Hírek

2011.02.22. 19:32

Ingyenes szoftverrel lehetne spórolni

Nyílt forráskódú szoftverek alkalmazásával jelentős megtakarítást lehetne elérni a Zala Megyei Önkormányzat költségvetésében. A büdzsé 100 milliós nagyságrendű informatikai fejlesztést tartalmaz.

Horváth A. Attila

Péntek László megyei közgyűlési képviselő, a Jobbik pacsai elnöke mondta ezt keddi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a 36 költségvetési intézmény közül csupán a közgyűlés hivatalánál nevesítettek 11,7 millió forint kiadást (licencdíjként), másutt a fizetendő összeg ismeretlen.

- Ahol nem indokolt a különleges pénzügyi szoftverek használata, ott az irodai programok cseréjével meg lehet takarítani a jogdíjat, a frissítési díjat, a támogatási díjat. Az EU is támogatja a nyílt forráskódú ingyenes szoftverek terjedését, különösen a közpénzekből működtetett intézményekben. Hazánkban a 84/2007-es kormányrendelet teremti meg a jogi hátteret  - jelezte Péntek László, aki szerint így a beszállítói függőség és a járulékos korrupció is csökkenthető volna. Mint mondta, a problémát a legutóbbi közgyűlésen szóvá tette, de felvetése süket fülekre talált, annak ellenére, hogy az önkormányzatok a túlélésükért küzdenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!