Hírek

2011.08.18. 18:02

Helikon Kastélymúzeum - Feljelentés a korábbi jogszabályellenes működés miatt (frissítve)

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum júniusban kinevezett ügyvezetője által indított átvilágítás súlyos szabálytalanságokat és hiányosságokat tárt fel, ezért - a egyetértésével - az új vezető feljelentést tett az ügyben - közölte az MNV csütörtökön.

MTI

A tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. júniusban nevezte ki az intézmény vezetőjévé Pálinkás Róbertet, aki már akkor tudatta: átvilágítja a kastélymúzeum gazdálkodását, működését, szakmai tevékenységét.

- A kinevezésem után - segítendő a munkám, az intézmény jövőjét - indítottam az átvilágítást strukturális és pénzügyi vonalon - mondta csütörtökön Pálinkás Róbert.

Független igazságügyi szakértők bevonásával elkészült a jelentős. Szerepel benne egyebek között, hogy a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft-nél a számviteli fegyelem gyakorlatilag nem létezett, a törvényt számos esetben megsértették. A részleges leltárellenőrzés minden vizsgált helyiségnél eltérést állapított meg a nyilvántartásokhoz képest. A jelentés súlyos munkajogi szabálytalanságokra is rámutatott. A vizsgálat szerint  problémaként merült fel, hogy a társaság bevétele és a kastély látogatószáma négy éve csökken, az intézmény nem alkalmazza a modern informatikai és marketing megoldásokat. A közhasznú feladatok ellátásához nincs elegendő megfelelően képzett szakember, s hiányzik a szükséges tudományos háttér.

- Utóbbiakat már múlt időbe tehetjük, hiszen kialakult a szakmai stáb, a bevételünk, a látogatószám pedig júliusban már emelkedett az intézkedéseknek köszönhetően.

Az átvilágítás kapcsán az ügyvezető - az MNV Zrt-vel egyetértésben - feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a számvitel rendjének megsértése, a munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás, sikkasztás, illetve hanyag kezelés bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt.

- Ítélkezni nem  tisztem, s nem is szeretnék. A tulajdonosi testület kérésére megtettem a szükséges lépéseket. A többi a nyomozóhatóságokon múlik, melyek majd kiderítik, hogy történt-e bűncselekmény, indítanak-e nyomozást - mondta az igazgató. - Az én feladatom, hogy a kastélymúzeum törvényszerű működését biztosítsam.

Az MNV Zrt. közleményében tudatta: ezt elvárja az új ügyvezetőtől, éppúgy, mint a hiányzó belső szabályzatok elkészítését, átfogó leltár készítését, a munkajogi anomáliák megszüntetését, valamint a társaság módosított üzleti tervének - köztük a vagyonkezelésben lévő ingatlanok koncepciójának - mielőbbi elkészítését. A szervezet álláspontja szerint a feltételek megteremtését követően a kastélymúzeum  közhasznú tevékenységének ellátása mellett hosszú távon is gazdaságosan működtethető. A gazdaságos üzemeltetés helyreállításáig – amennyiben szükségessé válik - az MNV Zrt. biztosítja a társaság működését.
   
Az átvilágítással, annak megállapításaival kapcsolatosan megkérdeztük a Helikon Kastélymúzeum volt igazgatóját, dr. Czoma Lászlót, aki furcsának, etikátlannak tartja az eljárást, s azt, hogy boszorkánytüzeket gyújtanak, most magyarázva a felmentésének okait.

- Légből kapottak a megállapítások. Először is: az MNV Zrt. minden évben elfogadta az üzleti tervünket, a beszámolónkat, nem volt gond. 2004-ben az Év vagyonkezelőjének választottak meg - fogalmazott.  - A kastélynak volt hivatalos könyvvizsgálója, aki rendszeresen ellenőrizte a számlákat, egytől egyig. Az adóhivatal negyedévente vizsgálta a gazdálkodásunkat, nemrég átfogóan. Mindent rendben találtak. A munkaügyi hatóság kifogásait azonnal orvosoltuk, következmények nélkül.

- Nem lehet gond a leltárral sem, minden műtárgyat átadtam, hiánytalanul – mondta, akkor nem tettek szóvá semmilyen hiányosságot – jelezte az MTI-nek.

- Ráadásul ott vannak a fejlesztések, melyek önmagukért beszéltek. Folyamatosan gyarapítottuk a közgyűjteményt, ami ellen senki nem emelt kifogást. A kastélymúzeum látogatottsága minimálisan csökkent, kisebb arányban, mint a Balaton és Keszthely turistaforgalma. A kastélynak adóssága sem volt. Kifogásként merült fel, hogy kevés, rossz volt a marketing. Nos, a kastély  ami a második legnagyobb és leglátogatottabb közgyűjteménye  számos színvonalas rendezvényével naponta szerepelt az országos sajtóban. Személyes ügy: a kastélyban lévő lakásban a minisztérium engedélyével laktam. Mindent összevetve komoly etikai problémának tartom, hogy az átvilágítás során nem konzultáltak velem, a megállapításokról a sajtóból értesültem. A véleményem az, hogy jobb lenne, ha az MNV Zrt. visszaadná a kastélyt a kulturális tárcának...
   
A volt igazgató úgy fogalmazott: irányítása alatt a kastélymúzeum az állami vagyont folyamatosan gyarapította, ez ellen sem a felügyeletet ellátó minisztérium, sem az MNV nem emelt kifogást, a kastélyból soha senki "egyetlen fillért sem vitt ki".

Mint arról beszámoltunk, a múzeumot 27 éven át irányító Czoma László munkaszerződését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. indoklás nélkül, azonnali hatállyal szüntette meg június elején. Utódja Pálinkás Róbertet, Keszthely volt fideszes alpolgármestere. A megbízatást és az ezzel járó feladatot - az intézmény gazdasági működésének stabilizálását - egy évre vállalta. Június 2-án Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés és Pálinkás Róbert közös sajtóközleményben számolt be arról,  hogy a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. likviditási helyzete, a 2009. és 2010. évi veszteség miatt válságos, gazdálkodása zavaros és pazarló. Manninger Jenő utalt arra is, hogy az elmúlt két évben a veszteség meghaladta a 65 millió forintot, a pénzeszközök elfogytak. Problémát okozott a márciusi bérek kifizetése, az adó- és vámhivataltól pedig haladékot kellett kérni az intézmény köztartozásainak megfizetésére.

 


Kastélymúzeum Dosszié itt!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!