Hírek

2011.05.30. 17:42

Szeretnének visszaállítani a megszűnt a vasútvonalt (frissítve reagálással)

Zalaszentgrót közlekedésének múltjába új dátum került négy évvel ezelőtt: egészen pontosan 2007. március 3-ával. Megszűnt a vasútvonal, amit szeretnének visszaállítani.

Horányi Árpád

 

Az esemény következményei máig érződnek, s azóta a tömegközlekedésben keletkezett újabb útszűkületek adtak indítékot ahhoz, hogy civil társadalmi erővel próbáljanak a helyzetükön javítani a város és térsége lakói. Megkezdődtek az előkészületei egy zalavölgyi közlekedési egyesület szervezésének.

- Még az előző választási ciklusbeli képviselő-testület hozott határozatot arról, hogy támogatja a szárnyvonal visszaállítását - mondta dr. Schvarcz Csaba, a civil szerveződés egyik kezdeményezője, aki alpolgármesterként önkormányzati részről is képviseli a várost az alakuló egyesületben. - Hangsúlyozom, nem csupán egy vasútbarát körről van szó, hanem arról, hogy szeretnénk elérni: a városunknak legyenek kapcsolatai a tömegközlekedés fő vonalaival.

 

A mindezzel összefüggő konkrét problémákat, s megoldandó feladatokat így részletezte dr. Schwarcz Csaba:

- A szárnyvasút leállása miatt a zalabéri összeköttetés megszűnésével a város el lett szigetelve a zalaegerszegi és a budapesti irányú vasútvonalaktól. A megyeszékhelyre és a fővárosba induló vonatokhoz nincsenek autóbuszos csatlakozások. Zalabérből Budapestre vonattal 3 óra alatt el lehet jutni. Jogos igénynek tartjuk, hogy a zalaszentgrótiak élhessenek ezzel a lehetőséggel. Az akadály ma az, hogy a városból e vonatok nem érhetők el, holott az mindössze 10 perces utat jelent. Közúti tömegközlekedési probléma, hogy Zalaszentgrótról közvetlenül autóbusszal sem lehet például Budapestre elutazni, csak Zalacsányban való átszállással. De helyben is számos közlekedési gond van: Zalaszentgrót részönkormányzatokból áll, Csáford, Zalakoppány, Tüskeszentpéter nem érintett autóbuszos átmenő forgalommal mint például Zalaudvarnok, s ez az ellőbb említett helyeken lakók körében komoly gond, ha utazni kell.

Dr. Schvarcz Csaba, Baranyai Attilával kezdte el az egyesület szervezését, várhatóan mintegy 50 fővel alakulhat meg hamarosan a civil közlekedési érdekképviselet.

- A célunk a koncepciók kialakításához való segítségnyújtás, ehhez közvélemény-kutatás végzése, utazási szokások, igények felmérése, egyéb szükséges információk összegyűjtése, s szolgáltatása a Volán, a MÁV részére. Foglalkozni kívánunk kerékpárút építési lehetőségek keresésével, továbbá közlekedésbiztonsági dolgokkal is.

A leendő tagság már megmutatta az összefogását.

- Voltak kormányzati szintű megbeszéléseink a közlekedési tárca államtitkárságán. A vasút környékén szerveztünk takarítási akciót, ültettünk fát. Az aktivisták körében többféle szakember van, köztük vasutas is, s a turisztika területén dolgozók, hiszen az idegenforgalom sem képzelhető el jó közlekedési lehetőségek nélkül.

- Voltak kormányzati szintű megbeszéléseink a közlekedési tárca államtitkárságán. A vasút környékén szerveztünk takarítási akciót, ültettünk fát. Az aktivisták körében többféle szakember van, köztük vasutas is, s a turisztika területén dolgozók, hiszen az idegenforgalom sem képzelhető el jó közlekedési lehetőségek nélkül.

 


Írásunka reagált Zalatnai László, a Zala Volán Zrt. vezérigazgatója.

A Zalaszentgrót-Zalabér-Batyk között megszüntetett vasútvonal mellett jelenleg iskolai előadási napokon Batykról Zalaszentgrótra 17, vissza pedig 20 autóbuszjárat közlekedik, ami megítélésünk szerint megfelelő ellátásnak ítélhető. A közösségi közlekedési kapcsolat a megyeszékhellyel is jónak mondható: iskolai előadási napokon 20 autóbusz közlekedik Zalaegerszegre, vissza irányba a járatok száma 22. A városnak két autóbuszvonalon, naponta közvetlen összeköttetése van a fővárossal, oda-vissza. Zalaszentgrótról iskolai előadási napokon összesen 420 járat indul, oda 380 érkezik, további 26 járat áthalad a településen. A városnak közvetlen autóbusz-járati összeköttetése van a fentieken túl Hévíz, Keszthely, Sárvár, Vasvár, Szombathely, Bük, Sümeg, Devecser, Pápa, Győr, Tapolca, Ajka, Veszprém városokkal is. Annak érdekében, hogy a Zalabér-Batyk vasútállomáson az autóbusz-vonat csatlakozások zökkenőmentesek legyenek, munkanapokon 11 járatunknak vonatkésés esetére várakozási kötelezettséget írtunk elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!