Hírek

2011.06.19. 15:57

Virtusfesztivál igazi és bolondos esküvővel (képgalériával)

Az igazi magyar virtusé volt a főszerep szombaton és vasárnap a somogyi megyehatárhoz közeli Miháldon, ahol a Kárpát-medencei Virtusfesztivál és Magyarok Gyűlése zajlott.

Horváth-Balogh Attila

 
Szombaton őshonos gyümölcsfák elültetésére, íjászversenyre, izgalmas előadásokra került sor, ám a nap vitathatatlanul legérdekesebb rendezvénye egy lakodalom volt. Pontosabban kettő: egy igaziból, egy másik pedig csak amolyan bolondosan, pusztán a hagyományőrzés miatt. Ezen kívül természetesen, nem hiányozhattak a barantások sem, vasárnap pedig bajvívás, várostrom, solymászat, illetve a miháldi tűzoltók hagyományőrző bemutatója kínált kikapcsolódást.

- Immár 5. alkalommal rendezzük meg a virtusfesztivált, ami mára kárpát-medenceivé nőtte ki magát, hívtunk vendégeket Horvátországból, Erdélyből is  - mondta el Papp Jenő, az egyik főszervező.  - A célunk, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg a magyarság régi hagyományait, mielőtt még feledésbe merülnének.

Eközben a boldog pár (az igazi), Dóra Klaudia és Móricz Tamás a táncot ropta a hagyományőrzőkkel, Menich Enikővel és Németh Norberttel, a násznép pedig készülődött az ebédhez. A menü szintén a hagyományoknak megfelelő volt: többek közt finom házi tyúkhúsleves és többféle rétes.

 

- Sandiak vagyunk, s egyébként is az évnek ezen részében terveztük az esküvőt és a lakodalmat  -  árulta el a menyasszony.  - A szervezők megkérdezték, nem tartanánk-e most, s habár először meglepődtünk a felkérésen, de aztán belementünk. Miért is ne?

A nagykanizsai Kuzma László barátnőjével, Vásárhelyi Barbarával látogatott ki a miháldi virtusfesztiválra. Mint azt elmondta: szerinte a nemzeti öntudat ébrentartása, erősítése érdekében több ilyen programra lenne szükség, akár havi rendszerességgel is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!