Hírek

2011.09.16. 17:57

Felszámolás indult a K+K BauProfil Zrt. ellen

Több havi bérrel adós (egykori) alkalmazottainak a zalaegerszegi K+K Bau-Profil Zrt., amely ellen megindult a felszámolás. Kecskés Richárd cégvezető azt mondja: az építőipar mélyrepülése és a körbetartozás okozta vesztüket, s talán az, hogy túlságosan ragaszkodott dolgozóihoz.

Varga Lívia

Hét elkeseredett ember vár ránk Nemesrádó főterén, többségük Szentpéterúron él. A közös bennük, hogy mindannyian a K+K Bau-Profil Zrt. alkalmazottai voltak.

- Négy-öt hónapja kezdődtek a csúszások. Először csak egy hetet, majd egy hónapot késett a fizetés, ám  miután közöltük: nem dolgozunk tovább, mindig megkaptuk a bért. Egészen júniusig - szól az előzményekről Böröcz Attila.

- Az utóbbi hónapokban folyamatosan adták el a teherautókat és a többi munkagépet is, mindent, amin nem volt hitel. Olyan is volt, hogy leszállították róla a dolgozót - teszik hozzá az egybegyűltek.


Mint mesélik: miután rádöbbentek, hogy semmi jóra nem számíthatnak, megpróbáltak rendkívüli felmondással eljönni, hiába akarták azonban átadni az erről szóló dokumentumot, a cégvezető nem vette át. A jelenlevők közül négy dolgozó  Böröcz Attila, Laskói Gyula, Vörös Zsolt és Zöldvári János  munkaviszonya végül közös megegyezéssel szűnt meg, ugyanis, mint mondják, kénytelenek voltak belemenni az alkuba, hogy legalább álláskeresési járadékban részesülhessenek. Ezzel azonban lemondtak végkielégítésükről, holott már 3,5 éve dolgoztak a cégnél. S attól félnek, elmaradt fizetésüket sem kapják meg, ami dolgozónként körülbelül 300 ezret kóstál. Mások, papírok híján, még a munkaügyi központba sem tudtak bejelentkezni. Az egyik fiatalember például, miután személyesen nem fogadták el felmondását, postán adta fel azt. Mint mondja: nem hagyhatja veszni a K+K-nál töltött 7 évet.

Közben Laskói Gyula egy köteg bérlapot nyújt át, s arra hívja fel a figyelmet: az utolsó kettőt, amely mögött utalás sem volt, nem ő írta alá. A dokumentumokat a felmondási papírokkal együtt küldték ki.

Kiderül: mielőtt aláírták volna a közös megegyezést, minden fórumot végigjártak, többek közt voltak a munkaügyi bíróságon és közjegyzőnél is, ám azt mondják, sehol sem tudtak segíteni nekik.

- Kénytelenek voltunk belemenni az alkuba, hisz többségünk családos ember, rezsit, autó- és lakáshitelt fizet, így létszükséglet, hogy legalább munkanélküli segélyt kapjunk - mondja Zöldvári János. - Tartalékainkat mostanra feléltük, van kollégánk, akinél már kikötötték a villanyt, a bank pedig elvitte az autóját. Ha nem történik valami, ránk is ez vár, hiszen július óta jövedelem nélkül vagyunk, s a júniusi bérünket sem kaptuk meg teljes egészében.

- Milyen jog van ebben az országban, hogy így ki lehet szúrni egy melóssal? - teszi fel a kérdést Laskói Gyula. - Vagyunk itt páran, akik már ledolgoztunk 40 évet, és szinte rabszolgaként bánnak velünk.

- Nem tudjuk, mit csináljunk holnaptól - legyint lemondóan Tamás Krisztián, aki az elmúlt hetekben több helyütt is próbált elhelyezkedni, ám mindenhol csak feketén foglalkoztatták volna.


- Szeptember 13-án elindult a felszámolás a cég ellen - ezt már Kecskés Richárd, a K+K Bau-Profil Zrt. vezérigazgatója mondja. - Sajnos a válság óta folyamatosan romlottak a cég s az építőipar pozíciói. A körbetartozás egyre súlyosabb gondot jelentett, a bér-, adó- és lízingköltségek emelkedtek, utóbbiak frankalapúak lévén megduplázódtak. S az okok közt volt a magas dolgozói létszám is. A béreket ugyanis akkor is fizetni kellett, amikor megrendelőink pénzhiánya, műszaki vagy tervváltoztatások, illetve a rossz időjárás miatt nem tudtunk dolgozni. A megrendelés egyre kevesebb lett, egyre nagyobb volt az árharc, így előfordult, hogy nulla haszonnal vagy az alatt fogadtunk el munkát, azért, hogy ne kelljen létszámleépítéshez folyamodni. Bíztunk benne, hogy előbb-utóbb felfut az építőipar, de ennek egyelőre semmi jele. Mindvégig azon dolgoztunk, hogy működjön a cég, az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy a bank a hitegetés ellenére a végső pillanatban mégsem hosszabbította meg hitelszerződésünket. Próbáltunk máshol kölcsönhöz jutni, befektetőket bevonni, ám jelenleg az építőipar sem befektetői, sem banki szempontból nem hitelezhető.

Csúcsidőben közel 300 dolgozóval működött a cég, most 50-60-an lehetnek. Az ő sorsuk már a felszámoló kezében van, ő fizeti ki az elmaradt járandóságokat is. Ha másból nem, a bérgarancia alapból. Hiszen, bár a cégnek van gép- és ingatlanvagyona, kérdéses, jelen keresleti viszonyok közt el lehet-e s milyen áron lehet eladni azokat.

Az elmaradt béreket mindenki megkapja, mondja a vezérigazgató, végkielégítésre viszont csak azok számíthatnak, akik rendkívüli felmondással jöttek el vagy akik még most is állományban vannak, s megvan hozzá a szükséges munkaviszonyuk.

- A szívem-lelkem volt ez a cég. Nem tudom, hogyan tovább, cégvezetőként nem látok jövőt az építőiparban. S azt sem tudom, a felszámoló fenntartja-e a működést.

Kecskés Richárd elismeri: pár hónapja valóban csúsztak a fizetések, azt azonban cáfolja, hogy ne fogadták volna el a rendkívüli felmondásokat. Legfeljebb az fordulhatott elő, hogy, amikor ő vidéken tartózkodott, senki nem volt az irodában, aki munkáltatói jogokat gyakorolt, azaz jogosult lett volna azokat átvenni. Ilyenkor azt tanácsolták: adják fel postán a dokumentumot.

- Két-három olyan dolgozó volt, aki azzal zsarolt: nem adja vissza a nála levő milliós értékű gépeket. Amint elszámoltak, elfogadtuk az ő felmondásukat is. Senkire nem erőltettük rá a közös megegyezést. Aki rendkívüli felmondással akart élni, feladta postán, olyan ugyanis nem volt, hogy a kézbesítőtől ne vettük volna át a levelet - hangsúlyozza Kecskés Richárd, hozzátéve: soha senki nem írta alá a bérpapírokat a dolgozók helyett. - A lap nem azt igazolja, hogy az összeget átvették, azért adtuk ki, hogy tudják: mennyivel tartozik nekik a cég, mennyit követeljenek majd  mondja.  Soha nem voltam a dolgozók ellen, sőt. Amíg nem alakult ki ez a nehéz helyzet, egy napot sem csúsztunk a fizetésekkel. Ha ellenük lettem volna, rég elküldöm őket, a munkát pedig kiadom alvállalkozásba, akkor nem kellett volna betegszabadságot és egyéb pluszköltségeket fizetnem. A gépeket is azért adtuk el, hogy ki tudjuk fizetni a béreket. Nem sok cég van, amely emberileg és anyagilag annyit adott volna a dolgozóinak, mint mi...


Magasból a mélybe...
Az 1998-ban bt.-ként megalakult K+K Bau-Profil Zrt. fő tevékenysége a magas- és mélyépítési generálkivitelezés, valamint az ingatlanforgalmazás volt. A cég a kétezres évek közepétől a régió egyik vezető építőipari vállalata volt, olyan munkák fűződnek a nevéhez, mint az egerszegi kertvárosi templom, a Gyémántház, a parkolóház, a Zala Park, de számos utat, körforgalmat is építettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!