Hírek

2011.10.03. 18:35

Egerszegi zarándokok Mariazellben

Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepén két autóbusznyi zarándok indult Zalaegerszegről az egyik legismertebb Mária-kegyhelyre, Mariazellbe, ahol szentmisén vettek részt, és keresztutat jártak.

Horváth László

A hetvenöt zalaegerszegi zarándok Stróber László apátplébános lelki vezetésével indult az ősi kegyhelyre. A Szent Mihály kápolnában  a családokért  bemutatott szentmise után a zalai zarándokok keresztutat jártak, hazafelé pedig meglátogatták a Münster Neubergben az 1336-ban épült ciszterci apátsági templomot.

A legendárium szerint 1157. december 21-én este érkezett meg a környékre egy Magnus nevű bencés szerzetes St. Lambrechtből az ottani apát megbízására, hogy az itt élők lelkipásztora legyen. Magnus magával hozta fából faragott kedves Mária-szobrát is. Ám az utat egy helyen hatalmas szikla zárta el, amelytől nem tudott tovább menni. A szerzetes a Szűzanyához fordult segítségért, imája meghallgatásra talált, a szikla kettéhasadt, így Magnus folytathatta az útját. Megérkezvén a szobrot egy farönkre tette és kis fakápolnát épített köré (Maria in der Zelle), amely hamarosan a vidék hitéletének központjává vált. Henrik (1197-1222) , Morvaország őrgrófja és felesége is olyan súlyos betegségben  szenvedett, hogy már az ágyból sem tudtak felkelni. Szent Vencel sugallatára a Szűzanyához fohászkodtak, imájuk meghallgatásra talált, Mariazellbe zarándokoltak, ahol hálájuk jeléül templomot emeltettek. I. Lajos magyar király ellen a törökök 8000 fős sereggel vonultak, akikkel szemben a 200  0 fős sereg helyzete szinte kilátástalan volt. Lajos ekkor a Zelli Istenanyához fordult s győzelmet aratott a törökök felett. Hálából seregével együtt felkereste Mariazellt, s gazdagon megajándékozta a templomot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!