Hírek

2011.06.23. 09:42

Az összekötő szálakról, lehetőségekről

A helyi kulturális és sportegyesület, valamint a Stipan Blazetin horvát kisebbségi önkormányzat közös szervezésében 25 horvát és magyar fiatal számára kezdődött a minap továbbképzéssel egybekötött táborozás Tótszerdahelyen.

Szalabán Attila

A tábor költségeit a Ma gyar Külügyminisztériumtól nyerte a Tótszerdahelyi Kulturális és Sportegyesület. A részt vevő fiatalokat a szervezők rengeteg programmal várták, még néprajzi gyűjtőmunkába is bevonták őket.

– Tavaly már tartottunk egy tábort, mely akkor a kisebbsé-gi választásokkal kapcsolatos információkkal látta el a fiatalokat – ecsetelte Turul István, a horvát kisebbségi önkormányzat elnöke. – Idén pedig annak kapcsán, hogy Magyarország adja az Európai Unió elnökségét, a Horvátországgalközös múltról, az összekötő szálakról és a jövőbeni lehetőségekről esik szó.

A tábor tematikájának megfelelően a fiatalok – akik a környező településekről, illetve a határ túloldaláról, a Muraközből érkeztek – több előadást is meghallgathattak már. Turul István a Mura menti és a muraközi horvátok történelmének összefonódásáról, Tislér István tótszerdahelyi polgármester az európai uniós projektekkel kapcsolatos tapasztalatairól, tegnap Meggyesiné Balezsin Erika könyvtáros az aranymosás történetéről beszélt velük.

A résztvevők ugyanakkor a gyűjtőmunkában is szépen előrehaladtak. Mint megtudtuk, nagyon sok tótszerdahelyi családot meglátogattak, s az idősebbeket a tábor szervezői által ismertetett módszertan alapján kikérdezték, a tőlük hallott érdekességeket diktafonnal rögzítették. Elkészült egy lista is a faluban lévő, régi tárgyi emlékekről – mint hallottuk, a siker kapcsán már egy tájház létrehozásának gondolata is felmerült. A tábor résztvevői a helytörténeti kiállítást is megtekintették 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!