Hírek

2011.09.22. 05:49

Nyert 850 ezer eurót - elhiszi?

A Nemzetbiztonsági Hivatal már 2004-ben figyelmeztetett az e-mailes átverés, a holland irányítószám-lottó veszélyeire. Most újra terjednek a levelek az interneten.

Horváth A. Attila

Olvasónk jelezte, hogy érdekes tartalmú e-maileket kapott több holland címről, előbb angol nyelven, majd magyarul, fordítóprogramra utaló nyelvtani hibákkal. A feladók arról értesítik a címzettet, hogy szeptember 5-én nyereményjátékot rendezett a holland irányítószám-lottó (ami egyébként létező szervezet), és ő nyert 850 ezer eurót. A levél azonosító kódokat is tartalmaz, amiket a követelés tisztnek visszaküldve érvényesíthető a nyeremény. A szervezők nem sokat adtak a látszatra, pár nappal később új levelet küldtek, amely szerint már egy szeptember 17-ei játékon választották nyertesnek ugyanazt a címzettet. Más névvel írták alá a gratuláló levelet, és azonosító kódokból is újak érkeztek.

Mindkét holland címre e-mailt írtunk, arról érdeklődve, minek köszönheti a nyertes a szerencsét, és mi a teendője. Az egyik címzett azóta sem, a másik viszont perceken belül válaszolt. A kifizetés feltételeit részletezte (például arról írt, jogi osztályuk hogyan kezeli a beérkezett leveleket), illetve küldött egy űrlapot, amit személyes adatainkkal kitöltve kellene visszajuttatnunk.

Régi a módszer, 2004-ben az NBH honlapján figyelmeztetett a veszélyre. E tájékoztatás szerint ha az érintett megadja adatait, hamarosan újabb leveleket kap, amelyekben előleget kérnek tőle a nyeremény kiutalásának költségeire. Amint a kért összeget elküldi a nyertes , a csalók többet nem jelentkeznek.

Egyébként nagy irodalma van a neten a témának, így hamar kideríthető, hogy az ajánlattal e-mail-felhasználók tömegeit keresték, keresik meg, egyszerű spamről van szó tehát. A minta ráadásul már 1997 óta ismert: ekkor kezdtek elterjedni a világhálón az úgynevezett nigériai levelek, amikkel dollárszázmilliókhoz jutottak az ötletgazdák. Az eddigi legnagyobb spames csalássorozat irányítói azzal a sztorival kerestek meg magánszemélyeket és cégeket világszerte, hogy polgárháború sújtotta országukból állami vagyonokat akarnak kimenekíteni, ehhez csupán egy számlaszámra van szükségük, és máris utalják a jutalékot...

Védekezni egyszerű: ha kéretlenül szólítanak meg mesés ajánlatokkal (annak ellenére, hogy semmiféle játékban nem vettünk részt), célszerű azonnal a kukába dobni a levelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!