Hírek

2011.02.13. 06:42

Valentin-nap: csoki, virág, képeslap és wellness hétvége

Van, aki ki nem állhatja, s ezt sűrűn hangoztatja is, más szinte egész évben erre vár, s van olyan is, aki legszívesebben átaludná azt a bizonyos napot.

Horváth Viktória

Természetesen a szerelmesek ünnepére, a Valentin-napra vonatkoznak a fenti állítások. A megosztottság oka talán abban keresendő, sokan csupán üzleti fogásnak tartják, amelyet a virágárusok és a képeslapkereskedők találtak ki, míg akik mellette érvelnek, azt mondják, a karácsony elmúltával, de még a tavasz beköszönte előtt pont ilyen szívmelengető dologra van szüksége az embereknek.

Arról, hogy ez így van-e, nem mi vagyunk hivatottak dönteni, ezért is kérdeztük meg olvasóinkat, mit gondolnak a Valentin-napról és milyen ajándéktippet tudnának adni másoknak?

- Úgy tudom, Szent Bálinttól eredeztethető a február 14.-ei időpont, hiszen akkor végezték ki, de előtte még meggyógyította a börtönőre leányának a szemét, aki korábban vak volt. Mielőtt a kivégzőosztag elé vitték, utolsó üzenetet küldött a lánynak, amit így írt alá: a te Bálintod, azaz angolul your Valentine - mondta el Igmándi Zsófia, főiskolás hallgató, akit az egyik zalaegerszegi sétálóutcában szólítottunk meg.

Zsófia nem is tagadta, remek felkészültségét annak köszönheti, hogy nemrég nyelvvizsgázott angolból, ahol ez az ünnep az egyik tétel része volt.
- Szerintem kevés ember ismeri ennek a napnak az igazi eredetét, pedig nem az anyagiasságról szól ez az ünnep, hanem inkább arról, hogyan próbáljunk meg még figyelmesebbek lenni a szeretteink iránt, mint a többi napon. S ehhez a legtöbbször nem is kell drága ajándékot venni.

- Ágyba vinni a reggelit, elmenni kirándulni, vacsorát főzni, elhívni egy romantikus filmre vagy készíteni neki egy albumot a legjobb fényképeinkből - diktálta meglepő gyorsasággal a középiskolás Szabó Gábor, mit tud ajánlani azoknak, akiknek fontosabb az igyekezet, mint az anyagiak kidomborítása.

Már két éve járnak a barátnőjével, Beával, ez lesz a második Valentin-napjuk, amit a fiú megpróbál a lehető legkülönlegesebbé tenni. A felsorolt ötletek egyébként nemcsak Valentin-napkor hasznosíthatók Gábor szerint.
- Ha valakit igazán szeretünk, akkor minden nap különleges és ünnep kell, hogy legyen, nem? - kérdezett vissza. - Én azt szeretem benne, az anyák napjával vagy a névnapokkal ellentétben, mind a két fél meg akarja ajándékozni a másikat, nemcsak az egyik.

S hogy állnak a mai fiatalok a Valentin-naphoz? - faggattam tovább.

- Akiknek nincs párjuk, azok nem szeretik, akiknek van, azok ünneplik, én ezt tapasztaltam. Akárhogyis van, nem muszáj korlátoznunk a Valentin-napi lapot a szerelmünkre, meglephetjük vele a legjobb barátunkat, szüleinket, de akár azt is, akiért már titokban régóta odavagyunk. Mi lehetne ennél jobb alkalom a kezdményezésre? - zárta a szót a fiatalember.

Persze, ha a fenti ötletek helyett valamilyen klasszikus megoldást keresnek olvasóink, a virág a legjobb választás.

- Már kevesebben vásárolnak virágot Valentin-napra - bocsájtotta előre Molnár Istvánné megyeszékhelyi virágkötő. - A 90-es években, mikor begyűrűzött hozzánk is ez a szokás, meredeken ívelt felfelé az ilyenkor vásárolt virágok száma. Ám az utóbbi három évben, azt kell, hogy mondjam, még egy erősebb Mária vagy Erzsébet névnapnak sem felel meg.

Az okok közt található az is, a fiataloknak nincs pénzük, se igényük rá, tovább a média sem támogatja már ezt az ünnepet, hiszen sok helyen pénzhajhásznak állítják be. S az sem kedvez a megítélésének, hogy Amerikából vettük át, vélte a virágkötő.

- Aki bejön hozzám, s kéri, ajánljak valamit szíve hölgyének, először természetesen a vörös rózsa jut az eszembe, hiszen az a szerelmesek virága. De ha szeretne valami frisset, más stílusút, akkor mindenképpen egy tavaszi csokrot ajánlanék fréziából és tulipánból: minden hölgyet levesz a lábáról - tanácsolta Molnár Istvánné.

Ha pedig még egy piros színű csomagolópapírral vagy szívecskés virágdísszel is feldobjuk, a hatás biztosan nem marad el.
- Már kerestek nálam ajándéktárgyakat, szívecskés apróságokat, de a virágokat majd csak az utolsó percben veszik meg, mivel idén Valentin-nap hétfőre esik, ezért úgy sejtem, vasárnap várhatóak a legtöbben az üzletekben.

Végezetül megkérdeztük még Molnár Istvánét, hogy véletlen-e az üzletnek a névválasztása vagy köze van az ünnephez?
- Véletlen is meg nem is: 90-es években, amikor átalakultunk, akkor adtuk neki ezt a nevet, nem is sejtve, hogy Magyarországon is meghonosodik a szerelmesek ünnepe.

Persze vannak olyanok, akik bár nem kis értékben, de olyan ajándékot választanak párjuknak, amely nem nem kézzel fogható, viszont örök élmény marad.

- Nemcsak a pár egyik tagja a másiknak, de gyakran még a családtagok is meglepik a rokon párt egy wellness hétvégével - mondta el Czimondor Nándor, az egyik zalakarosi hotel igazgatója. - Általában a 20 és 40 közötti korosztály látogat el Valentin-napi hétvégére hozzánk, de nem jellemző az, hogy több baráti pár érkezne együtt, ilyenkor inkább csak kettesben jönnek.

Ahogy az igazgató elmondta, bár nem az utolsó pillanatban rendelnek szállást, de gyakori, hogy csak két héttel a kívánt időpont előtt, ez mindenképpen nagy változás a korábbiakhoz képest, mikor is hónapokkal előbb lefoglalták a helyeket. A spontaneitás előtérbe került a tervezhetőséggel szemben.
- Akik a kapcsolatuk elején járnak, azok a meghittebb, romantikusabb pihenést szeretnék igénybe venni: pezsgőfürdő, közös borozgatás, esetleg lovaskocsival utazni. Akik már régebb óta együtt vannak, azok inkább szórakoztató kikapcsolódásra vágynak: zenés, táncos mulatságra, különleges fellépőkre.

Akárhogyis döntünk abban a kérdésben, hogy szeretjük-e a Valentin-napot vagy sem, akarunk-e valakit megajándékozni vagy sem, ne fosszunk meg másokat attól, hogy széppé tegyék a napunkat. Hiszen nincs is annál jobb érzés, ha kinyitjuk a postaládát és ott egy nekünk címzett szívecskés képeslap bújik meg...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!