Hírek

2011.09.21. 02:28

A mindennapi élet pacemakerrel

Pénteken 14 órától ingyenes mérésekkel várja az érdeklődőket a szívünk napja rendezvény, amelynek idén az egészségügyi főiskola ad otthont Zalaegerszegen.

Magyar Hajnalka

A program fő témája a pacemaker, a délután folyamán Fülöp Eszter, az Országos Kardiológiai Intézet vezető asszisztense előadást tart arról, miként lehet a mindennapokban együtt élni a készülékkel. A rendezvényre való ráhangolódásként mi is a pacemakerről kérdeztük dr. Lupkovics Gézát, a Zala Megyei Kórház kardiológiájának osztályvezető főorvosát.

Az első szívritmust szabályozó beültetést 1958-ban végezték az Egyesült Államokban, s az azóta eltelt több mint fél évszázad során a készülék látványos fejlődésen ment át. A mérete mára gyufásdoboznyira zsugorodott, míg a technikai színvonala ugrásszerűen nőtt. A műszert általában bal oldalra, a kulcscsont alá ültetik be, a szívhez csak az elektródákat vezetik el.


- Kezdetben lassú szívverés esetén alkalmazták a szív elektromos ingerlésére, a ritmus szabályozására - kezd történetének vázolásába dr. Lupkovics Géza. - Jelentős előrelépésnek számított, amikor megoldották, hogy a pacemaker figyelje a beteg szívműködését, és csak akkor avatkozzon közbe, ha szükség van rá. Később aktivitásmérőt építettek bele, hiszen egészen más a szervezet igénye éjszakai nyugalomban, mint amikor a busz után loholunk.

A pacemakerek új generációja már a szapora szívműködést is képes volt kezelni, s ezáltal elhárítani a hirtelen halált okozó kamrafibrillációt. A legkorszerűbb eszköz az úgynevezett CRT pacemaker, amelynél már 3 elektródát ültetnek be a szív pumpafunkciójának jelentős javítására.

- Ennek köszönhetően a korábban ágyhoz kötött páciensnek nagymértékben javul a fizikai állapota, megszűnik az erős fulladás, képes lesz felmenni az emeletre, önmagát ellátni.

Az egyre összetettebb funkciójú készülékek beültetése Zalaegerszegen a szívsebészet indulása után vált gyakoribbá. Az utóbbi néhány évben - a világtendenciát követve - már nem a szívsebészet, hanem a kardiológia végzi a műtéteket, amelyek igen speciális szívkatéteres ismereteket igényelnek. A CRT pacemaker beültetések számában a Zala Megyei Kórház még néhány egyetemi centrumot is megelőz, saját kategóriájában pedig élen jár az országban.


A legkorszerűbb pacemakerek teljesen normális életet biztosítanak viselőjüknek, a betegek többsége szinte el is feledkezik a készülék létezéséről. A szerkezet a mágnesességre érzékeny ugyan, de olyan nagy erejű mágnessel, ami gondot okozhatna, a hétköznapi életben nem sűrűn találkozik a beteg. Egyedül az MR-vizsgálat kerülendő, ám már léteznek olyan pacemakerek is, amelyeknél ez sem okoz gondot.

A szívünk napján a korábbi és a legkorszerűbb típusokból kiállítást is láthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!