Hírek

2011.09.21. 02:28

Nyelvoktatás, kulturális kapcsolatok

Főként a horvát nyelvoktatásra, kulturális csoportjai fejlődésére, s az anyaországgal való kapcsolataira fókuszál ezen az őszön Nagykanizsa horvát kisebbségi önkormányzata.

Kelemen Valéria

Vargovics Józsefné HKÖ-elnök elmondta: irodájukban szeptember végéig lehet jelentkezni a 60 órás horvát nyelvtanfolyamra, mely kezdő és haladó csoportokkal október elején indul.

- A négy éve alakult Kanizsai Horvát Tamburazenekar tagjai számára idén is ingyenes lesz a nyelvoktatás, hiszen egyre több fellépésük van az anyaországban, így fontos, hogy jól beszéljenek, illetve énekeljenek horvátul - mondta a HKÖ elnöke, hozzátéve: a Trojkó Zsolt vezette 10 tagú zenekar ezen a nyáron Muraköz megye több településén, s a tótszentmártoni tamburafesztiválon is nagy sikerrel szerepelt. - Gondoskodunk a hangszerek utánpótlásáról, s arról is, hogy minél nagyobb rálátásuk legyen a horvát népzene gazdag világára. Ezért tervezünk számukra anyaországi kirándulást, s kapcsolatfelvételt egy horvát tamburazenekarral. A minapi, lendvai kulturális találkozón 27 horvát és szlovén együttes vett részt, s a Mura menti horvátokat mi képviseltük, vegyes kórusunkkal és tamburásainkkal.

A Kanizsai Horvát Vegyes Kórus tervei között szerepel a horvát lakodalmas kidolgozása és megismertetése az érdeklődőkkel, ezenkívül ősszel a HKÖ anyaországi zarándoklatra megy, rendez még egy horvát gasztronómiai hétvégét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!