Hírek

2011.09.25. 18:30

Érmék, bélyegek, fegyverek gyűjtői

Országos találkozót rendezett vasárnap a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének és a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének helyi csoportja a keszthelyi Balaton Színházban.

Szabó Judit

Évente kétszer rendeznek a helyi  érem- és bélyeggyűjtők  országos találkozót és cserenapot, a mostanira többek között Körmendről, Nagykanizsáról és Kecskemétről érkeztek résztvevők.

Nemcsak pénzérméket és bélyegeket lehetett cserélni és vásárolni:  antik fegyvereket és  jelvényeket is hoztak a gyűjtők. 

Horváth László, a keszthelyi éremgyűjtő csoport elnöke elmondta, hogy minden gyűjtőnek megvan a maga érdeklődési köre, ő például negyedik századi római bronzérméket gyűjt, fenékpusztai kötődése okán.

A  csoport  titkárától, Tóth Zoltántól (aki több mint 50 éve gyűjt bélyegeket és érméket) megtudtuk: régebben  nagyobb érdeklődés kísérte a cserenapokat. A gyűjtők számának csökkenésében  szerepet játszik, hogy ma már száz postai levélből nyolcvan-kilencven  előre nyomott bélyeggel van ellátva, nincs forgalomban annyi szép bélyeg, mint korábban. Az alkalmi bélyegeknél pedig túl magas a névérték, sokba kerül az egész sorozat beszerzése. Az éremgyűjtőknek is a zsebükbe kell nyúlniuk, ha például azt tűzik ki célul, hogy minden   emlékpénzhez  hozzájussanak, amit a Nemzeti Bank kiad. Idén a legdrágább a Liszt-évforduló előtt tisztelgő  arany emlékpénz, amelyért várhatóan  240 ezer forintot kell fizetni, év elejétől ráadásul áfa kötelesek ezek a beszerzések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!