Hírek

2011.02.14. 19:00

Polgárőrök esküje

Három település polgárőr szervezetének tagjai kaptak oktatást, s tettek esküt hét végén Sümegcsehiben. Szóba került az is, mire kell leginkább odafigyelniük a területükön.

Sámel József

 


Sümegcsehi, Zalaszántó, Döbröce és Óhíd, összesen mintegy százötven polgárőre tette le az esküt. Bozsoky Ferenc, a polgárőrség régióvezetője érdeklődésünkre elmondta: még tavaly májusban fogadta a belügyminiszter a szervezet vezetőit, s akkor esett szó arról, hogy irányba kell állítani a polgárőrséget. Megszületett az ezzel kapcsolatos törvény is, s fontos, hogy annak paragrafusait ismerjék a tagok.

-Tény, a polgárőrség szerepe egyre hangsúlyosabb a bűnmegelőzésben, a legfontosabb stratégiai partnerünk pedig a rendőrség - tette hozzá. - Az a terv, hogy minden településen rendőr legyen, a létszámhiány miatt nem valósítható meg, de a polgárőrség tud segíteni. Beindultak a közös járőrözések, s ez a gyakorlat a jövőben tovább erősödik.

A sümegcsehi polgárőrség vezetője, Kulcsár Attila úgy fogalmazott, nagy szükség van az oktatásra, a tájékoztatásra, a polgárőröknek tudniuk kell milyen jogaik, illetve kötelességeik vannak. E tudás elsajátítását a rendezvény elméleti része szolgálta, de sor került gyakorlati képzésre is. Ez leginkább az intézkedésekkel kapcsolatos dolgokat vette górcső alá.

- Szerencsére a területünkön nem történtek nagyobb bűncselekmények, leginkább apróbb lopások fordultak elő -adott helyzetképet. -Gépjárműveket nem törtek fel, az átutazó bűnözésre - lévén településeink két megye határán fekszenek – oda kell figyelnünk. Szemmel tartjuk a faluba betérő árusokat, vigyázunk a nyugdíjasokra, s sikerült megoldanunk a hegyi járőrözést is. Ilyenkor télen a falopások jelentenek „figyelnivalót”. Igyekszünk, hogy a területünkön rend és ezzel együtt nyugalom legyen.

A Balatonnál a szezonra készülnek
Hasonló rendezvényt tartottak a napokban Gyenesdiáson, ahol a helyi polgárőr egyesület, valamint a Balatoni Vízipolgárőr Szövetség tagjai értékeltek, tettek esküt. Bozsoky Ferenc azt mondta, hogy a balatoni térség a forgalma miatt természetesen nagyobb odafigyelést igényel, így máris elkezdték a felkészülést az idegenforgalmi szezonra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!