Hírek

2011.09.08. 16:38

Helyi termék: hántoltat a hántolatlannal

A Lentihez közeli településen, Bárszentmihályfán fonja szebbnél szebb kosarait Dulics Margit, aki szerint érdeklődnek az emberek e munka iránt: mindig rekedten tér haza a Mesterségek Ünnepéről.

Sinkovics Eta

Nem csak az augusztus 20-ai népművészeti seregszemlén van alkalma gyakorlatban, magyarázat kíséretében bemutatni a mesterséget, hiszen a megyei népművészeti egyesület tagjaként számos helyre hívják, s kiállításokon, vásárokon is megcsodálhatják kosarait. Amelyek valamikor tárolóedényként funkcionáltak, ám Dulics Margit azt mondja, ma a vásárlók döntik el, mire használják. Férje, Csaplár András ugyancsak kosárfonó, de megromlott egészsége miatt már kevésbé műveli e tevékenységet. Együtt kezdtek dolgozni annak idején a lenti fűzüzemben, aztán közös vállalkozást indítottak. Akkor még bútorokat is készítettek, például óvodák részére.

– Mostanra többnyire maradtak a bevásárló- kenyeres- és gyümölcsös kosarak, szennyestartók, kaspók, tálcák. Ám mindig születnek újabb ötletek, akár a vásárlók kérése alapján. Örülök, hogy a természetes anyagoknak ismét nagy keletjük van, úgy a lakásban, mint kint, sokféle vesszőből font alkalmatossággal lehet díszíteni a környezetünket – sorolta.

Kétféle anyaggal dolgozik. A nyersen lehántolt vesszőt kombinálja a hántolatlannal, utóbbival visszatért a hagyományos alapanyaghoz. Ám nemcsak ettől hangsúlyosak a munkái, hanem attól is, hogy új fonásmódot alkalmaz, amely változatosabbá teszi a díszítést. A régi stílust keresvén, körülnézett a Göcseji Múzeumban, ahol felkeltették a figyelmét a szalmafonatú kosarak. Formájukat elkészítette vesszőből, nagy sikert aratott velük. Mindig keresi az újabb megoldásokat – erre is ösztönzést kapott a zalai népművészeti egyesület termékfejlesztési programján. Azt viszont sajnálja, hogy a fiatalok közül kevesen választják e mesterséget, jóllehet ismét indul Gébárton szakkör, ahol oktat. Igaz persze, a kosárfonás igénybe veszi a kezet, a hátat, a gerincet. Dulics Margit mégis azt mondja, minden termék elkészülte sikerélményt okoz. Ez és az évtizedeken át való kitartás csak azért lehet, mert szereti amit csinál.

Azt gondolta, elég, ha az embereknek tetszenek a munkái, nem akart népi iparművész lenni. Férje rendelkezik e címmel, s mivel az egyesületben is buzdítják, úgy döntött, megszerzi.



Helyi termék dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!