Hírek

2011.05.19. 05:35

Nem kapkodják el: szerdáig 67 orvos lépett vissza a kamarába

Már két hét sincs hátra a június 1-jei határidőig, ameddig az egészségügyi dolgozók feléleszthetik immár újra kötelező kamarai tagságukat. Ám a tapasztalatok szerint nem kapkodják el a visszalépést.

Magyar Hajnalka

Mint dr. Kiss Ferenctől, a Magyar Orvosi Kamara zalai szervezetének elnökétől megtudjuk, egyelőre legalább 250 orvos hiányzik a megyei nyilvántartásból. Ha ők a hátralévő szűk két hétben nem lépnek vissza, utána elvileg nem vehetnének részt a betegellátásban. A törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy június 1-jétől csak az az orvos, szakdolgozó és gyógyszerész végezhet egészségügyi tevékenységet, aki tagja valamelyik szakmai köztestületnek. Ismeretes, a kötelező kamarai tagság három éve, Molnár Lajos minisztersége idején szűnt meg. Akkor, élve a lehetőséggel, sokan elhagyták a köztestületet. Idén azonban újból kötelezővé tették a belépést. A törvény április 1-jétől május 31-ig két hónapot adott a visszatérésre. Ám a hozzávetőlegesen 300 kilépő orvosból tegnapig mindössze 67-en szánták rá magukat...

- Próbáltuk gördülékennyé tenni a visszatérést, a Magyar Orvosi Kamara egységes belépési nyilatkozatot szerkesztett, amely a honlapjáról letölthető. A kollégáknak nem volna más dolguk, mint ezt kitölteni, s a megyei szervezethez postán vagy személyesen eljuttatni - hangsúlyozza dr. Kiss Ferenc. Erre az időszakra az amúgy 6 ezer forintot kóstáló regisztrációs díjat is megfelezték, e két hónapban csak 3 ezret kérnek a visszalépőktől. Amúgy az éves tagdíj sem horribilis, összesen 20400 forint, ami havi 1700-at tesz ki.


Hogy miért húzódoznak az orvosok? Az elnöknek több tippje is van. Egyfelől, hogy a kollégák nem veszik véresen komolyan a határidőt, másfelől pedig, hogy talán e módon tiltakoznak a kötelező tagság ellen. Persze az is lehet, hogy csak az utolsó pillanatra hagyják a visszalépéssel járó adminisztrációt.

A kötelező tagság idején a megyei orvoskamara 950 főt tömörített, az önkéntességgel ez 650-re csökkent. A fogyatkozást jól illusztrálja, hogy a megyei, a nagykanizsai és a keszthelyi kórházban dolgozó 460 orvosból április elsején, a kötelező tagságot előíró törvény életbe lépésekor összesen 271 fő volt tagja a köztestületnek, míg 189 volt a kilépettek száma. Tekintve, hogy eddig 67 fő regisztrált újra, s ebben már a visszalépő házi- és magánorvosok is benne foglaltatnak, látható, hogy tetemes létszám hiányzik. És azok számáról, akik azóta kerültek a pályára, vagy magánintézményekben dolgoznak, még adatok sincsenek.

A visszalépési kedvnek az sem tesz jót, hogy az orvosok egy részén behajtják az elmaradt tagdíjat. Ennek oka, hogy jó páran akadtak, akik írásban nem szüntették meg a tagságukat, azt gondolván, hogy a tagdíj befizetésének elmaradása ezt automatikusan maga után vonja. Azonban nincs így. Aki papíron nem lépett ki, továbbra is tagnak minősült, így akár többéves hátralékot is ki kell fizetnie. Zalában 15-20 fő lehet érintett.

Vajon mi lesz azokkal, akik nem lépnek vissza?

- Alapvetően azt reméljük, hogy a hátralevő 12 nap folyamán mindenki belép a kamarákba - ad optimista választ dr. Paizs Teréz megyei tiszti főorvos. - Amúgy az alkalmazásban állóknál (kórházi orvosok) a munkáltató fogja figyelemmel kísérni, hogy kamarai tagok-e a kollégák, s megbeszélni a szükséges teendőket. A működési engedéllyel rendelkezők körében (háziorvosok, magánorvosok, közreműködők) az ÁNTSZ jár el, a szabályozás most áll kidolgozás alatt az Országos Tisztiorvosi Hivatalban.


A többi is foghíjas
● A „csúcson” 3500 főt számláló zalai egészségügyi szakdolgozói kamarába keddig 480 fő lépett vissza, ennek a dupláját várják még. A jelentkezés folyamatos, naponta 15–20 tagot regisztrálnak
● A gyógyszerészkamara három éve 180 tagot számlált, ez az önkéntességgel 102-re csökkent. A visszatérők száma eddig mindössze 18
● A mintegy 150 zalai fogorvos külön szekciót alkot, Budapesthez tartoznak, ám ők is az orvosi kamara zalai szervezeténél jelentkezhetnek vissza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!