Hírek

2011.03.30. 05:38

Kevesebbet kapnak a kisebbségi önkormányzatok

Drasztikusan csökkent a kisebbségi önkormányzatok működéséhez nyújtott általános állami támogatás összege. A megyei kisebbségi önkormányzatok a felét, a helyiek pedig kicsivel több mint egyharmadát kapják a tavalyi állami alapnormatívának. Ehhez lehet igényelni kiegészítő feladatalapú támogatást, melyről nem tudni, mennyi.

Horváth-Balogh Attila

 

- Éves működési büdzsénk 566 ezerről 210 ezer forintra csökkent - hallottuk Teleki Lászlótól, a nagykanizsai cigány kisebbségi önkormányzat elnökétől. - A települési önkormányzat támogatásával és pályázatok útján tudjuk kompenzálni a kiesést, illetve beadtuk a feladatellátáshoz kapcsolódó támogatási kérelmünket is.

- A pénz a működésünkhöz sem elég, a rendezvényeinkről meg pláne lemondhatunk - jelezte Czinki Ferenc, a magyarszentmiklósi német önkormányzat elnöke. - Majd csak kicsikét működünk, a szükséges írószereket megvesszük és ennyi.

Vajda László, az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese is úgy véli: az intézkedés több száz nemzetiségi önkormányzatot veszélyeztet.

Takács József, a megyei horvát kisebbségi önkormányzat elnöke viszont részben üdvözli az új rendszert.

- Az állami normatív támogatást eddig minden kisebbségi önkormányzat megkapta, akár dolgozott, akár nem - szögezte le. - Az összeg a teljes támogatás 75 százaléka volt, a maradék 25-öt pedig feladatarányosan osztották szét. Most megfordították: a kevesebb jár alapból, s a háromnegyedet osztják fel feladatarányosan. Ezt jónak tartom, sok kisebbségi politikus eddig az etnobizniszt látta a nemzetiségi önkormányzatok létében. Az viszont tényleg gond, hogy nincs átmenet: 200 ezer forintunk marad augusztusig, miközben rendezvényeink nagy részét nyáron tartjuk.

 

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban Paulik Antal főosztályvezető-helyettestől megtudtuk: a kisebbségi önkormányzatok központi támogatási keretösszege az elvonások ellenére sem csökkent. A cél egy normatív és átlátható struktúra kialakítása, melyben akár jelentős mértékben is nőhet a tényleges közösségi háttérrel rendelkező, érdemi feladatokat ellátó kisebbségi önkormányzatok központi támogatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!