Hírek

2011.05.15. 11:05

Marcelo afro dance, zumba és capoeira foglalkozásokat tart

Úgy tervezte, három hónapot tölt nálunk, ám több, mint két éve él már hazánkban. Megkedvelte Magyarországot, Zalaegerszeget, és bár sokszor útra kel - Németországban, Romániában gyakran várják - mindig a zalai megyeszékhelyre tér vissza Marcelo.

Péter Gyöngyi

Marcelo Luis Olimpio da Silva, merthogy ez a teljes neve, Zalaegerszegen afro dance és zumba órákon, illetve capoeira foglalkozásokon feledteti a mozogni vágyókkal a hétköznapi gondokat.

- Két évvel ezelőtt, 2009 februárjában érkeztem Magyarországra. Van egy nagyon jó barátom, capoeira mesterem, aki itt járt és elhívott. Azt mondta, maradjak néhány hónapot, aztán indulhatok vissza Brazíliába. Még mindig itt vagyok. Szeretek itt lenni, szeretem ezt az országot - meséli a Sao Pauloban született Marcelo.

Szabadkozik magyar nyelvtudása miatt, az igazság azonban az, hogy könnyedén szövi mondatait. Angolul, németül, spanyolul is megérteti magát, érti az olaszt, a franciát is.
- De legjobban persze az anyanyelvemen, portugálul beszélek és kicsit magyarul... Zalaegerszegre egy budapesti tanítványomnak köszönhetően kerültem, aki az egészségügyi főiskola hallgatója lett és szerette volna, ha itt is gyakorolhatja a capoeirát. Ő vetette fel, hogy indíthatnék egy csoportot...

Marcelo a napokban egyébként éppen Németországban járt, workshopot tartott, hiszen ott is van egy társaság, melyet ő oktat. Ma már egyébként "contra mestre", vagyis a capoeira professzora. A címet - melyet mestere adományozott neki - nem csak azzal érdemelte ki, hogy jól mozog és folyamatosan csiszolja, fejleszti tudását, hanem életmódjával és azzal is, ahogy ezen a mozgásművészeten keresztül neveli a fiatalokat.

Igaz, hosszú út vezetett az elismerésig, hiszen otthon hét éven át katonaként, két éven keresztül tűzoltóként dolgozott, a csupán tánc csak hobbi volt számára.
- Sokan kérdezgették, miért nem veszem komolyabban a capoeirát. Végül megpróbáltam és sikerült -  idézi az előzményeket a fiatalember, aki fogyatékkal élő gyerekeknek is tanította ezt a mozgásformát. - A sao pauloi kórházban alakítottunk csoportot. Rájöttem ugyanis, milyen sokat jelent ez a beteg gyerek számára, nemcsak fizikális szempontból, hanem lelkileg is. Később, amikor bemutatókat tartottunk és utazgattunk velük, jöttek velünk a családtagok is, nekik szintén jó érzés volt ez a fajta kikapcsolódás.

Szívesen segít másoknak és ez összecseng a Vénusz Fitness és Egészségcentrum ügyvezetője, Veszprémi Péter elképzeléseivel is, ennek nyomán közös jótékonykodásba fognak: úgy döntöttek, hogy az Apáczai ÁMK-ban tartott zumbaórák közül néhányat úgy hirdetnek majd meg, hogy a bevételt átadják a Nyitott Ház Módszertani Intézetnek. Az első ilyen alkalom május 18-án lesz.

Marcelohoz mindenféle művészeti ág közel áll, annak idején Brazíliában amatőr színészként is kipróbálta magát. Gitározik, de a dobokkal szintén jól bánik és magyar népdalokat ugyancsak szívesen énekel. Érdekli a magyar történelem, a kultúra, Petőfi Sándor nevét emlegette beszélgetésünk alatt.
- Itt vagyok, hát illik tudni ezeket - összegzi, miért is e nagy érdeklődés.

Brazíliában már régen járt, családjával - egy fiú és három lánytestvére is van - általában interneten kommunikál. Nagy örömére édesanyja tavaly hazánkban töltött három hónapot. Szerencsére sok barátja van itt, ráadásul nemcsak magyarok, hanem brazilok is. Mosolyogva mesélte, hogy első alkalommal, amikor a zalai megyeszékhelyen járt, észrevett egy fiatal nőt a buszon. Azt gondolta magában, olyan, akár egy brazil, de aztán rögvest elhessegette magától a gondlatot. Úgy alakult, hogy egymás mellé kerültek, s angolul váltottak néhány szót, mígnem kiderült, jó volt az első benyomás, úgyhogy hamar portugálra váltottak...

Marcelo 1982-ben született Sao Pauloban. A capoeirával 1990-ben ismerkedett meg, 2005-ben lett a professzora e brazil harcművészeti játéknak. 2006-ban a Mocidade Alegre szambaiskolában, Sao Paulo-ban tanított capoeirát. Marcelo capoeira, danca afro, maculele, samba, axé és dob hangszer oktatást is végez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!