Hírek

2011.10.28. 06:22

A konyhapénzen szeretne spórolni Nagykanizsa

Az önkormányzat kiszervezi az intézményeiben működő konyhákat - döntött csütörtökön a nagykanizsai közgyűlés.

Sámel József

Mint az előzetesen várható volt, a tegnapi közgyűlésen a legnagyobb vitát az önkormányzati intézményekben működő konyhák vállalkozásba adása gerjesztette. Több képviselő is jelezte, hogy az előterjesztés indokoltságát semmiféle számítással nem támasztották alá, éppen ezért először ezen hatástanulmányokat kellene elvégezni.

A konyhák kiszervezése kapcsán elhangzott, hogy Nagykanizsán óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, illetve szociális és gyermekjóléti intézményekben 14 főző és 30 melegítő konyha működik. Az élelmezés közvetlen és általános költségei az elmúlt évben megközelítették a 800 millió forintot, melyhez az állami normatíván és a térítési díjon felül 278 millió forintot kellett helyben hozzátenni. A költségek csökkentése tehát mindenképpen szükséges volna, amit az előterjesztés szerint két úton lehet elérni. A konyhák további üzemeltetésének vállalkozásba adásával, vagy úgy, hogy az önkormányzat saját tulajdonú gazdasági társaságot hoz létre a feladatra - bár ez utóbbi rövid távon jelentős költségekkel járt volna.


A vita során olyan javaslat is született, mely szerint először át kellene vizsgálni, hogy a jelenlegi rendszerben a konyhákon lehet-e megtakarításokat eszközölni, ám ez a módosítás nem kapott elég szavazatot. Végül a testület úgy határozott: kiszervezi a konyhákat, jóllehet később döntenek, hogy csak az iskolai konyhákat adják vállalkozásba, vagy a szigorúbb szakmai feltételekkel működő óvodai és szociális étkeztetést is. (A téma tehát visszakerül még a plénum elé, ha úgy tetszik, repetázhat belőle a közgyűlés.) A képviselők egyetértettek: a lépés következtében az étkeztetésben sem a minőség, sem a mennyiség nem szenvedhet csorbát, illetve fontos lenne a konyhai dolgozók továbbfoglalkoztatása is.

A közgyűlés a megújuló energiaforrások felhasználása érdekében közös tulajdonú gazdasági társaság létrehozásáról döntött. Eszerint az önkormányzat 10 százalékos tulajdonrészt birtokolna, míg az Aquaprofit Zrt. és az e.missio Kft. 45-45 százalékos tulajdonosa lenne a cégnek. A leendő társaság egyik fontos feladata lesz a város energiastratégiájának kidolgozása, az intézmények energiaracionalizálási programjának lebonyolítása, illetve újak elindítása.

A képviselő-testület a jövő évre tervezett út- és járdafelújítások kapcsán döntött, mely területek felújítására készüljenek kiviteli tervek. A jövőben ugyanis elsősorban ott várható majd út- és járdafelújítás, ahol tervek is rendelkezésre állnak. Cseresnyés Péter polgármester hangsúlyozta: a mostani döntés nem azt jelenti, hogy a jövő évi költségvetés terhére minden szakaszt felújítanak, csak a büdzsé tárgyalásakor derül ki, hogy mire és mennyi pénz jut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!