Hírek

2011.08.01. 17:18

A horvát búcsú minta lehet

A horvát városban, Csáktornyán kedden ér véget a Porcinkula rendezvénysorozata. Az ötnapos csáktornyai búcsúra vasárnap három busszal érkeztek szervezett csoportban a nagykanizsaiak, a két város között zajló projekt keretében.

Szalabán Attila

Nagykanizsa és horvát testvérvárosa, Csáktornya együttműködése nem mai keletű, ám a kapcsolatot egy sikeres közös pályázatnak köszönhetően a Magyarország–Horvátország IPA európai uniós program finanszírozásával fejleszthetik a szakemberek. A találóan Ka-Ca II névre keresztelt, 100 ezer euró költségvetésű projekt keretében 4 magyar és 3 horvát szervezet dolgozik a két város kulturális kapcsolatainak elmélyítésén.

– Együttműködésünk keretében két alkalommal érkeznek csáktornyai előadók és „civilek” Nagykanizsára, míg városunkból szintén kétszer utaznak művészek és polgárok a horvát településre – magyarázta Keléné Molnár Melinda projektmenedzser.


A Ka-Ca II projekt első ingyenes rendezvénye a csáktornyai búcsú, a Porcinkula lett, melyre három busszal 150 ember – köztük az Old Mix Kartell zenekar – indult Nagykanizsáról. Óriási forgatag fogadta őket: a mintegy 15 ezres lélekszámú Csáktornyán a Zrínyi-vár környékén nagyjából a teljes lakosságnak megfelelő nagyságú tömeg mozgott; hasonló arányú érdeklődésre bármely magyar város büszke lehetne. A város főterén felállított szabadtéri – ám fedett – színpadon egymást váltották a fellépők, köztük a szép sikert arató Old Mix Kartell. A területről sugarasan kiinduló utcákban a felnőtteket sörsátrakkal, fedett kerthelyiségekkel és különböző szórakoztató produkciókkal, a vár körüli parkban lovastornával, kézműves kirakodóvásárral, a gyerekeket pedig rengeteg mozgásos játékkal várták. A gasztronómiai kínálatra sem lehetett panasz, bár a búcsú alatt leginkább a sör, és hozzá a lángos fogyott, utóbbit a megszokott tejfölön kívül csokival, de még kechuppal is kínálták.

– Pontosan nem tudom, hogy mióta tartjuk meg a Porcinkulát, de több évtizede, az biztos – hallottuk a helybéli Ivan Kovacictól. – Mi, horvátok nagyon szeretünk közösen mulatni, erre kiváló alkalom ez a rendezvénysorozat, melyhez hasonlót szerintem ebben a régióban kevés városban tartanak.

A kanizsaiak között persze szép számmal voltak, akik nem szórakozni utaztak Csáktornyára. Közéjük tartozott Bali Vera, a nagykanizsai Tourinform- iroda vezetője, aki szakmai szemmel figyelte a horvát településen zajló eseményeket.

– Nagyon hasznos számunkra ez az út, hiszen látjuk, hogy milyen eredményt hoz, ha egy város a sajátjának érzi a rendezvényét, és helyiek szervezik azt – ecsetelte Bali Vera. – A horvát programsorozat szervezői technikailag nálunk magasabb szinten állnak, de ettől eltekintve úgy gondolom: mindez megvalósítható lenne Nagykanizsán is. Rengeteg szakmai tapasztalatot szereztünk, és szívesen adjuk át mindenkinek.



Turizmus dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!