tudni, hogy a Balaton mikor fagy be, befagy-e egyáltalán, s persze azt sem, hogy a jég egyáltalán alkalmas lesz-e korcsolyázásra. Nos, a műjégpályánál ilyen problémák nem állnak fenn. A környékünkön legközelebb Zalaegerszegen működik pálya. Úgy gondolom, Hévíz jó lehetőséget nyújt a korcsolyázás szerelmeseinek az állandó, kellemes környezetben való sportolásra.

A jégpálya egyébként szombattól március elsejéig tart nyitva.

Hasznos adatok
A piac területén felállított 17x27 méteres jégpálya minden oldala fedett. A sátor bejáratánál van lehetőség a korcsolyák fel-, illetve levételére, valamint, igény szerint, a kabátok elhelyezésére.
A jégpálya használata jeggyel történik, ezt, illetve a korcsolyabérletet automatából lehet megvenni. A belépőjegyek egy időszakra szólnak (3-4 óra), a jegyek ára 400 forint+áfa. Hévízieknek a pálya használata ingyenes, a lakcímet igazolni kell. A pálya magánszemélyek számára hétköznap, első időszakaszban: 10.00– 13.30, második időszakaszban: 14.00–16.30, harmadik időszakaszban: 17.00–20.00 között tart nyitva. Hétvégén, első időszakaszban 9.00–12.30, második időszakaszban 13.00– 16.30, harmadik időszakaszban 17.00–20.00 óra között fogadja a sportolni vágyókat. A közoktatási intézmények a jégpálya üzemeltetőjénél, a Gazdasági és Műszaki Ellátó Szervezetnél, a foglalás előtt egy héttel tett bejelentés alapján foglalhatják a pályát. Csoportok 20.30-tól foglalhatják a pályát.
A minden oldalról fedett jégpálya mellett rendezvénysátor található, amely minden oldalán nyitott, így természetesen a koncerteket jól láthatja, hallhatja majd mindenki.


Meleg és puha fényekkel: a városlakók és persze a turisták véleményére is figyeltek

Ahogy a programok terén, a karácsonyi világításban is új irányba indult a fürdőváros. Idén a tavalyinál is elegánsabbak lesznek a közterületi ünnepi fények, illetve a díszek.

– Az elmúlt évben az önkormányzat új irányt választott Hévíz karácsonyi díszítésében. Meglévő, nagy áramfogyasztású kandeláberdíszeinket elkezdtük lecserélni – fogalmazott Laczkó Mária, a Gazdasági Ellátó Szervezet megbízott vezetője, hozzáfűzve: ez azért is helyes döntés volt, mert az áramszolgáltató jövő évtől csak energiatakarékos rendszerek bekötését engedélyezi a hálózatba. – Az új design alapjaiként a következőt határoztuk el: meleg fehér fényű, nem figurális, LED rendszerű díszítés legyen. A meleg fehér fény barátságos „puha” hatását néhány flash rendszerű villogó LED-izzó bekeverésével csillogóssá varázsoljuk. A díszek sok-sok apró fényből állnak össze, s mint egy zuhatag omlanak le.


Egy esztendeje a polgármesteri hivatal, valamint a Rózsakert épületét, a Festetics téri nagy karácsonyfát, a Rákóczi és Erzsébet királyné utcákat dekorálták így.

– A lakosság és a vendégek visszajelzései megerősítették elképzeléseinket: az új rendszer elegáns, különleges, meglepő és maradandó élményt okozott. Ebben az évben ezt az elképzelést fejlesztettük, a belvárosból halad tovább a díszítés. A Deák tér közepén található magas kandeláberekre egyedileg terveztünk fényzuhatagot. A Kölcsey és a Kossuth utca kandeláberdíszei már különböznek ezektől. Ott az oszlopok méretéhez és formájához választottuk a díszítést. A polgármesteri hivatal előtti cédrust díszítjük minden évben élő karácsonyfának, az is új füzéreket kap, az épület díszeivel azonos színben.

A régi díszeik kihelyezését is átgondolták.

– A Széchenyi utca erdei szakaszán – mintegy hévízi hívogatásként – az utca meglévő dísze folytatódik. Az Egregyi utca központi részét is dekoráljuk. A Vörösmarty utcában a kandeláberek sűrűsége miatt csak minden második oszlopot díszítünk, a „kevesebb sokszor több” elve alapján látványosabb lesz a rész. A Móricz Zsigmond utcában a csörgőfák koronájától nem érvényesültek a díszek, ezért ide nem tervezünk idén díszvilágítást. A szolgáltató idén a városi kandelábereinkre sok helyen kiépít szabályos csatlakozórendszert, ezzel egyszerűbbé, biztonságosabbá, szabályszerűbbé teszi a csatlakozókat. Remélem az idei fejlesztéssel is hozzájárulunk Hévíz ünnepi hangulatához.


Télen is gyógyít

A hévízi gyógytó az adventi időszakban és az ünnepek alatt is fogadja a fürdőzni vágyókat.
Karácsony előtt naponta 9-től 17 óráig tart nyitva a fürdő, mely kedvezményes belépőket kínál. Az érdeklődők több variációból választhatnak, egyebek között menüebéddel, italfogyasztással kombinálhatják a jegyet. Az ünnepek előtt, december 24-én is nyitva tart majd a fürdő, kilenc órától fél kettőig. A 4,4 hektár nagyságú gyógytó, melynek vize háromnaponta teljesen kicserélődik, természetesen a téli időszakban is kifejti kedvező hatását. Míg a nyári időszakban a hőmérséklete eléri a 35–38 Celsius-fokot, addig télen sem csökken 22 fok alá. A hőmérséklete egyenletes, az ember hőháztartását nem befolyásolja. A szakemberek szerint vízben alkalmanként 20–30 perces, naponta – félórás pihenések beiktatásával – összesen 1-1,5 órás fürdés ajánlott.


Advent a Hévízi Színpadon is

A Hévízi Színpad Egyesület csapata is szorgalmasan készülődik már az ünnepre. Az Adventi Jégünnep keretében rendezik meg Az év osztálya elnevezésű pályázatuk első fordulóját is.

A pályázatot azzal a céllal hirdették meg, hogy a játékos feladatok összekovácsolják, erősítsék a közösségeket úgy, hogy a fiatalok értékes és egyben szórakoztató programokkal töltsék szabadidejüket. Az év osztálya címet egy éven át birtokolhatja a nyertes. A rendezvénysorozat egy tanévet ölel fel és összesen három fordulóból áll. Az elsőre most, advent időszakában kerül sor.

A 12 versenyző hévízi osztály 278 tanulója első körben a Jégpályán egy korcsolya ügyességi versenyen, míg második körben egy karácsonyfadíszítő-, illetve egy karácsonyi süteménysütő verseny és kirakodóvásár keretében mérkőzik majd meg egymással a fődíjakért, melyek a következők: egy osztálykirándulás a Zamárdi Kalandparkba, egy a Veszprémi Állatkertbe, valamint egy az Őrségi Nemzeti Parkba. A korcsolyaversenyen nem csupán a csapatok teljesítményét pontozzák majd, hanem a szurkolást is. Az a jó tehát, ha minél többen támogatják a jégre lépőket, és a buzdítók összetartozását küllemük, például öltözékük is jelzi. A pályázat második fordulóját márciusban a színházi világnaphoz kapcsolódóan rendezik meg, a harmadikat pedig áprilisban a föld és a víz világnapja jegyében tartják.

Amellett, hogy az egyesület égisze alatt működő majdnem mind a 17 szakkörének és klubjának programja illeszkedik az ünnepi készülődéshez, a grémium szervesében több önálló rendezvény is lesz. December 7-én Fábry Sándor látogat a fürdővárosba és tart ünnepi estet, december 20-án pedig színházi bemutatóra várják a nagyérdeműt: a budapesti Musicalitas Színház országos premierjét láthatják az érdeklődők. Két nappal később, december 22-én a Hévíz Színpad három csapatból álló társulata hangolja karácsonyra a közönséget mégpedig a Csak szeretet kell című zenés előadásával.



A mellékletet készítették: Kiss Anna, Péter Gyöngyi, Sámel József, Pezzetta Umberto

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!