Hírek

2011.07.01. 05:10

Bekvártélyozta magát a kultúra

Zsúfolásig telt nézőterek, óriási látogatottság jellemezte fesztiválok bizonyítják, hogy nem volt hiábavaló a befektetett pénz, idő és energia: a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. produkcióit ugyanis hamar megkedvelte és magáénak érzi a nagyérdemű.

Péter Gyöngyi

Az ötlet, hogy az egykor katonák szálláshelyéül is szolgáló kvártélyház udvara műsoros estek otthona legyen, Zalaegerszeg polgármestere, Gyutai Csaba nevéhez fűződik.

– Több alkalommal is láthattam színházi előadásokat igényesen kialakított, szép műemléki környezetben – említette elöljáróban, amikor a kezdetekről kérdeztem. – Ilyen volt például az egervári várkastély, mely valóban remek hangulatot kölcsönzött az előadásoknak, illetve az Alsóerdő is jó nyári helyszínnek bizonyult. E kettővel inkább az volt a gond, hogy nehézkes volt a megközelítésük. Amikor 2006-ban felújították a Kvártélyházat, és Pelényi Gyula Ybl-díjas zalaegerszegi építész tervei alapján valóban impozáns, csodálatos miliővé vált a belső udvar, megfogalmazódott bennünk, hogy hasznosítani kellene a teret. Sok szó esett arról, miként nevezzük, számomra azonban egyértelmű volt, hogy Kvártélyháznak kell hívni, már csak azért is, mert az épület eredeti funkciója is ez volt. A kultúra végül 2007-ben kvártélyozta be magát a megszépült udvarra.


Az, hogy az elképzelés jó volt, hamar megerősítést nyert, az Anconai szerelmesek című előadás sikere meghozta az áttörést, a közönség elfogadta és magáénak érzi a szabadtéri teátrumot. Ha az időjárás nem szól közbe, minden előadást telt ház előtt játszhatnak, fogalmazott a város első embere. Egy szezonban, tette hozzá, 25 esten foglalhatnak helyet az érdeklődők, maximum 250 ember tud leülni.

– Ez azt jelenti, hogy több, mint 6000 nézője van nyaranta a Kvártélyháznak. A probléma az, hogy gyakorlatilag kinőttük a helyszínt, hasonló hangulatú műemléki környezet azonban nincs a városban – adott hangot a kellemes gondnak Gyutai Csaba. – Az emberek igénylik, hogy nyárestéken megnézhessenek egy könnyed, szórakoztató produkciót. Idén is lesznek kuriózumok. Sikeres volt az idei Egerszeg Fesztivál is, a város történetében még nem fordult elő, hogy több mint 100 ezer látogatója legyen egy szabadtéri programnak. Tervezzük, hogy megpróbálkozunk a Dísz téren egy hasonló, nem olyan nagyszabású, de kellemes, néhány napig tartó programsorozattal...


Az önkormányzat az előttünk álló hetek programjának megvalósítását közel 10 millió forinttal támogatja.

A polgármester elmondta, a helyszín műszaki fejlesztése mindenképpen szerepel a tervek között. Olyan színpadtechnika szükséges, mely kiszolgálja a Kvártélyházat, a városi nagyrendezvényeket, és létezik a programnak egy, a megyét járó változata is, melynek szintén meg kellene teremteni a technikai feltételeit.

Ez utóbbi forma, a Kvártélyház Utazó már az alapítás évében megszületett. Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke akkor úgy fogalmazott, hogy a szabadtéri színházi esték sikere alapot adott rá, hogy ne csak a megyeszékhelyen, hanem Zala több településén is láthassák az érdeklődők a színházi előadásokat. Sajnos nem mindenki juthat el Zalaegerszegre, az előadásokra, ám őket, a legapróbb településeken élőket sem szabad megfosztani egy-egy produkció jelentette élménytől. Ha a közönség nem mehet a színházhoz, hát a színház megy a közönséghez: a társulat vendégeskedéseihez a Zala Megyei Közgyűlés nyújt minden évben támogatást.


ORSZÁGHATÁRON TÚLRA IS
A Kvártélyház Utazó programja 2007 szeptemberében indult, az első időszakban Lentiben, Molnáriban, Zalaszentgróton, Zalaapátiban, Zalakomárban, Felsőrajkon, valamint Keszthelyen léptek fel a művészek. A lista alaposan kibővült, a produkciókkal eddig 50 településen szerepeltek. Zala megye határain túl is vendégeskedtek már, Budapesten, Martfűn, sőt, az országhatáron túl, Lendván is szórakoztatták a nagyérdeműt.



KVÁRTÉLYHÁZ - Olvassa el dossziénk cikkeit IDE KATTINTVA!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!