Hírek

2011.09.30. 17:19

A számadás hónapja jön: kiderül, hányan hiányoznak

Mostantól "éles" az október végéig tartó 2011-es, hazánkban tizenötödik népszámlálás: a kérdezőbiztosok pénteken az utolsó kérdőíveket is eljuttatták a postaládákba, szombattól pedig már azért kopogtatnak, hogy az információkat magukkal vigyék.

Varga Andor

Utóbbi mozzanat sokakban kelt ellenérzéseket, vannak, akik attól tartanak, hogy a két (személyi, illetve lakás) kérdőív 58 kérdésére "kiszolgáltatott" adatokat valakik majd ellenük fordítják. A cenzust bonyolító Központi Statisztikai Hivatal az akcióval kapcsolatos kommunikációjában nem győzi hangsúlyozni, hogy a most begyűjtött információkkal senki nem akar  és ráadásul ha akarna sem tudna  visszaélni.

Hogy az információkat nem "mazsolázza" (illetve köti személyekhez) az adóhatóság, a kormány, vagy bárki más, azt az európai szinten is igen szigorú hazai adatvédelmi szabályok garantálják. Ezek 2001, a legutóbbi összeírás óta puhultak  hiszen tíz évvel ezelőtt nemcsak a most is tilos nevet, de a lakáscímet sem volt szabad feltüntetni a kérdőíveken , ám a szakértők állítják, a válaszadók így is azonosíthatatlanok.


- Ahogy közeledik október elseje, egyre több lakossági telefonhívást kapunk - mondta az összeírás zalai vezetője, Szekeres Jánosné. - Vannak jó szándékú érdeklődők, akik tényleg "csak" információt kérnek, de a zöm az adatvédelem miatt aggódik. Eddig is szívesen elmagyaráztam, miért alaptalan a félelem, és megteszem akárhányszor ezután is, de a tapasztalatom az: olyanok háborognak elsősorban, akiknek valamilyen szabálytalanság van az életében. Mert a bölcsődei elhelyezés, a parkolási kedvezmény, vagy bármely más ok miatt az állandó lakcímük és a tartózkodási helyük nem ugyanaz. Vagy  mint a legutóbbi telefonáló  például feketén adják ki a lakásukat. Az életben vannak svindlik, vannak, akik elkövetnek ilyeneket, nekünk nem dolgunk, hogy mindezt minősítsük  az összeírásnak pedig egyáltalán nem célja, hogy ezeket feltárja.

Az említett 58 kérdés közül 49-re kötelező válaszolni: többször írtunk róla, az ezt megtagadók ellen a jegyző szabálysértési eljárást indít. (A probléma várhatóan idén sem lesz kardinális, a hasonló ügyből tucatnyi sem volt az országban tíz évvel ezelőtt.) E szigorúsághoz képest némi ellentmondás, hogy a felmérés "bemondásra" megy, a válaszokat nem ellenőrzik, nem kell igazoló dokumentumokat mellékelni hozzájuk. Ezen felbuzdulva több kampány is indult főleg internetes fórumokon  van például, aki azt szorgalmazza, hogy minél többen valljuk magunkat a Jedi-rendhez tartozónak , de Szekeres Jánosné nem tart attól, hogy ezek aláássák az összeírás hitelét.


- Tíz éve is voltak már hasonló kampányok, de néhány száz "tréfás" kérdőívet kellett csak kidobni a végén - emlékeztetett. - Úgy gondolom, az emberek nagy-nagy többsége sokkal intelligensebb, civilizáltabb, fegyelmezettebb annál, hogy ilyesmiben részt vegyen. Más szempontból közelítve a problémát: hasonló felméréseknél tapasztalat, hogy vannak túlzó, a valóságot szépítő; illetve óvatos, az igazsághoz képest "lefelé kerekítő" emberek. Ám egyrészt ez a két csoport is kisebbség, másrészt az ő kozmetikázott válaszaik hatásukban kioltják egymást és az egész statisztikailag helytálló és hiteles lesz.

Az idei népszámlálás újdonsága, hogy nincs már szükség hozzá feltétlen személyes kikérdezésre: interneten (a szükséges kódokat a héten kézbesített csomagok tartalmazzák) is bonyolítható a dolog; illetve kitölthetők az ívek saját kezűleg is  a borítékot akkor a kérdezőbiztos a végén csak elviszi. A KSH-nál szeretnék elérni, hogy az internetes megoldást minél többen válasszák  még akkor is, ha ez személytelensége okán esetleg növelheti a "vicces" válaszok arányát; s annak ellenére, hogy a számlálóbiztosok javadalmazásánál az ilyen modern "ügyfelek" nem számítanak.
Korábban szintén foglalkoztunk vele: a kisebbségek számára különös "tétje" lehet az idei összeírásnak. (Lásd keretes írásunkat.) Ez ügyben is többféle kampány zajlott és zajlik országszerte, s a népszámlálás bonyolítói ezt egyáltalán nem bánják.


- A mi feladatunk az, hogy a lehető legteljesebb képet adjuk az országról: a lélekszámról, a lakásviszonyokról, az iskolázottságról, a nyelvtudásról, a foglalkoztatottságról - fogalmazott Szekeres Jánosné. - Ehhez az kell, hogy a lehető legtöbben kitöltsék a kérdőíveket, a "tömegesítéshez" pedig a kisebbségek kampánya is hozzájárul.

A nemzetiségi gyökerekre, felekezeti hovatartozásra, fogyatékosságra, tartós betegségre vonatkozó kérdések a "nem kötelező" részben vannak, de a KSH-nál remélik, a lehető legtöbben válaszolnak ezekre is. Sokan a lélekszám tekintetében meglepetést várnak a cenzustól: most derül ki, hogy a külföldön tanuló, vagy dolgozó, párezresre becsült magyar "kontingenssel" szemben valójában hányan hiányoznak hazulról.



Vállalják fel a származásukat 
- Nagyon fontos, hogy a nemzetiségekhez tartozók részt vegyenek a népszámláláson, és felvállalják származásukat, mert csak így kaphatunk képet országos, illetve megyei létszámukról - mondta el sajtótájékoztatóján Vajda László, a megyei közgyűlés kisebbségi tanácsnoka. Hangsúlyozta: financiális hatása is lesz az eredménynek, hiszen 2013-tól a kisebbségi önkormányzatok működési támogatását a népszámlálás adatai alapján állapítják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!