Hírek

2011.04.26. 18:15

Panasz: kisebb lett a forgalom, mégis megtiltották

Az apró, krémszínű autó vezetője a zalaegerszegi Vágóhíd utcai lámpától kihúzatta a motort, majd váratlanul szinte bevágódott balra az egyik kapualjba. Az egész pillanatok alatt zajlott le és igen rutinosnak tűnt.

Arany Gábor

Mindez kora délután az egerszegi Rákóczi úton, a Kölcsey-gimnázium előtti útszakaszon, ahol a központ felől érkezők ilyen kanyarodást csak szabálytalanul hajthatnak végre, mert ott a járműosztályozó és emiatt a forgalom elől elzárt terület.

Az egyik lakó, Csécs Gábor elmondása szerint tavaly novemberben kérték, hogy a számukra kedvezőtlen helyzeten változtassanak.


-  A Rákóczi út 62-be 1983 óta fordulunk be balra nagy ívben a centrum felőli irányból - kezdte. - Közben a forgalom kisebb lett, mert elkészült a várost elkerülő 76-os út. A Rákóczi és Vágóhíd út kereszteződésében kiépített lámpa meg lassítja a forgalmat, hisz' zöld jelzés után indulva felgyorsítani sincs elég út. A mögöttes forgalomnak felismerhető a házunkhoz bekanyarodni szándékozó és fékező, balra irányjelző járművek mozgása. A lakók eddig is naponta többször fordultak be balra, gond nélkül. Most tilos, ehelyett az áruház parkolójában vagy a Gasparich útra kanyarodva fordulhatunk vissza, ami szerintem balesetveszélyesebb megoldás, vagy ezek helyett megkerülhetjük a háztömböt - sorolta érveit.

Nos, az út kezelője nem változtat a forgalmi renden, ezt erősítették meg érdeklődésünkre a Magyar Közúttól küldött levelükben. Büki Zoltán osztályvezető megfogalmazása szerint a centrum felől érkező járműveknek a nagy forgalom miatt  az elzárt terület elhúzásánál kezdődő sávváltási szakasz a legkritikusabb. A centrum felől jövő  a két összehangolt jelzőlámpa miatt kialakuló   járműoszlopból a kapubejárókhoz a balra kanyarodás a követő járművek vezetőinek nem felismerhető, a kitérés és hirtelen irányváltoztatás  jellemzően a buszok miatt  korlátozott, így ez a manőver ráfutásos balesethez vezethet, indokolta.

Az átépítés előtt a két csomópont közötti szakaszon nyilvántartásuk szerint 13 személyi sérüléses baleset történt az elmúlt 5 évben, 21-en sérültek meg. A Vágóhíd úti csomópont jelzőlámpás irányításának bevezetésétől a közúti balesetek csökkenését várjuk. Az országos közút kezelőjeként minden beavatkozás, mely a közlekedők biztonságát hátrányosan befolyásolhatja, nem elfogadható. Emiatt a kapubehajtóknál főirányból a balra nagy ívű kanyarodás megengedését nem támogatjuk, baleseti kockázatát magasnak ítéljük, áll a levélben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!