Hírek

2011.05.23. 16:20

Pletyka és politika kizárva

Kehidakustányban minden héten egy alkalommal, délutánonként 2 óra hosszára összejönnek az idősek klubjának tagjai. A rendszeres találkozás a falura jellemző jó társasági élet egyik fontos része.

Horányi Árpád


A településen nemrég lezajlott Falujárás program alkalmával találkoztunk a közösséggel. Összetartásuk erejéről akkor éppen egy szomorú eset kapcsán hallottunk: a klub vezetője, Tóth Józsefné férje meghalt. A temetést követő héten tartott összejövetelen látogattunk el a klubfoglalkozásra.

- A gyász mellett is úgy éreztem, el kell jönnöm az éppen soros találkozóra, hiszen meg kell köszönnöm a klubtársaimnak az együttérzést - mondta Tóth Józsefné.

A hangulaton érezhető volt: a társaság legnagyobb összetartó ereje éppen az, hogy együtt vannak bánatban és örömben egyaránt.

- Nem felejtem el, amikor kórházban voltam Egerszegen, szívműtétem volt, menynyire jólesett, hogy innen felhívtak telefonon - így Szabó Józsefné. - Mindenkivel válthattam pár szót, biztattak, sok jókívánságot mondtak.

- Kihangosítottuk itt a telefont, beszélgettünk, mintha csak ott lettünk volna az ágya mellett - mesélte mosolyogva Márkus József. - Ennyien a kórházban személyesen nem tudtuk volna meglátogatni.

 

A 24 fős csoport 6 éve van együtt, szinte valamennyien alapító tagok.

- Mi is abban az időben költöztünk ide, a nyugdíjazásunkat követően Budapestről - említette Márkus Józsefné. - Örültünk, hogy lesz egy ilyen közösség. Az egykori foglalkozásokat tekintve van a tagságban gyógyszertári asszisztens, bolti eladó, mérnök, rendőr, konyhai kisegítő, s még sokféle más pályáról nyugdíjazott.

- Közös témánk mindig van - vette vissza a szót a klub vezetője. - Egy dolgot azonban már a legelső találkozón megfogadtunk: pletyka és politika sohasem kerülhet szóba nálunk. Vannak tervezett programjaink, tartunk közös névnapokat, s szervezünk kirándulásokat is. Néha egy-két gyermek is ott van a társaságban.

Ottjártunkkor Zágonyi Károlyné hozta el unokáját, Jürgent. A kisfiú teljesítette a nagyi kérését: szépen, csendben olvasgatta a mesekönyveket, amíg a felnőttek beszélgettek.

- Az óvodával a legszorosabb a kapcsolat - erősítette meg Márkus József. - A kicsik karácsonykor mindig tőlünk kapják az első ajándékot, ők pedig műsorral kedveskednek nekünk - folytatta a programokról a klub vezetője.

A diskurzusban kijelölték a dátumot, hogy mikor látogatnak el Keszthelyre, a Helikon Kastélymúzeumba, megtekinteni a Munkácsy-kiállítást, s hány névnapot ülnek meg még közösen június elejéig. A naptárban tett rövid tallózás után döntöttek, hogy Mónikát, Gizit és Olgát hamarosan megünneplik, Sári köszöntését viszont elteszik az őszre. 


 Képek a falujárásról itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!