Hírek

2011.07.01. 06:10

Semmelweis-napi munkaszünettel, megemlékezésekkel, kitüntetésekkel

A július 1-jei Semmelweis-nap a honi egészségügy legnagyobb ünnepe, s idén először munkaszüneti nap. Az egészségügyben csak ügyeletet tartanak. A köztisztviselők és a kormánytisztviselők sem dolgoznak ezen a pénteken, de a közigazgatásban az ügyfélszolgálatok nyitva lesznek.

MTI

Munkaszüneti nap van 

Az egészségügyi dolgozók munkájának elismerésére, az egészségügyért felelős államtitkárság kezdeményezésére, ez évtől július 1-je, a Semmelweis-nap munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók számára. Így pénteken csak ügyeleti készenléti szolgálat van; a kórházak ambulanciái, a sürgősségi osztályok, illetve a városi ügyeletek működnek, s a gyógyszertárak többsége nyitva lesz. 
    
Július 1-jén első ízben tartják meg a köztisztviselők és kormánytisztviselők napját. A köztisztviselők napját már 2001-től munkaszüneti nappá nyilvánították, az egyes hivatalok saját maguk dönthetnek arról, hogy részleges vagy teljes munkaszünetet, illetve ügyeletet tartanak-e.
   
Néhány napja az Országgyűlés úgy döntött, hogy július 1-jét a köztisztviselőkéhez hasonlóan a kormánytisztviselők napjává is nyilvánítja. E nap a kormánytisztviselők, az ügykezelők és a fizikai alkalmazottak számára munkaszüneti nap, az ügyfélszolgálatok azonban a szokásos munkarendben dolgoznak.

 

 

 
Semmelweis-napi megemlékezés Zalában

Csütörtökön  több helyen is emlékeztek az „anyák megmentőjére.

Kora délután a megyeszékhelyi polgármesteri hivatalban az alapellátásban dolgozók három arra érdemes képviselője, dr. Kóczán Erzsébet házi gyermekorvos, Marton Veronika iskolai védőnő és Simonné Borgula Ilona asszisztens vehetett át oklevelet és jutalmat Gyutai Csaba polgármestertől. A városvezető nem csak az ő kiváló munkájukat köszönte meg, levélben fordult valamennyi alapellátásban dolgozóhoz. Soraival utalt a kellő anyagi és szakmai megbecsülés hiányára, s az emiatt felgyorsuló külföldre vándorlásra. Kiemelte, a kidolgozás alatt álló életpálya modell fontos lépés lehet a folyamat visszafordítására.

 

 

 

A Zala Megyei Kórház dolgozói a városi hangversenyteremben ünnepeltek. Dr. Csidei Irén főigazgató köszöntőjében Semmelweis Ignác küzdelmének méltatásán túl a jelen eredményeit és feladatait elemezte. Az elmúlt évben 40 ezer fekvő- és 760 ezer járóbeteget láttak el, mely számok egyértelművé teszik a fejlesztések szükségességét. A rendkívül szűkös források ellenére több területen is előrelépés történt. A pózvai cserepes már a múlté, helyén park bontakozik. Lezajlott a radiológia teljes digitalizációja, új berendezés állt a betegek szolgálatába. Elkezdődött a sürgősségi osztály építése, s a szükséges szakembergárda toborzása. Folyamatban van egy másik struktúraváltó projekt elindítása is, ennek gyümölcseként 2013-ra új szívsebészet - kardiológia tömb épül, továbbá a pózvai telephelyről beköltözhetnek az aktív ellátást nyújtó osztályok (pulmonológia, onkológia, szemészet). Mindezen túl közel 60 millió forint értékben történtek műszerbeszerzések, zajlottak kisebb felújítások.

 

A beszédet követően köszöntötték Vass Ottónét, a belgyógyászat ápolónőjét, aki hétfőn miniszteri dicséretet vehet át a fővárosban, majd további elismeréseket adtak át. A Zala Megyei Kórházért oklevelet négyen érdemelték ki, főigazgatói dicséretben 14-en részesültek. Gazdára talált még több elismerés, köztük a szakmai nívódíjak, továbbá öten főorvosi, négyen adjunktusi kinevezést kaptak.


Ki volt Semmelweis Ignác?

A Semmelweis-tervről a kapcsolt anyagok között olvashat

OLDALTÖRÉS: A mentők teljes kapacitással dolgoznak

 

 

 

A mentők teljes kapacitással dolgoznak

Az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap van, de a mentők most is "teljes kapacitással" dolgoznak - közölte az Országos Mentőszolgálat pénteken az MTI-vel.

Országszerte 743 mentőegység riasztható. Ez összesen 1600 mentődolgozó (mentőorvosok, mentőtisztek, mentőápolók, mentőgépkocsi-vezetők, mentésirányítók) szolgálatát jelenti - írta a mentőszolgálat a közleményben.
  
 Az egészségügyi dolgozók munkájának elismerésére - az egészségügyért felelős államtitkárság kezdeményezése nyomán - ez évtől július elseje, a Semmelweis-nap munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók számára.
   
Az egészségügyi tárca a múlt héten közleményében tudatta, hogy a folyamatos ellátásra nem kötelezett egészségügyi dolgozókat foglalkoztató szolgáltatók, például a rendelőintézetek július 1-jén nem lesznek nyitva. A folyamatos ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknál, mint a fekvőbeteg-gyógyintézetek vagy az Országos Mentőszolgálat, az alkalmazottak a munkaszüneti napokra irányadó munkarend szerint dolgoznak.
   
Pusztai Dezső, a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének (MKRSZ) elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: a pénteki munkaszüneti napon a kórházakban és rendelőintézetekben csak ügyeleti készenléti szolgálat működik, a gyógyszertárak többsége viszont nyitva tart.
   
Bódis Lászlóné országos tiszti főgyógyszerész azt közölte, hogy a munkaszüneti nap az úgynevezett személyi jogos gyógyszerészekre nem vonatkozik. Így minden gyógyszertárat működtető gyógyszerésznek gondoskodnia kell a patika működtetéséről.
   
Ettől függetlenül viszont, egy másik jogszabály alapján, a közforgalmú gyógyszertárak évente 21 munkaszüneti napot tarthatnak, így az üzemeltető dönthet úgy, hogy július 1-jén zárva tart, de ebben az esetben azt jelentenie kell a megyei tiszti főorvosi hivatal felé is. Pénteken egy település sem lesz ellátatlan - tette hozzá a főgyógyszerész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!