Hírek

2011.06.28. 16:13

Kínai vállalatok fektetnék be nálunk a pénzüket - Megéri nekünk?

A kínai és magyar kormány konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről szóló megállapodást kötött egymással szombaton. Ám, hogy jót tesz-e ez országunk gazdaságának, megoszlanak a vélemények. Erről kérdeztük a zalaegerszegieket.

Horváth Viktória

- Szívesen vásárolok kínai ruházati üzletben. A minőség nem mindig kifogástalan, de az ár meggyőző  . mondta el Lantos Antalné, akit az egyik Kossuth utcai kínai boltban szólítottunk meg. - Tudom, hogy a magyar kereskedőket zavarja a terjeszkedésük, hogy egyre több üzletet nyitnak a belvárosban, de tehetetlenek: az árakkal és a választékkal nem tudják felvenni a versenyt.
 
- Nem figyelem a híreket, nem hallottam arról, hogy milyen kapcsolatokat ápolunk velük  - vallotta be Zárkai Tamás, aki gyerekeivel éppen cipőt próbált egy másik kínai ruhákat árusító üzletben.  - De nem biztos, hogy jó, ha tőlük várunk segítséget az ország talpra állításában. A történelmünk során számtalan példa van arra, hogy más nemzetek hogyan használtak ki minket vagy csaptak  be. Önzetlen segítség nem létezik. 
 

- Már évek óta Magyarországon élünk, először Nagykanizsán, most pedig Zalaegerszegen. Mi, kínaiak nagyjából ismerjük egymást a városban, tudjuk, ki mivel foglalkozik, hol van boltja, néhányukkal össze is járunk  - mondta el a Kossuth utcán kínai büfét vezető Zsófi, aki kérte, így szólítsuk, mert teljes kínai nevét nehéz lenne leírni. Amúgy is már mindenki így hívja.

-  Szeretünk itt élni, Zalában, de az ország maga már kevésbé tetszik, nagyon különbözik a szülőföldünktől.

 Zsófi elmondta, ritkán fordul elő, hogy megszólják az utcán vagy bántó megjegyzéseket kap, nagyobb részt szívesen beszélgetnek vele a betérő vendégek, mert kis akcentussal ugyan, de tökéletesen beszéli a magyart. S úgy érzi, mivel több éttermük és büféjük is van, szeretik a zalaiak a főztjüket, hiszen ebédidőben alig lehet szabad asztalt kapni náluk.

 

-  Figyelem a híreket, tudok róla, hogy Magyarország és Kína megerősíti a kapcsolatát, s természetesen örülünk is neki. Nem tudom, hogy örökre itt maradunk-e vagy egyszer még hazamegyünk, de addig is megpróbáljuk elfogadtatni magunkat  - mondta Zsófi, akinek nővére magyar férfihoz ment feleségül, így már családi kapcsolatait tekintve is kötődik az országhoz.

A kínai nagyvállalatok Kelet- és Közép-Európába fektetnének be, mondta el Ven Csia-pao, a kínai miniszterelnök, aki a hétvégén országunkba látogatott.  A kínai vállalatokat elsősorban a közlekedési infrastruktúránk érdekli, például a repülőtereink. Bár voltak a két ország között nézeteltérések, úgy tűnik, most a gazdasági érdekek előbbrevalók. Kína ugyanis beszállna a magyar államadósság finanszírozásába is, a kérdés már csak az: jó ez nekünk és mit kérne ezért a keleti ország?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!