Hírek

2011.04.13. 18:22

Csacsi ikerpár lép az elpusztult Julcsi helyébe

Piskóta és Marcipán, a két féléves csacsigyerek kedden érkezett meg a megyeszékhelyi Falumúzeumba a pécsi Misina állat és természetvédő egyesület menhelyéből.

Magyar Hajnalka

Julcsit jöttek helyettesíteni, a Göcseji Falumúzeum közkedvelt szamara ugyanis tavaly ősszel jobblétre szenderült, miután mintegy másfél évtizedig volt vonzó, kedves színfoltja a skanzenben tett családi kirándulásoknak. Nem csoda hát, hogy a látogatók – különösen a gyerekek – olyannyira megszokták és megszerették, hogy gondoskodni kellett a szamárlány pótlásáról. Arról nem is szólva, hogy a jámbor állatok jelenléte igencsak hozzátartozik a 19-20. századi zalai falu életképéhez.


A hiányzó csacsit Varju András, a Göcseji Múzeum régészeti osztályának vezetője volt hivatott pótolni. Szerencsére értesült róla, hogy a pécsi Misina állat- és természetvédelmi egyesület menhelyén iker szamarak látták meg a napvilágot, ami eleve ritkaságnak számít. A négyfülű duó szépen cseperedik, sami még örömtelibb, örökbe fogadható... Piaci áron ugyanis mintegy 120–180 ezer forintot is kóstálna a két jószág, s a múzeumnak persze nem telne ilyesmire. A szülőhelyén – Keksz névre hallgató anyjuk nyomán – Piskótának, illetve Marcipánnak elnevezett fülesek tehát ingyen szegődtek el zalai szolgálatra. Az etetésükre sem futja, így egy lelkes állatbarát, Apróné G. Ágnes vállalta a két csacsi takarmányozásának összes költségét. Végleges nevükről is pártfogójuk dönthet majd.


S hogy a közönség mikor találkozhat a féléves csacsi ikrekkel? Pillanatnyilag az utazás fáradalmait pihenik ki és barátkoznak új otthonukkal, ám a húsvét előtti napokban már minden bizonnyal a látogatók is gyönyörködhetnek dús, sötét bundájukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!