Hírek

2011.03.20. 08:56

Tavasszal nem csak a lélek, hanem a természet is felfrissül

Hétfőn, március 21-én lesz a tavaszi napéjegyelőség, mely után a nappalok hossza ha egy kakaslépéssel is de megnő. Utóbbi légköri változások a közérzetünkre is nagy hatással vannak, hisz a napsugarak energiával töltik fel a szervezetet. A fiatalok gyakran szerelembe esnek, míg az idősek hosszú, s egészséges sétákkal ünnepelhetik a természet újjászületését.

Benedek Bálint

A Nagykanizsai Amatőr Csillagász Egyesület (NAE) tagjai állandóan az eget kémlelik, de azt elmondták tavasszal még többször felhőkbe botlanak, hisz ebben az időszakban sokszor előfordulnak esős időszakok.

- A napéjegyenlőség, vagyis amikor a Föld mindkét féltekén a nappal hossza megegyezik az éjszakáéval fontos esemény, hiszen innentől kezdve általában már melegedés kezdődik - mondta Perkó Zsolt a NAE titkára és Gazdag Attila elnök.

- Érdekesség, hogy március 21-én a Nap 90 fok magasban az Egyenlítő felett delel. Perkó Zsolt állításait egy közkeletű néphagyomány is alátámasztja, miszerint Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget. A nevek tulajdonosai közül utóbbi névnek hatalmas jelentőséget tulajdonítottak, hisz Benedek megáldja az általuk képviselt jelképet, a férfiasságot, a napot, a meleg forrását.

A dél-zalai amatőr csillagászok titkára beszélt a pusztító japán földrengés következményeiről is, ám mint az megtudtuk tőle: az ott történtek nincsenek hatással a Föld klímájának megváltozására.

- A lemeztektonikai mozgásoknak köszönhetően a japán szigetcsoport két és fél méterrel elmozdult - folytatta Perkó Zsolt. - Emiatt az egyensúlyi tengely 15 centiméterrel tolódott el, de ez egyáltalán nem jelent veszélyt, sőt természetes folyamat, hiszen egy teljes földrész vándorolt odébb. A nappalok hossza pedig mindössze 1,8 mikromásodperccel lesz rövidebb, melyet nem érzékel a szervezetünk.

A közérzetünk még tovább javulhat azzal, hogy már egy hét múlva, március 27-én vasárnap hajnalban kell az órát - a nyári időszámítás szerint - kettőről három órára állítani.

A kanizsai Batthyány Lajos Gimnázium fiataljai már most a tavasz első egyelőre halvány napsugaraiban is élvezettel "lubickoltak". A baráti társaság tagjai: Magyar Dániel, Balogh Péter, Tóth Annamária, Czupi Áron és Dani Dorottya alig várták, hogy vége legyen a zord, kemény fagyokkal tűzdelt hosszú télnek.

- Bárki bármit mond, a tavasz a legszebb évszak - mondta a 19 éves Tóth Annamária. - A barátommal, Czupi Áronnal majdnem egy évvel ezelőtt ebben az időszakban ismerkedtünk meg. Bár a randizás eléggé döcögősen indult, ugyanis amikor elindultunk volna sétálni, mindig eleredt az eső. Annamária persze egyáltalán nem bánja, hogy így alakult a kapcsolatuk eleje, hisz ennek is megvolt a maga kis romantikája. A szerelmesek imádják a szabatéri programokat is, sőt szerintük egy koncert sokkal hangulatosabb a csillagos ég alatt.

- Még a tanulás is jobban megy, ha kint süt a nap - ezt már a 11. osztályos Magyar Dánieltől hallottuk. - A nap sugarai jó hatással vannak a kedvemre, s úgy tűnik pozítiv energiával töltenek fel. Ilyenkor mindig szívesebben is sportolok, a haverokkal a városi kispályás bajnokságban is rúgjuk a bőrt, szóval felpezsdül az életem.
- Mint, ahogy mindenkié - fűzte hozzá a 18 éves Balogh Péter, aki a karjait széttárta és a nap felé fordult. - Még magamon is észrevettem, hogy sokkal jobb kedvem lett. Bár így március közepén azzal is szembesültem, hogy már május elején érettségizem. Tehát a tavasznak ezúttal különleges jelentősége van az életemben, mégis azt érzem nagyobb lendületet ad a folytatáshoz.

A tavasz kellemes fuvallata az idősebbekre is jó hatással van, erről a szintén kanizsai Trend Nyugdíjas Klub tagjai beszéltek.

- Egy új tavaszt megélni mindig csodálatos élmény, olyankor öröm tölti el a szívemet - mosolygott a 72 éves Harasztosi Vincéné Erzsi néni. - Az első biztató napsugarak után a lányokkal már kirándulásokat tervezgetjük, de más szabatéri programot is szervezünk. Ha jó idő van, akkor minden sokkal gördülékenyebben megy.

A klub nyugdíjasainak többsége ilyenkor már a kiskertekben és a városhoz közeli szőlőhegyeken ténykedik, s mint azt Varga Györgytől megtudtuk: tavasszal nem csak a lélek, hanem a természet is felfrissül.

- A szőlőtőkék és a gyümölcsfák csak a metszőollómra várnak - folytatta a 70 éves Gyuri bácsi. - Aztán ha a munkákkal végeztem, akkor a családnak kellene főzni egy finom hegyi pörköltet.

Hasonlóan gondolkozik Aranyos László is, aki a Kanizsához közeli Látóhegyen ápolja a birtokát. Szerinte a tavasznak különleges hangulata van, hisz a fák úgy üdvözlik az évszakot, hogy a tiszteletére virágba borulnak.

- Egyetértünk - tette hozzá sietve Rózsa Sándorné, Kolcsár Györgyné, Csányi Jenőné és Gősi Kálmánné. - No meg a D-vitamin pótlásról se feledkezzünk meg, ami nagyon jót tesz a bőrünknek. A teraszon néhány perc sütkérezést mindenki megengedhet magának!

S, ha már az egészségnél tartunk, sokakban még mindig az a tévhit él, hogy a műtéteket  a gyorsabb sebgyógyulás miatt  igyekeznek tavaszra időzíteni. Dr. Kolonics Gyula általános-, és plasztikai sebész véleménye szerint a műtétek eredményessége nem évszakfüggő.

- A sürgős beavatkozásokat mindenképpen elvégezzük - vélekedett dr. Kolonics Gyula. - Persze az előre tervezhető, szépészeti műtéteknél általában a tavaszi időszakot választják a páciensek, hisz így a strandszezonra formába lendülhetnek.

Benedek Bálint jegyzete

Alig vártam már, hogy feljebb kússzon a hőmérő higanyszála, hiszen eljött az ideje, hogy végre biciklire pattanjak. Télen ugyanis - szinte észrevétlenül - felmászott rám néhány felesleges kiló. S, bár a szerelmem szerint pocakosan is jóképű vagyok, mégis úgy döntöttem engedek a tavasz hivogató szavának és letekerek néhány kilométert. Jólesett, s itt nem is állok meg, Barbi barátnőmmel együtt futni fogunk. Ugyan ő a folyamatos kondicionáló edzések miatt már kitűnő formában van, de én sem adom fel. Eldöntöttem küzdeni fogok a végsőkig, hogy nyáron a mostani Gombóc Artúr pocakom már csak emlék lehessen.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!