Hírek

2011.03.08. 07:01

Telepfelszámolás: búcsú a Cigányszertől

Befejezéséhez közeledik Bocska romatelepe, a Cigányszer felszámolása. A projektet lebonyolító konzorciumot vezető Zala Megyei Cigány Civil Szervezet 16 családot juttatott sokkal jobb körülményekhez.

Szalabán Attila

Nagy fába vágta a fejszéjét tavaly a Szolnok Ferenc vezette Zala Megyei Cigány Civil Szervezet (ZMCCSZ): eredeti tervei alapján 14, akkor embertelen körülmények között élő roma családot kívánt normális lakáshoz juttatni.

Mindehhez állami támogatást kért és kapott, ám a minisztérium a megítélt 100 millió forintból további két család lakhatási körülményeinek feljavítását is megkövetelte.


- A települési önkormányzattal, az akkor még létező bocskai cigány kisebbségi önkormányzattal, valamint a munkaügyi központtal közösen konzorciumot hoztunk létre, mely a lehető legjobb megoldásra törekedett - magyarázta Szolnok Ferenc. - A minisztérium kérésére a két további család bevonása mintegy 12 millió forint pluszköltséget jelentett, amit a meglévő keretből kellett kigazdálkodnunk, emiatt nem tudtunk olyan minőségű körülményeket biztosítani, mint ahogy eredetileg terveztük.

A projektbe bevont családok mindenesetre elégedetten nyilatkoztak a konzorcium munkájáról. Baranyai Sándorné, Gyöngyi családja azon 4 família közé tartozik, amelyek nem új lakást kaptak, hanem meglévő házukat újították fel és tették összkomfortossá a pályázati támogatásból.

- Nagy jót tettek velünk, hiszen most már van rendes fürdőszobánk, de rendbe tették a szobákat is, végre tényleg normális körülmények között élünk - mondta Gyöngyi, aki ugyanakkor az életüket nehezítő problémákat sem titkolta el. Kezében csekkekkel fordult Szolnok Ferenchez. - Ki kellene fizetnem a villanyt, a vizet, de munkát nem kapni sehol a környéken. Már Zalaegerszegen is néztünk állás után, de egyelőre semmi visszajelzés. Dolgozni szeretnénk, mert valamiből meg is kellene élni...


A ZMCCSZ elnöke úgy reagált: mindent megtesznek, hogy segítsék elhelyezkedni az embereket. Mindjárt egy tippet is adott, úgy tudta ugyanis, hogy az egyik nagykanizsai üzem 30 embert vesz fel a napokban.Néhány méterrel odébb még javában dolgoztak a Mermaid Kft. munkatársai az egyik Dózsa György utcai házon. Mint kiderült, pótmunkákat rendelt meg tőlük a konzorcium, az egyik szobát kellett lebetonozni, ezt végezték el a szakemberek.

Egy jókora ugrással Magyarszerdahelyen folytattuk körutunkat. A projektbe bevont 16 család közül ugyanis 12-nek vásároltak használt, a meglévőnél sokkal jobb állapotú házat, ám amikor a konzorcium terveiről a környéken elterjedtek a hírek, az ingatlanárak hirtelen megugrottak. Emiatt nemcsak Bocskán, hanem a környező településeken is szétnéztek a szakemberek, s döntéseiket elfogadták az érintett családok.

- Nagyon szép ez a kis ház, meg fogjuk becsülni - mutatott körbe új lakásában Rónai Rózsa, aki párjával, fiával és menyével költözött Magyarszerdahelyre. A szobákban jó állapotú bútorok, új kandalló fogadta a betérőket. Mint kiderült, a Vöröskereszt segítségével bútorokat is juttattak a rászoruló családoknak, s ahol kellett, a konzorcium fatüzelésű kályhát vásárolt. - Olyan esélyt kaptunk, mellyel élni kell. Most azért küzdünk, hogy ha már szép otthonunk van, tisztességes munkához is jussunk. Bízunk benne, hogy sikerülni fog.

A projekt a végéhez közeledik, az egyik utolsó intézkedés a Cigányszeren kiürült putrik dózerolása lesz. Az időpontját egyelőre nem jelölték ki.


A rezsivel nem maradhatnak el
A Zala Megyei Cigány Civil Szervezet pályázatába bevont családok nem ingyen kapták az esélyt az új életre. A projekt kapcsán aláírt szerződésük értelmében minden hónapban fizetniük kell a rezsiköltséget, s ha ennek nem tesznek eleget, akár ki is lakoltathatják őket. Erre azonban a projekt menedzsmentje reményei szerint nem lesz szükség, és mindenki becsülettel fizeti majd a kötelezettségeit, melynek eredményeként a lakás értékétől függően 3–5 év alatt annak tulajdonosává válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!