Hírek

2011.02.04. 19:49

Születésnap az alma materben

Teológus, filozófus, irodalomtörténész, költő, szerkesztő. De mindenekelőtt kedves, közvetlen ember. Nyolcvan évét zalai tisztelői két napig ünnepelték műsorral, találkozókkal.

Arany Horváth Zsuzsa

Mint arról beszámoltunk, Szabó Ferenc páter, a zalai Kálócfán született jezsuita szerzetes, teológus, pap-költő, a Vatikáni Rádió magyar adásainak egykori szerkesztője csütörtökön a Göcseji Múzeumba volt hivatalos saját születésnapjára. Pénteken pedig régi alma matere, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium várta, ahol 1945 és 1949 között koptatta a padokat. Később Pécsett érettségizett, magyarból József Attilát húzta. Nem véletlenül beszélt tehát a gimnázium klubjába gyűlt diákoknak a XX. század egyik legnagyobb hatású költőjéről, akiről könyvet is írt, s verseit is megihlette a 32 évesen meghalt József Attila. A tanulók cserébe Attila költeményeit szavalták el. (Az előkészületekben Bertók Éva és Karáth Anita tanárnő segített nekik.)


A roppant fiatalos úr a diákok közé lépve először is nyugtázta, a lányok nagyon szépek, és egyre többen vannak a gimnáziumi padokban. „Nálunk csak egy szép leány volt az osztályban”, mondta, s hogy hangulatba hozza a gyerekeket, a Csillagok, csillagok című nótával énekeltette meg őket. „Ima helyett legyen most ez”, tette hozzá. Az ajándékcsomagot megköszönve bele is pillantott: „az olaszoknál  úgy szokták, hogy rögtön megnézik”, magyarázta. (Nem véletlen, 1967 óta Rómában is élt, egészen 1992-es hazatelepüléséig.) A csomagban lapuló gimnáziumi évkönyvnek nagyon megörült, „az egyikben én is benne vagyok, vastag betűkkel”, tette hozzá büszkén.

Előadásában aztán József Attila koronként változó Isten- képét elemezte, s kitért arra is, hogy teológiai munkássága egyik fő témája az istenkeresés és az istentagadás problematikája. Harminc éven át kutatta ezt a kérdést. Erről szól a Csillag után című könyvében is, melynek címét Babitstól kölcsönözte.

Jeles honfitársunkat péntek este Lentiben is köszöntötték, irodalmi munkásságának új darabja, a Másodvirágzás című kötete bemutatóját pedig február 26-án tartják a fővárosi Litea könyvesboltban.


ÉLETRAJZ
Szabó Ferenc SJ 1931. február 4-én született Kálócfán. Az egerszegi Zrínyi Miklós – akkor Deák – Gimnáziumba járt 1949-ig. 1953-ban belépett a jezsuita rendbe. Az ELTE hallgatója volt, ´56-ban távozott, 1962-ben Belgiumban szentelték pappá.

 

Kapcsolódó cikkünk:
80 év és egy zalai indulású életmű ünneplése

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!